Άρθρο Localit 22 Αυγούστου, 2012

Επιχείρηση « σκούπα» διαρκείας για τον έλεγχο του παραεμπορίου

Με τη δημιουργία ενός Συντονιστικού Κέντρου για τον έλεγχο των ελέγχων, τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών, και με αλλαγές στη νομοθεσία, το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σχεδιάζει μια διαρκή επιχείρηση «σκούπα» κατά του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου και των προϊόντων απομίμησης. Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο ρόλο των τελωνείων.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012,  στο υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και εμπλεκομένων φορέων (εμπορικών συλλόγων, επιμελητηρίων τελωνείων κλπ) αναφέρθηκε ότι τον συντονισμό αυτού του «θαλάμου επιχειρήσεων κατά του παραεμπορίου» θα αναλάβει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός.

Μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα γίνουν από το υπουργείο Ανάπτυξης αναλυτικές ανακοινώσεις για τον τρόπο δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Όπως σημείωσε μετά τη σύσκεψη ο Κ. Χατζηδάκης, «είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει εμπλοκή και του ίδιου του πρωθυπουργού για να δώσει κατευθύνσεις σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να λειτουργήσει το νέο σχήμα ως μία ενιαία Αρχή. Εάν σπάσει ένας κρίκος στην αλυσίδα, αυτό θα αποτελέσει την “κερκόπορτα” για να μην είναι αποδοτικό το σύστημα».

Ο υπουργός υπογράμμισε με έμφαση ότι «υπάρχει τεράστιο θέμα με τα τελωνεία. Ο ρόλος τους είναι κομβικής σημασίας και οι δράσεις που σχεδιάζονται θα αναπτύσσονται σε τρεις άξονες, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, σε έλεγχο μέσα από μαγνητικές πύλες και αξιοποίηση του συστήματος “risk analysis” (έλεγχος ανάλογα με τον παραλήπτη)».

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξει νέα σύσκεψη για τη λειτουργία των τελωνείων αλλά και με τους εμπόρους για τη νομοθετική αναβάθμιση του συστήματος, ενώ την επόμενη εβδομάδα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει το σχεδιασμό του υπουργείου απέναντι στην ακρίβεια.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλλική Σκάλα Λαυρίου: Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο η αποκατάσταση

Εξασφαλίστηκε Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της Γαλλικής Σκάλας Μεταλλείων Λαυρίου – Σημαντικό βήμα ανάδειξης της…

Ρεπορτάζ 20 Ιανουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αιγάλεω: Απόσυρση κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων μετά την πιλοτική εφαρμογή

Ο Δήμος Αιγάλεω προχώρησε πρόσφατα στην πιλοτική εφαρμογή συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων, στο πλαίσιο των…

Ρεπορτάζ 16 Ιανουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ανάφης: Επιστολή προς το Υπ. Ναυτιλίας για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των θερινών ακτοπλοϊκών δρομολογίων

Την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση στην έγκαιρη ανακοίνωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων…