Με αφορμή τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, για τον “Κλεισθένη”, μιλώντας στο 14Ο Περιφερειακό Συνέδριο Β. Αιγαίου, η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
Πρώτον, ο κ. Σκουρλέτης γνώριζε από την αρχή του διαλόγου για την αλλαγή του Κράτους , τόσο τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας , όσο και όλα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, σχετικά με τις αρμοδιότητες και τους πόρους της Κεντρικής Κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης. Δεν πείθει λοιπόν κανέναν όταν επικαλείται αυτούς τους λόγους, για να δικαιολογήσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο που μας παρουσίασε, το οποίο βάζει “ταφόπλακα” στην αυτοδιοίκηση και θα προκαλέσει χάος κι ακυβερνησία στους Δήμους.
Δεύτερον, λέμε στον κ. Υπουργό ότι σε κανένα σημείο δεν απαγορεύει το Σύνταγμα στην Κεντρική Κυβέρνηση να δώσει πόρους στην αυτοδιοίκηση. Αντίθετα το επιβάλλει αυτό, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Εμείς σαν θεσμός δεν ζητάμε την επιβολή νέων φόρων. Αυτό που ζητάμε είναι οι πόροι από συγκεκριμένες αρμοδιότητες του Κράτους να μεταβιβαστούν στους Δήμους, μαζί με τις ευθύνες. Και θέτουμε τα παρακάτω ξεκάθαρα ερωτήματα : Γιατί είναι αντισυνταγματική κε Σκουρλέτη η απόδοση π.χ. των πόρων από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στην αυτοδιοίκηση και δεν είναι αντισυνταγματική η μείωση των Κ.Α.Π.; Δεν είναι παράνομη κι αντισυνταγματική η μη απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016; Δεν είναι αντισυνταγματική η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, με την οποία επιχειρήσατε να μας δεσμεύσετε τα ταμειακά μας διαθέσιμα; Δεν είναι αντισυνταγματικό να μεταβιβάζονται στους Δήμους δεκάδες νέες αρμοδιότητες, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους; Πως τολμάτε κε Υπουργέ και επικαλείστε το Σύνταγμα, που το έχετε μετατρέψει σε κουρελόχαρτο, προκειμένου να εξυπηρετήσετε τις μικροπολιτικές σας σκοπιμότητες;
Τρίτον, δεν επιτρέπουμε στον Υπουργό Εσωτερικών μιας Κυβέρνησης που απέκλεισε χωρίς ντροπή την ΚΕΔΕ και την αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, από την Επιτροπή για την αλλαγή του Συντάγματος, να μας κάνει υποδείξεις σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουμε απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, σχετικά με τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Εμείς κ. Υπουργέ δεν λογοδοτούμε στα κόμματα, αλλά στις τοπικές μας κοινωνίες. Τις θέσεις και τις απόψεις μας στο ζήτημα αυτό, θα τις παρουσιάσουμε στον κατάλληλο χρόνο, με συνέπεια και ευθύνη, σε όλα τα κόμματα. Εσείς τολμάτε να ακούσετε τις απόψεις μας; Δώστε μας επιτέλους μια εξήγηση γιατί αποκλείσατε την ΚΕΔΕ από την επιτροπή που δημιουργήσατε. Γιατί κρύβεστε συνέχεια; Φοβάστε την αυτοδιοίκηση; Γιατί στην επιτροπή αυτή συμμετέχει η Περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου και δεν συμμετέχει η ΚΕΔΕ; Μήπως γιατί θεωρείτε την Συνταγματική Αναθεώρηση κομματική υπόθεση;
Τέταρτον, επιστρέφουμε στον κ. Σκουρλέτη το χαρακτηρισμό του υποκριτή. Υποκριτής είναι αυτός που τη μια μέρα μιλά για ανάγκη αποσύνδεσης των ευρωεκλογών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να μην χαθεί τάχα το αυτοδιοικητικό διακύβευμα. Και την επομένη, μιλά για ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών κι αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019. Ποιον κοροϊδεύετε κε Σκουρλέτη; Όλοι καταλάβαμε ότι δεν σας ενδιαφέρει ούτε η αυτοδιοίκηση, ούτε η μεταρρύθμιση. Είστε αλλεργικός στις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος κι αυτή όχι γιατί είστε δημοκρατικά ευαίσθητος, αλλά γιατί θέλετε να διαλύσετε έναν θεσμό που δεν μπορείτε να ελέγξετε κομματικά. Το κομματικό σας συμφέρον σας ενδιαφέρει, τίποτε άλλο. Αυτό είναι ντροπή. Με ποιο δικαίωμα πάτε να διαλύσετε την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές μας κοινωνίες , για να διασώσετε εκλογικά το κόμμα σας; Κύριε Υπουργέ, όσο και να προσπαθήσετε να κάνετε το άσπρο μαύρο, δεν θα τα καταφέρετε.
Για το λόγο αυτό σας επιστρέψαμε σήμερα το νομοσχέδιο σας, ως πολιτικά απαράδεκτο. Δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση και καμία διαβούλευση για ένα νομοσχέδιο που προσβάλλει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους όπως είναι η αποκέντρωση και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση. Ένα νομοσχέδιο που αν ψηφιστεί κι εφαρμοστεί θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων και την καθημερινότητα των πολιτών.