«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η απλή αναλογική δεν είναι αντίθετη στην αποτελεσματική διοίκηση. Απλά αλλάζει τη λογική της παντοκρατορίας ενός δημάρχου που – με το όπλο του θηριώδους εκλογικού μπόνους – θα έχει εξασφαλισμένη την πειθαρχία του δημοτικού συμβουλίου». Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε σήμερα το βράδυ από την Καρδίτσα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, σε εκδήλωση της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην ομιλία του ο γγ του ΥΠΕΣ παρουσίασε τη διαδικασία διαλόγου που ακολούθησε το υπουργείο επί δύο και πλέον χρόνια, «παρά» όπως είπε «τις προσπάθειες των ηγεσιών της αυτοδιοίκησης να ναρκοθετήσουν τη διαδικασία» ενώ αναφέρθηκε στις βασικές πλευρές της μεταρρύθμισης, στεκόμενος ιδιαίτερα στο θέμα της απλής αναλογικής, που έχει κυρίως απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση. Και συνέχισε:
«Πώς αλλάζει τη λογική της διοίκησης των δήμων; Η απλή αναλογική φτιάχνει αιρετούς υπεύθυνους όχι απλούς χειροκροτητές του δημάρχου, αν είναι στη συμπολίτευση, ή μια αντιπολίτευση που απλά πετάει πέτρες από την κερκίδα. Η απλή αναλογική θα βάλει τα δημοτικά συμβούλια να συζητήσουν ουσιαστικά, να προβληματιστούν συλλογικά και τελικά να συνθέσουν. Γιατί; Γιατί η τοπική κοινωνία θα τους παρακολουθεί πλέον».
«Ενώ τώρα» δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει «και οι πολίτες έχουμε σε μεγάλο βαθμό επαναπαυθεί και αναθέσει τα πάντα στους εκλεγμένους, όπως λέει και η καθιερωμένη παροιμία για “τα παράπονα στον δήμαρχο”. Επομένως» πρόσθεσε «με την απλή αναλογική απλά ανοίγουν διαφορετικοί δρόμοι για τη διοίκηση των δήμων. Δρόμοι συνθετικοί, συλλογικοί, δημοκρατικοί. Δρόμοι που βρίσκονται, όχι μόνο στην καρδιά και την ψυχή της Αριστεράς, αλλά και δρόμοι τους οποίους αποζητά εναγωνίως η ίδια η ελληνική κοινωνία, μετά από την εμπειρία της κρίσης, που υπήρξε πρωτίστως πολιτική στον πυρήνα της» κατέληξε ο ίδιος.
Ακόμα ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «επειδή όμως η δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στην απλή αναλογική, με τον “Κλεισθένη” προχωράμε πολλά βήματα παραπέρα».
«Ενισχύουμε» είπε «την αυτονομία των τοπικών κοινοτήτων, για να μπορούν οι κάτοικοι και του πιο μικρού και απομακρυσμένου χωριού της χώρας να διαχειρίζονται αποτελεσματικά και όπως αυτοί αποφασίζουν τα βασικά, έστω τα στοιχειώδη θέματα της καθημερινότητάς τους. Ενεργοποιούμε και διευρύνουμε τον θεσμό των τοπικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων, για να μπορούν να τοποθετούνται και να αποφασίζουν ευθέως οι πολίτες κάθε περιοχής για τα πιο κρίσιμα ζητήματα» είπε για να προσθέσει:
«Αναβαθμίζουμε τον θεσμό του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμπαραστάτη, ώστε να έχει αυξημένη ανεξαρτησία και να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και για τη βελτίωση της λειτουργίας των δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών».
Στη συνέχεια ο κ. Πουλάκης ανέφερε «προχωράμε στη θεσμοθέτηση διαφορετικών μοντέλων δήμων. Ξεχωρίζουμε τους πολύ μεγάλους δήμους, τις μητροπόλεις, τους μεσαίους αστικούς δήμους της ηπειρωτικής χώρας, τους αγροτικούς δήμους, τους μικρούς και μεσαίους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους».
Διευκρίνισε δε ότι με τον τρόπο αυτό «θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε τις αρμοδιότητες, τη χρηματοδότηση, όλες τις πολιτικές που ασκούνται για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσαρμόζοντάς τις στα πραγματικά δεδομένα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε δήμου. Ακόμα υπογράμμισε, ότι κυβέρνηση γύρισε όλη την Ελλάδα. Απέκτησε άμεση γνώση των προβλημάτων και των δυνατοτήτων. Και υλοποιεί ήδη τις αποφάσεις και τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους τοπικούς φορείς.
Πρόκειται για μια διαδικασία πρωτόγνωρη, συμπλήρωσε, η οποία δημιουργεί ένα εξαιρετικά θετικό προηγούμενο και θα έπρεπε να καθιερωθεί. Μάλιστα δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τώρα, προφανώς δεν είναι ούτε τέλειο ούτε πλήρες. Γι’ αυτό άλλωστε, εξήγησε, έχει ονομαστεί «Κλεισθένης Ι», γιατί πολύ σύντομα θα ακολουθήσει η συνέχεια, με τις πιο δομικές αλλαγές στο κομμάτι των αρμοδιοτήτων.
Για να καταλήξει:
«Είναι σαφές ότι κάποιους ενοχλήσαμε. Κάποιοι φοβούνται ότι με την απλή αναλογική θα χάσουν τα αυτοκρατορικά τους προνόμια. Κάποιοι έχουν αλλεργία στο δημοκρατικό διάλογο και στη σύνθεση. Γι’ αυτό και έκαναν τα πάντα, από αήθεις προσωπικές επιθέσεις μέχρι αστείες διαρροές, για εμποδίσουν αυτό το νομοσχέδιο να προχωρήσει.
Σας διαβεβαιώνω όμως ότι σε καμία περίπτωση οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν ούτε την πλειοψηφία των αιρετών, που αγωνίζονται καθημερινά με ανιδιοτέλεια για το καλό του τόπου τους, ούτε φυσικά την ελληνική κοινωνία που διψάει για συμμετοχή, δημοκρατία, ανανέωση».