Με την Αυτοδιοίκηση να αγγίζει το όριο των αντοχών της και πάνω από 40 δήμους να βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών, η ανακοίνωση του νέου επώδυνων μέτρων των 11,5 δις ευρώ, στο οποίο οι ΟΤΑ καλούνται να «συμβάλουν» με 735 εκατομμύρια ευρώ, δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη χαριστική βολή για τους δήμους της χώρας.
Αν και τα μέτρα θα «κλειδώσουν» οριστικά στην επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εντός της εβδομάδας και λίγο πριν την έλευση της τρόικας την ερχόμενη Παρασκευή, ωστόσο ήδη υπάρχει μία πρώτη αποτύπωση για το «ψαλίδι» που θα αφορά την Αυτοδιοίκηση, «χτυπώντας» κατά βάση τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που αποδίδονται από το κράτος, αλλά και τους επενδυτικούς πόρους της ΣΑΤΑ.
Οι δήμοι έχουν ήδη θέσει ως «κόκκινη» γραμμή την απόδοση των 2,7 δις ευρώ από τους ΚΑΠ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του πρώην Πρωθυπουργού (υπενθυμίζεται πως παρά τις δεσμεύσεις 300 εκατομμύρια δεν έχουν καν εγγραφεί στον προϋπολογισμό), καθώς και την απόδοση των 380 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, βάση των σχεδιασμών του Υπουργείου Οικονομικών στο νέο πακέτο αναμένεται να υπάρξει μείωση 60 εκ. ευρώ στους ΚΑΠ και άλλων 150 εκ. στη ΣΑΤΑ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Από την «αξιοποίηση» της δημοτικής περιουσίας το κράτος προϋπολογίζει 123 εκ. ευρώ, 20 εκ. ευρώ από τη «μεταρρύθμιση σε παροχές κοινωνικής ωφέλειας» (ΣΔΙΤ), ενώ άλλα 18 εκ. ευρώ σχεδιάζεται να προέλθουν από τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ των ΟΤΑ.
Από τον ισοσκελισμό εσόδων από ανταποδοτικά τέλη υπολογίζονται 150 εκ. ευρώ, κάτι που όπως όλα δείχνουν συνεπάγεται αύξηση δημοτικών τελών. Περί τα 30 εκ.ευρώ σχεδιάζεται να προέλθουν από την αποκομιδή σκουπιδιών από ιδιώτες, ενώ άλλα 45 εκ. ευρώ υπολογίζονται από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε ΧΑΔΑ που δεν έχουν αποδοθεί και άλλα 18 εκ.ευρώ από φωτοβολταϊκά σε 500 σχολεία.
Κατά τα λοιπά το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει 45 εκ. ευρώ από την λειτουργία ενιαίας αρχής πληρωμών ανά δήμο, 25 εκ. ευρώ από τους εσωτερικούς ελέγχους ποιότητας, 10 εκ. ευρώ από τη δημοτική ενημερότητα, 35 εκ. ευρώ από βιοκλιματικές αναβαθμίσεις ανοιχτών δημόσιων χώρων και 7 εκ. ευρώ από λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης.
Στα παραπάνω μέτρα θα πρέπει ασφαλώς να προστεθεί και η επερχόμενη εφεδρεία στο Δημόσιο που με τις νέες απομακρύνσεις υπαλλήλων δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέες δυσλειτουργίες στις ήδη αποψιλωμένες υπηρεσίες των δήμων.
Εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων οι δήμοι της χώρας βρίσκονται ήδη σε τροχιά κινητοποιήσεων, όπως αποφασίστηκε και στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποίησαν. Στο πλαίσιο αυτό, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου οι δήμοι «κατεβάζουν ρολά», ενώ παράλληλα το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ αποφασίστηκε να παραμείνει ανοικτό έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να υπάρχει η δυνατότητα επανεκτίμησης της κατάστασης και λήψης απόφασης για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε ακραίες μορφές όπως το κλείσιμο Δήμων και παραιτήσεις αιρετών. Τις ημέρες των κινητοποιήσεων εξάλλου η ΚΕΔΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ενημερωθεί για τα νέα μέτρα, ενώ θα ζητήσει συνάντηση με το Προεδρείο της Βουλής και θα υποβάλλει αίτημα για κοινή συνεδρίαση με τις Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών.