Άρθρο Localit 27 Σεπτεμβρίου, 2012

SOS για τη διακοπή επιδότησης μονάδων αφαλάτωσης

Να μη διακοπεί η επιδότηση λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αφενός και να εξεταστεί η δυνατότητα προμήθειας εξοπλισμού για τον εντοπισμό διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης  ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με παρέμβαση της γενικής γραμματέως στο υπουργείο Εσωτερικών και στη Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Η γενική γραμματέας Χριστιάνα Καλογήρου, μεταφέροντας τις σχετικές επισημάνσεις των Δημάρχων Σύρου, Μυκόνου και Θήρας, σημειώνει ότι τυχόν διακοπή της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των δαπανών για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, εγκυμονεί κινδύνους για το επίπεδο των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών σε αυτά τα νησιά, καθώς και αυξάνει σημαντικά το κόστος διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων.

Υπογραμμίζει επίσης ότι για την αναγκαιότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης και τη μη διακοπή της επιδότησης αυτών, συνηγορεί και το γεγονός ότι το κόστος του νερού που παράγεται από αφαλατώσεις κυμαίνεται μόλις στα 2 με 3 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, ενώ την ίδια η τιμή που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο για τη μεταφορά νερού με υδροφόρες ανέρχεται σε 12 με 15 ευρώ το κυβικό μέτρο.

Υπενθυμίζει άλλωστε ότι οι αφαλατώσεις έχουν κριθεί από τους ειδικούς ως η μοναδική αξιόπιστη λύση υδροδότησης για τα νησιά και ειδικά για τις Κυκλάδες, με δεδομένη την αδυναμία κατασκευής άλλων έργων υποδομής λόγω της μορφολογίας και των φυσικών χαρακτηριστικών του εδάφους. Επισημαίνεται, ότι ήδη στην τρέχουσα περίοδο χρηματοδότησης έργων από το ΕΣΠΑ, η μέθοδος της αφαλάτωσης επιλέχθηκε για την παροχή πόσιμου νερού στα νησιά της Κύθνου, Αντπάρου, Κουφονησίου, στον οικισμό Ακρωτηρίου Θήρας και στην Χάλκη.

Η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου επισημαίνει τέλος ότι θα μπορούσε να εξετασθεί και η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων αντικατάστασης επιλεγμένων τμημάτων των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης, εφόσον έχουν εντοπιστεί στα συγκεκριμένα σημεία διαρροές, κατόπιν εκπόνησης σχετικών μελετών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κόνιτσα: Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης νερού από την Υπηρεσία Ύδρευσης

Να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες, (πότισμα,…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Ωραιοκάστρου: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις από1 έως 31/7

Συνεχίζεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα επισκέψεων του «RemoteCare», του οχήματος μεταφοράς ιατρικού προσωπικού…