Άρθρο Localit 06 Ιανουαρίου, 2018

Α.Τσίπρας:Στόχος από το 2019 μεταφορικό ισοδύναμο για όλα τα νησιά

Την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά, προανήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  από την Κάλυμνο, όπου παραβρέθηκε στον εορτασμό των Θεοφανείων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αν και αναγνωρίζεται η νησιωτικότητα ακόμα και από την ΕΕ, δεν προβλέπονται μέτρα διευκόλυνσης.

Τον Φεβρουάριο πρόσθεσε πως  θα υπάρξουν τα πρώτα μέτρα ανακούφισης που αφορά στα καύσιμα και την επιδότηση εισιτηρίων, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τη Δωδεκάνησα ή τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά από το 2019 και μετά να αφορά κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα που συνεπάγεται η ζωή στο νησί και για τα οποία είχαν μιλήσει νωρίτερα ο δήμαρχος και ο έπαρχος: Προβλήματα συγκοινωνίας, σύνδεσης με το κέντρο, αλλά και προβλήματα που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή, με την παρουσία του κράτους, με το αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο για κάθε βήμα προόδου.

Παρά τα πλεονεκτήματα της, είπε, η Κάλυμνος έχει και «μια σειρά από προβλήματα, που της έχουν κληροδοτήσει οι μέχρι χτες πολιτικές και η αδυναμία συλλογικού σχεδιασμού για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της νησιωτικότητας στον τόπο μας».

«Το πιο κρίσιμο θέμα για τα νησιά μας, για το οποίο επεξεργαζόμαστε λύση είναι μια συνολική και συνεκτική πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος της νησιωτικότητας μας από τη θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Φιλοδοξούμε», τόνισε, «να κάνουμε πράξη ένα αίτημα διεκδίκησης δεκαετιών για τους νησιώτες μας, όχι επειδή βρεθήκαμε στην ανάγκη να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που από την αρχή γνωρίζαμε τις δυσκολίες του, μέσα στις οποίες εντάσσεται η εξίσωση του ΦΠΑ σε όλη τη χώρα, αλλά γιατί κατά την εκτίμηση μου αν σήμερα μας έβαζαν να διαλέξουμε από την αρχή αν θα προτιμούσαμε διαφορετικό ΦΠΑ ή μεταφορικό ισοδύναμο, η δική μου άποψη είναι για το μεταφορικό ισοδύναμο». Γιατί, όπως εξήγησε, πρέπει να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, αλλάζοντας το καθεστώς των νησιών με το κέντρο και τα άλλα νησιά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, στα μέσα του Φλεβάρη θα είναι έτοιμη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Θα περιλαμβάνει, όπως είπε, επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μονίμων κατοίκων και επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων (από και προς τα νησιά) και των καυσίμων, για τα οποία έχει ήδη γίνει επαφή με τα ΕΛΠΕ και ετοιμάζεται ξεχωριστή πρόταση. Όπως ανέφερε  «ήδη έχουμε κινηθεί για να δεσμεύσουμε σε πρώτη φάση μέσα στο 2018 μέσα από το ΠΔΕ ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ» και ότι το 2019 θα είναι διπλάσιο και πολλαπλάσιο, «καθώς στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τα Δωδεκάνησα ή τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά από το 2019 και μετά να αφορά κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσα». Είπε ακόμη ότι τα αρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουν άμεσα στην εκπόνηση της αντίστοιχης νομοθετικής παρέμβασης, και πως υπάρχει η συναίνεση και των εταίρων μας. Προσέθεσε ότι δεν αναφέρεται μόνο στους θεσμούς, αναφέρεται και στους εταίρους της ΕΕ, «καθώς ένα κρίσιμο θέμα είναι και η αποδοχή του και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για το οποίο έχει γίνει πολύ σοβαρή διεργασία».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε σειρά άλλων προβλημάτων και τις κινήσεις της κυβέρνησης επ΄ αυτών. Από τη σύσκεψη που προηγήθηκε, ξεχώρισε το θέμα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, για την ίδρυση της οποίας έχει υπάρξει συζήτηση ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και τον Δήμο Καλύμνου. «Ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για το κτίριο που θα την στεγάσει. Νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο ώστε από τον νέο ακαδημαϊκό χρόνο να λειτουργήσει η Ακαδημία», είπε

Ανέφερε επίσης ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι η σχολή δυτών που ξεκίνησε πάλι τη λειτουργία της, να επεκταθεί το αντικείμενό της, ώστε να εκπαιδεύονται σ΄ αυτήν δύτες με ειδικότητες απαραίτητες στη ναυπηγική βιομηχανία, που σήμερα υποχρεώνονται να φοιτούν στο εξωτερικό με υψηλό κόστος.

Μίλησε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο και έχει να κάνει με κακό σχεδιασμό. Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε άμεσα στον υπουργό Υποδομών κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, προκειμένου να στείλει κλιμάκιο της ΥΠΑ να εξετάσει αν υπάρχει δυνατότητα είτε επέκτασης ή μεταφοράς του σε άλλο σημείο (ο Δήμος το προσδιορίζει στην περιοχή Παλαιόνησος) «και αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του».

«Θετικά αντιμετωπίζουμε, επίσης, την κατασκευή νέας αποβάθρας για την εξυπηρέτηση των νέων και πιο σύγχρονων πλοίων, που με δυσκολία προσεγγίζουν σήμερα το λιμάνι της Καλύμνου», είπε.

Τέλος, είπε ότι εδικά μέτρα λαμβάνονται για την ενίσχυση της αλιείας. Από τη μια με πλήρη εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου. Και από την άλλη με την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας, στο οποίο διατίθενται κοινοτικοί πόροι ύψους 390 εκατομμυρίων ευρώ, που θα φτάσουν πάνω από 520 εκατομμύρια ευρώ, με την εθνική συνεισφορά.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία της υλοποίησης των εξαγγελιών, «γιατί κι άλλοι εξήγγειλαν ότι θα βγούμε από αυτήν την κρίση, κι άλλοι εξήγγειλαν ότι θα εξισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά, ότι θα πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα υψηλά, ότι θα βγούμε από τα μνημόνια. Δεν τα κατάφεραν όμως». Σημείωσε ότι «αυτό που αλλάζει τώρα στην αυγή του νέου έτους και μας κάνει να αισθανόμαστε ελπίδα και αισιοδοξία ξανά, είναι ότι εμείς δεν εξαγγέλλουμε, το καταφέρνουμε, βγαίνουμε από την κρίση, βγαίνουμε από τα μνημόνια».

Ο πρωθυπουργός ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη του δήμου Καλυμνίων

Συζήτηση για τα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους φορείς του νησιού, λίγο πριν από την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Καλυμνίων, πρωτοβουλία που αποτέλεσε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Από σήμερα είστε συμπατριώτης των απανταχού Καλυμνίων», είπε στον κ. Τσίπρα ο δήμαρχος Καλύμνου Ιωάννης Γαλουζής, δηλώνοντας βέβαιος ότι στο πρόσωπο του πρωθυπουργού η Κάλυμνος θα βρει έναν μόνιμο συμπαραστάτη.

Στη σύσκεψη, νωρίτερα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλύμνου, Ιωάννης Γαλουζής, ο έπαρχος Γιάννης Θεμέλαρος και άλλοι τοπικοί φορείς, καθώς επίσης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός και βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός και οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…