Άρθρο Localit 22 Αυγούστου, 2012

Επιχείρηση « σκούπα» διαρκείας για τον έλεγχο του παραεμπορίου

Με τη δημιουργία ενός Συντονιστικού Κέντρου για τον έλεγχο των ελέγχων, τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών, και με αλλαγές στη νομοθεσία, το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σχεδιάζει μια διαρκή επιχείρηση «σκούπα» κατά του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου και των προϊόντων απομίμησης. Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο ρόλο των τελωνείων.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012,  στο υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και εμπλεκομένων φορέων (εμπορικών συλλόγων, επιμελητηρίων τελωνείων κλπ) αναφέρθηκε ότι τον συντονισμό αυτού του «θαλάμου επιχειρήσεων κατά του παραεμπορίου» θα αναλάβει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός.

Μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα γίνουν από το υπουργείο Ανάπτυξης αναλυτικές ανακοινώσεις για τον τρόπο δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Όπως σημείωσε μετά τη σύσκεψη ο Κ. Χατζηδάκης, «είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει εμπλοκή και του ίδιου του πρωθυπουργού για να δώσει κατευθύνσεις σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να λειτουργήσει το νέο σχήμα ως μία ενιαία Αρχή. Εάν σπάσει ένας κρίκος στην αλυσίδα, αυτό θα αποτελέσει την “κερκόπορτα” για να μην είναι αποδοτικό το σύστημα».

Ο υπουργός υπογράμμισε με έμφαση ότι «υπάρχει τεράστιο θέμα με τα τελωνεία. Ο ρόλος τους είναι κομβικής σημασίας και οι δράσεις που σχεδιάζονται θα αναπτύσσονται σε τρεις άξονες, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, σε έλεγχο μέσα από μαγνητικές πύλες και αξιοποίηση του συστήματος “risk analysis” (έλεγχος ανάλογα με τον παραλήπτη)».

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξει νέα σύσκεψη για τη λειτουργία των τελωνείων αλλά και με τους εμπόρους για τη νομοθετική αναβάθμιση του συστήματος, ενώ την επόμενη εβδομάδα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει το σχεδιασμό του υπουργείου απέναντι στην ακρίβεια.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κόνιτσα: Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης νερού από την Υπηρεσία Ύδρευσης

Να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες, (πότισμα,…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Ωραιοκάστρου: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις από1 έως 31/7

Συνεχίζεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα επισκέψεων του «RemoteCare», του οχήματος μεταφοράς ιατρικού προσωπικού…