Τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου για την εργασιακή εφεδρεία, “μπλοκάρει” με δήλωσή του ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος τάχθηκε εκ νέου, κατά του ενδεχόμενου εφαρμογής του μέτρου. “Η εργασιακή εφεδρεία δεν πρέπει να υπάρξει”, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσθέτοντας πως “όταν στο πρόσφατο παρελθόν εφαρμόστηκε, αποδείχθηκε ότι δεν επέφερε δημοσιονομικό όφελος, δημιούργησε προβλήματα στελέχωσης και ορθά καταγράφηκε ως φιάσκο”. Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη “η χώρα χρειάζεται Δημόσια Διοίκηση λειτουργική, αποτελεσματική και αποδοτική. Αυτό θα επιτευχθεί με συστηματική και αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και του προσωπικού τους”. Όπως διευκρίνισε “το τυχόν πλεονάζον προσωπικό μπορεί να απορροφηθεί με μετατάξεις ή και με συνταξιοδοτική ωρίμανση. Η αντιμετώπιση του προσωπικού στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων οργανισμών πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό των συνταγματικών εγγυήσεων και της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων”.
Αξίζει να σημειωθεί πως η δήλωση του κ. Κουβέλη βρίσκεται σε ανάλογη γραμμή και με τις απόψεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη. Κύκλοι του υπουργού μάλιστα διευκρίνιζαν πως στους σχεδιασμούς του σε πρώτο πλάνο εξακολουθεί να βρίσκεται η αξιολόγηση των υπαλλήλων και οι μετακινήσεις του πλεονάζοντος προσωπικού, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η σαφής διαφοροποίηση ωστόσο, ενός εκ των κυβερνητικών εταίρων σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, ενόψει και των προτάσεων που πρέπει να παρουσιαστούν στην τρόικα με στόχο την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αναμένεται να δημιουργήσει νέο γύρο “καθυστερήσεων” στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης για την εφεδρεία.
Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, στα εξεταζόμενα σενάρια είναι η υπαγωγή 35.000 με 40.000 εργαζομένων ως το 2015 σε καθεστώς εφεδρείας για τρία χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα λαμβάνουν το 65% του βασικού μηνιαίου μισθού τους. Από την εφαρμογή του μέτρου εξετάζεται να εξαιρεθούν όσοι υπάλληλοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ , ενώ από τους πρώτους που θα λάβουν “φύλλο πορείας” θα είναι περίπου 3.000 υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.