Άρθρο Localit 10 Σεπτεμβρίου, 2012

Κώστας Ασκούνης: Ενωμένοι θα αποτρέψουμε την απαξίωση του ρόλου της Τ.Α.

Η Αυτοδιοίκηση με τις συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση την τελευταία τριετία από θεσμός κοινωνικής αλληλεγγύης, συνοχής και αναπτυξιακής δύναμης για τη χώρα έχει μετατραπεί σε «φτωχό συγγενή» που αδυνατεί να ανταπεξέλθει  ακόμη και σε στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως είναι η καταβολή μισθών στους εργαζόμενους των δήμων.

Οι νέες σχεδιαζόμενες δραματικές μειώσεις κατά 30%  των ήδη μειωμένων κατά 60% πόρων της Αυτοδιοίκησης,  θα οδηγήσουν σε  ολοκληρωτική κατάρρευση της λειτουργίας των δήμων και στην πλήρη ακύρωση του κοινωνικού τους ρόλου. Μειώσεις που θα λείψουν  από τους ίδιους τους πολίτες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ήδη συνεισφέρει στο μέγιστο βαθμό στο πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης. Αν οι μειώσεις που έγιναν στους δήμους, είχαν εφαρμοστεί στο σύνολο της κεντρικής κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων επώδυνων μέτρων.

Οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχοντας πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που περνάει η χώρα δεν εκβιάζουν αλλά και δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν σε κανενός είδους παζάρι με την κυβέρνηση. Δηλώνουν, ωστόσο αποφασισμένοι, μέσω και των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει, να μην επιτρέψουν και άλλες περικοπές που θα οδηγήσουν σε κλείσιμο υπηρεσιών, σε διάλυση των κοινωνικών δομών που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι με «θύματα» τους κοινωνικά ευάλωτους και οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.  

Πιο ανησυχητικό και σημαντικό γεγονός όμως από την οικονομική κατάρρευση των δήμων είναι η συνεπαγόμενη αποδυνάμωση, απαξίωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνολικό σύστημα της διακυβέρνησης της χώρας, καθώς θα κληθούν να μετατραπούν σε «μονάδες διοίκησης» που θα υλοποιούν ειλημμένες αποφάσεις και πολιτικές.  

Εμείς ως άνθρωποι που έχουμε εκλεγεί για να υπηρετήσουμε αυτόν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό,  έχουμε προειδοποιήσει  με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο έκτακτο Συνέδριό μας ότι,  αν συνεχιστεί το ίδιο αδιέξοδο θα αναγκαστούμε να φτάσουμε και σε ακραίες μορφές αντίδρασης, ακόμη και σε  παραιτήσεις.  

Ακριβώς όμως επειδή αναλογιζόμαστε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας, καταθέσαμε ήδη με πνεύμα υπευθυνότητας στον Πρωθυπουργό συγκεκριμένες και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις για την εξοικονόμηση πόρων του κρατικού προϋπολογισμού και την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς λειτουργίας των δήμων και του αναπτυξιακού τους ρόλου. 

Σε κάθε περίπτωση οι αιρετοί δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε, αλλά και την ενημέρωση των πολιτών. Με ενότητα προγραμματική και συντονισμένες δράσεις, δίνουμε μάχη για την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την  συνέχιση της λειτουργίας όλων των κοινωνικών δομών, για τη διασφάλιση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, για τη στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων και οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κρίση και Τοπική Αυτοδιοίκηση 02 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θ. Μπέγκας: Δυνατότητες, προσδοκίες, προκλήσεις και προβληματισμοί για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Με πρωτοβουλία  του δήμου Ιωαννιτών, σύσκεψη εργασίας δημάρχων ελληνικών κλιματικά ουδέτερων πόλεων την ερχόμενη Πέμπτη,…

Απόψεις 17 Οκτωβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μικροί Έξυπνοι Δήμοι – Ερωτήματα και καλές πρακτικές

Η συζήτηση για τις έξυπνες πόλεις πολλές φορές περιορίζεται στις μεγάλες πόλεις. Δεν είναι τυχαίο…

Απόψεις 04 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών και οι δημοτικές εκλογές

Το άρθρο αυτό είναι το τελευταίο σειράς που σχετίζεται με τις δημοτικές εκλογές (Γκέκας 2023…