Άρθρο Localit 10 Οκτωβρίου, 2012

ΕτΠ: Ανεύθυνο να εφαρμόζονται περικοπές σε περίοδο ύφεσης και φτώχειας

Είναι ανεύθυνο να εφαρμόζονται περικοπές στον προϋπολογισμό 2012- 2020 της ΕΕ σε μια περίοδο ύφεσης και όξυνσης της φτώχειας στα κράτη μέλη. Επιπλέον με τις περικοπές περιορίζονται οι σημαντικές δυνατότητας των τοπικών και περιφερειακών αρχών να επενδύσουν στην ανάπτυξη. Ως εκ τούτου η αλληλεγγύη και η στήριξη αναπτυξιακών επενδύσεων επιβάλλεται, ενώ και  η ενίσχυση της πολιτικής συνοχής είναι εκ των ων ουκ άνευ καθώς  παίζει ζωτικό ρόλο για την ανάκαμψη των οικονομιών της ΕΕ.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα των τοποθετήσεων εκπροσώπων κεντρικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ κατά την έναρξη των εργασιών των «Ημερών Ελεύθερης Προσέλευσης» για το 2012, που έγινε στις Βρυξέλλες από την Επιτροπή των Περιφερειών, με θέμα η περιφερειακή πολιτική και ως προτεραιότητα του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Ramon Luis Valcárcel πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών: «Όλοι μας συμφωνούμε ότι η πολιτική συνοχής αποτελεί μέσο-κλειδί για την τόνωση της οικονομίας μας και την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”. Συνεπώς, η ΕτΠ ευελπιστεί ότι οι αποφάσεις που θα λάβουν οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες θα συμβαδίζουν και θα βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ ως προς τη δημιουργία ποιοτικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας».

Τον κίνδυνο που ενέχουν οι περικοπές στον προϋπολογισμό υπογράμμισε με ξεκάθαρο τρόπο στην εναρκτήρια ομιλία του και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz: «Ακόμα και αν οι περικοπές τυγχάνουν ενίοτε ευρείας αποδοχής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει ότι είναι ανεύθυνο αυτές να εφαρμόζονται σε μια περίοδο ύφεσης και όξυνσης της φτώχειας στα κράτη μέλη, μια περίοδο κατά την οποία επιβάλλεται να φανούμε αλληλέγγυοι και να στηρίξουμε τις επενδύσεις υπέρ της συγκεκριμένης ανάπτυξης».   

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, αναφερόμενος στην επικείμενη έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Νοεμβρίου σημείωσε ότι πλέον, η ΕΕ έχει ανάγκη από περαιτέρω δομική ανάπτυξη και  τυχόν μη επίτευξη συμφωνίας για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  José Manuel Barroso, έστειλε και αυτός, μέσω εικονοδιάσκεψης, αναφερόμενος στη σημασία της  πολιτικής συνοχής στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης σημείωσε πως μεταξύ 2009 και 2012, αναπρογραμματίστηκε η διάθεση 20 δισ. ευρώ με έμφαση σε αναπτυξιακές δράσεις όπως η έρευνα και η ανάπτυξη, καθώς και η υποστήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ενώ, το 2012 επενδύθηκαν 10 δισ. ευρώ για τον περιορισμό της αυξανόμενης ανεργίας». 

Ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Johannes Hahn, επανέλαβε την ουσία της αναθεώρησης που έχει εισηγηθεί η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, υπερασπιζόμενος καινοτομίες όπως η δημιουργία μιας κατηγορίας περιφερειών ευρισκόμενων σε μεταβατικό στάδιο και η επιβολή όρων. «Η περιφερειακή πολιτική μπορεί και πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματική και αποδοτική», επισήμανε ο κ. Hahn. «Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε προτείνει την κατοχύρωση στη νέα περιφερειακή πολιτική μετά το 2014 των αρχών των έξυπνων, διατηρήσιμων και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς επενδύσεων με τη βοήθεια της θεματικής συγκέντρωσης των ευνοϊκότερων πεδίων για την ανάπτυξη. Τούτο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επιβολής όρων για την ενίσχυση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και μέσω της μεγαλύτερης έμφασης στο αποτέλεσμα», προσέθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος. 

Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Danuta Hübner, τόνισε τα ακόλουθα: «Έχουμε επενδύσει στη συνοχή ενόψει της περιόδου 2014-2020. Οι περικοπές σε αυτόν τον επενδυτικό σχεδιασμό συνεπάγονται τον περιορισμό των επενδυτικών δυνατοτήτων των τοπικών και περιφερειακών αρχών».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κρίση και Τοπική Αυτοδιοίκηση 02 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θ. Μπέγκας: Δυνατότητες, προσδοκίες, προκλήσεις και προβληματισμοί για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Με πρωτοβουλία  του δήμου Ιωαννιτών, σύσκεψη εργασίας δημάρχων ελληνικών κλιματικά ουδέτερων πόλεων την ερχόμενη Πέμπτη,…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 18 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
“Είμαστε συνηθισμένοι στα κρεματόρια”: Σοκ στην Ιταλία με τη δήλωση δημοτικού συμβούλου του κόμματος Μελόνι

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία η φράση δημοτικού συμβούλου του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας της…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το Άμστερνταμ απαγορεύει το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων

Η πόλη του Άμστερνταμ ανακοίνωσε νέους περιορισμούς για το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στα όριά της…