Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα περίπου 15 ημερών αναμένεται να έχουν επανεκδοθεί οι άδειες εργασίας των αλλοδαπών εργατών γης, που κάηκαν λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη στα καταλύματά τους, στην Νέα Μανωλάδα της Ηλείας.
Αυτά τόνισε σε δηλώσεις που έκανε χθες στη Βάρδα της Ηλείας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο παλαιό δημαρχείο, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που εργάζονται στις καλλιέργειες της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε τόσο το ζήτημα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργατών γης, όσο και το ζήτημα της ασφάλισής τους.
Ειδικότερα, όπως είπε ο Δημήτρης Βίτσας, «συντονίσαμε τις υπηρεσίες μεταξύ τους, ώστε σε περίπου 15 ημέρες να έχουν επανεκδοθεί οι άδειες εργασίας, για αυτό και το συγκεκριμένο ζήτημα έχει μπει σε προτεραιότητα».
Στην συνέχεια ο υπουργός Μεταναστευτική Πολιτικής σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε μία συζήτηση για το πώς δεν θα ξανασυμβεί το ίδιο και νομίζω ότι είμαστε σε καλή κατεύθυνση». Όπως εξήγησε, «η κατεύθυνση είναι το πώς αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης». Αναφερόμενος στους εργοδότες, δηλαδή τους κατοίκους της περιοχής, όπως είπε ο Δημήτρης Βίτσας, «θα πρέπει να διευκολύνονται, ώστε να παρέχουν στους εργάτες γης αξιοπρεπή εργασία και αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και να κερδίζουν από τα προγράμματα τα οποία θα προωθεί το ελληνικό κράτος».
Όσον αφορά στην πρόταση που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δηλαδή να τοποθετεί ο κάθε εργοδότης λυόμενα για την στέγαση των μεταναστών που απασχολεί, ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «αυτή είναι μία σκέψη, την οποία θεωρώ πολύ καλή, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε ορισμένα προβλήματα, όπως τι σημαίνει αυτή η λύση για τις πολεοδομικές αρχές». Όμως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα προβλήματα είναι για να ξεπερνιούνται και οι διαδικασίες για να λύνουμε ζητήματα».
Επίσης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι σε επικοινωνία που θα έχει σε 15 ημέρες με τον δήμαρχο Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ιωσήφ Ναμπίλ- Μοράντ «θα του στείλω μία ολοκληρωμένη πρόταση που να λύνει όλα αυτά τα ζητήματα και αν χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση, θα την κάνω».
Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλισης των αλλοδαπών εργατών γης, ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι «υπάρχουν τρόποι και μορφές, ώστε οι εργοδότες, με λίγα χρήματα, να μπορούν να ασφαλίσουν αυτούς τους ανθρώπους και να μην κινδυνεύουν με πρόστιμα».
Επίσης, όσον αφορά στο θέμα των αλλοδαπών που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι «υπάρχουν κάποιες δυνατότητες, ώστε να καταγράψουμε αυτούς τους ανθρώπους και να μπούμε σε μια διαδικασία νόμιμης παραμονής και εργασίας, όπως να τους διευκολύνουμε προκειμένου να πάνε στις αρμόδιες υπηρεσίες ή να έλθει μία κινητή μονάδα και να τους καταγράψει».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε ότι «θέσαμε ως τοπικές κοινωνίες και θεσμοί τα ανοιχτά θέματα που έχουμε για τη λύση των προβλημάτων που αφορούν κυρίως τους μετανάστες εργάτες γης, διότι η παραγωγή μας εξαρτάται άμεσα από εργατικά αγροτικά χέρια».
«Εμείς», προσέθεσε, «θεωρούμε ότι δύο θέματα χρειάζονται άμεση λύση» και εξήγησε: «Το ένα είναι η κατοικία, οι στοιχειώδεις δηλαδή υποδομές για να μένουν οι αλλοδαποί εργάτες και να έχουν τα άκρως απαραίτητα της δημόσιας υγείας. Το δεύτερο μεγάλο θέμα έχει να κάνει με την άδεια παραμονής. Δεν μπορεί εδώ και τόσα χρόνια να κουβαλάμε αυτή την εκκρεμότητα. Πρέπει η ελληνική Πολιτεία να δώσει άμεσες απαντήσεις και θεωρώ ότι σήμερα ήταν μία καλή συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής».
Όπως τόνισε αυτό το σημείο ο Απόστολος Κατσιφάρας, «σε περίπου 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και τοπικών φορέων, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις, που θα ανταποκρίνονται και στις ανάγκες και των τοπικών κοινωνιών και των μεταναστών».
Σε δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Ιωσήφ Ναμπίλ- Μοράντ εξέφρασε την ικανοποίηση του, διότι όπως είπε, «μετά τη φωτιά στα καταλύματα των αλλοδαπών κινητοποιήθηκαν όλα τα υπουργεία, ώστε να δοθεί μία οριστική λύση, διότι δεν μπορεί ο Δήμος να τα λύνει όλα μόνος του». Και η λύση, όπως συμπλήρωσε, «είναι ο κάθε παραγωγός να μπορεί με απλές διαδικασίες να φροντίζει για την αξιοπρεπή διαβίωση των αλλοδαπών εργατών γης κοντά στις καλλιέργειες».