Με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.
«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής» υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.
Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.
Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.
Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.
«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.
Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο Κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας», απούσης της αντιπολίτευσης.
Το ψήφισμα ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώμστος.
Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
O πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη του ψηφίσματος που κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.
Η ισπανική Γερουσία ενέκρινε την υπαγωγή της Καταλονίας στην κυβέρνηση της Μαδρίτης
Η άνω βουλή (Γερουσία) του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης, μερικά λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής από την Ισπανία.
Δίωξη σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας για «εξέγερση»
Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης», έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση σήμερα από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.
«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.
Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.
«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Δεν αλλάζει τίποτα για την ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ
Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο τουίτερ.
Ο Τουσκ κάλεσε επίσης την Ισπανία να προκρίνει «τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι του επιχειρήματος της δύναμης».
Εσωτερικό ζήτημα η κρίση στην Καταλονία, το οποίο πρέπει να επιλύσει η Μαδρίτη, σύμφωνα με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο
Η Ισπανία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ και η κρίση στην Καταλονία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος, επισήμανε σήμερα ένας αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Ερωτηθείς σχετικά με την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ απάντησε:
«Η Ισπανία είναι ένας αφοσιωμένος σύμμαχος, που συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην κοινή μας ασφάλεια. Το ζήτημα της Καταλονίας είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος».
Το Λονδίνο «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει» την ανεξαρτησία της Καταλονίας
Η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε σήμερα ότι δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία διατυπώνοντας τη βούλησή της για τη «διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».
«Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η κήρυξη αυτή «στηρίζεται σε μια ψηφοφορία που είχε κριθεί παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Συνεχίζουμε να επιθυμούμε τη διαφύλαξη του κράτους Δικαίου, τον σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και τη διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σκωτίας εμφανίστηκε περισσότερο θετικά διακείμενη προς την Καταλονία, χωρίς εντούτοις να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
«Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε σήμερα η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκοτίας, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).
«Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε.
Η Σκωτσέζα υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «διαλόγου με στόχο την εύρεση μιας λύσης που θα σέβεται τη δημοκρατία» εκτιμώντας ότι το να τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας η περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση «δεν μπορεί να είναι η λύση».
Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας
Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.
«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης».
Το Παρίσι «δεν αναγνωρίζει» την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας
Η Γαλλία «δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε» επισήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.
«Το σύνταγμα της Ισπανίας πρέπει να γίνεται σεβαστό. Επομένως σε αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο του κράτους Δικαίου, το ζήτημα της Καταλονίας πρέπει να εξεταστεί. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις υιοθέτησε» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.
«Η Γαλλία εύχεται η Ισπανία να είναι ισχυρή και ενωμένη. Δεν έχει παρά έναν μονάχα συνομιλητή κι αυτός είναι η κυβέρνηση της Μαδρίτης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Καταλονία».
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι για την «πλήρη στήριξη» που του παρέχει προκειμένου «να γίνει σεβαστό» το κράτος Δικαίου στην Ισπανία.
«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) Υπάρχει κράτος Δικαίου στην Ισπανία, με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη γαλλική Γουιάνα
Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους επανέλαβε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα «εσωτερικό ζήτημα» της Ισπανίας.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν την «ενότητα» της Ισπανίας
Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.
Πηγή:ΑΠΕ