Άρθρο Localit 09 Σεπτεμβρίου, 2012

Φίλιππας Φίλιος, δήμαρχος Ιωαννιτών: Θέμα χρόνου η κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης

Το τελευταίο διάστημα, αναδείχθηκε με ένταση το πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μετά και την τελευταία περικοπή των ΚΑΠ οι Δήμοι είναι αδύνατο να λειτουργήσουν και να ασκήσουν το πλήθος των αρμοδιοτήτων που τους έδωσε ο Καλλικράτης, χωρίς όμως να συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους.

Αναγνωρίζουμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα της χώρας, όπως και την υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε για την αντιμετώπισή του. Όμως ήδη η Αυτοδιοίκηση το έχει κάνει πράξει και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλον.

Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε πλέον για περιστολές δαπανών, αλλά οδηγούμαστε στο σημείο της αναστολής λειτουργίας δομών, ειδικά αυτών που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα.

Είχα τονίσει πολλές φορές ότι η αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να γίνει μέρος του συνολικού προβλήματος. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται να πρωταγωνιστεί αρνητικά εξαιτίας των πολιτικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

Οι υπηρεσίες που προσφέρουν σήμερα οι Δήμοι στους πολίτες είναι εξαιρετικά πολλές. Είναι σίγουρα περισσότερες από αυτές που παρέχει το κράτος. Αυτό που οφείλει να κατανοήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και η Κυβέρνηση είναι πως η κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει τρομακτικές συνέπειες και θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ίδιου του κράτους.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η Αυτοδιοίκηση κατέθεσε προτάσεις. Η σημαντικότερη είναι να περάσει στην Ενιαία Αρχή η μισθοδοσία του προσωπικού, πρόταση, που ξεκίνησε από μας στα Γιάννινα.

Περιμέναμε και περιμένουμε να την αντιμετωπίσει το Υπουργείο Εσωτερικών με μεγαλύτερη προσοχή. Συνάμα προτείνουμε την απευθείας διαπραγμάτευση της Αυτοδιοίκησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δυστυχώς αν παραμείνουμε σε αυτά που έχουμε σήμερα η κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης θα είναι θέμα λίγου χρόνου.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κρίση και Τοπική Αυτοδιοίκηση 02 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θ. Μπέγκας: Δυνατότητες, προσδοκίες, προκλήσεις και προβληματισμοί για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Με πρωτοβουλία  του δήμου Ιωαννιτών, σύσκεψη εργασίας δημάρχων ελληνικών κλιματικά ουδέτερων πόλεων την ερχόμενη Πέμπτη,…

Απόψεις 17 Οκτωβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μικροί Έξυπνοι Δήμοι – Ερωτήματα και καλές πρακτικές

Η συζήτηση για τις έξυπνες πόλεις πολλές φορές περιορίζεται στις μεγάλες πόλεις. Δεν είναι τυχαίο…

Απόψεις 04 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών και οι δημοτικές εκλογές

Το άρθρο αυτό είναι το τελευταίο σειράς που σχετίζεται με τις δημοτικές εκλογές (Γκέκας 2023…