Άρθρο Localit 04 Οκτωβρίου, 2017

ΚΕΔΕ: Ο κρατικός προϋπολογισμός 2018 είναι ο πιο εχθρικός των τελευταίων ετών για την Αυτοδιοίκηση

Ως τον πιο εχθρικό προϋπολογισμό των τελευταίων ετών για την Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζει η ΚΕΔΕ τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018, όπως προκύπτει από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ όπου και υπογραμμίστηκε ότι η άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την αύξηση των εσόδων των δήμων το 2018, δεν καλύπτει την ΚΕΔΕ. Όπως υπογράμμισε δε ο Γ. Πατούλης κατά τη συζήτηση του θέματος «η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018 επιβεβαιώνει για μια ακόμη χρονιά, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται συστηματικά στο στόχαστρο του Κεντρικού Κράτους. Και το 2018, όπως και το 2017, η Κυβέρνηση κατέθεσε έναν προϋπολογισμό όπου προβλέπεται περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των δήμων μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), κατά 129.000.000 ευρώ, σε σχέση με το 2017. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Η ΚΕΔΕ διεκδικεί να τις αποδοθούν οι οφειλές από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Δεν μπορεί το κράτος να παρακρατεί έσοδα όπως το τέλος διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα το Πράσινο Ταμείο να αγνοεί συστηματικά τους δήμους».

Επισήμανε ότι η ΚΕΔΕ “δε θα ανεχθεί  να είναι η Αυτοδιοίκηση το εύκολο θύμα των δημοσιονομικών περικοπών. Δε θα ανεχθεί  να είναι αυτή που θα σηκώνει το κύριο βάρος για τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων  και  την ίδια ώρα, άλλοι  φορείς της Κεντρικής Εξουσίας, να  εξακολουθούν να παράγουν χρέη και ελλείμματα».

Το ζήτημα της περικοπής των πόρων, όπως σημείωσε ο κ. Πατούλης,  θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αρχές Δεκεμβρίου. «Αν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες οι δήμοι θα αντιδράσουν δυναμικά» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Τοπροβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 

Σύμφωνα με το προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2018 περικόπτονται επιπλέον, τουλάχιστον, 129 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ, από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ) 2018-2021.

Να σημειωθεί ότι και το  υπουργείο Εσωτερικών παραδέχεται ότι είναι  μειωμένες οι αποδόσεις μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 129 εκατ. ευρώ είναι σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2018-2021 «λόγω της νέας μειωμένης πρόβλεψης κυρίως του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του τακτικού προϋπολογισμού που διαμορφώνει του ΚΑΠ».

Επιπλέον υποστηρίζει ότι η χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 είναι αυξημένη κατά 5%, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2017.

Σύμφωνα με το υπουργείο , «το σύνολο των μεταβιβάσεων σε ΟΤΑ για το 2017, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό προβλέπεται να ανέλθει στα 3,035 δις ευρώ. Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η πρόβλεψη για το 2018 είχε εκτιμηθεί σε σύνολο μεταβιβάσεων 3,319 δις ευρώ. Η πρόβλεψη του προσχεδίου, αν και υπολείπεται του Μεσοπρόθεσμου, οδηγεί σε συνολική κρατική επιχορήγηση (ΚΑΠ + Ειδική Επιχορήγηση) ύψους 3,190 δις ευρώ».

Ωστόσο σύμφωνα με την ΚΕΔΕ τόσο για τον Φόρο Εισοδήματος  (άμεσοι φόροι) όσο και το ΦΠΑ (έμμεσοι φόροι), η εκτίμηση του σχεδίου Προϋπολογισμού είναι ότι θα είναι αυξημένοι. Στο ΜΠΔΣ η περιορισμένη μείωση των αμέσων φόρων εξισορροπείται από την αύξηση των εμμέσων.

Σε καμία περίπτωση η συμμετοχή της ΤΑ (21,3%) στο Φόρο Εισοδήματος (συνολική μείωση 72 εκ. €) δεν δικαιολογεί τη μείωση των 129 εκ. €

  ΜΠΔΣ Εκτίμηση
  2017 2018 2017 2018
Άμεσοι Φόροι 21.525 21.453 20.373 20.775
Έμμεσοι Φόροι 26.718 27.502 27.099 27.652

 

Επίσης  η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι όλα τα προηγούμενα έτη που υπήρξαν φορολογικές υπεραποδόσεις δεν επικαιροποιήθηκαν προς τα πάνω τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ διαχρονικά η Αυτοδιοίκηση δεν λαμβάνει τα προβλεπόμενα από το Ν.3852/10 ποσά. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι ενώ από το 2017 έληξε η απόδοση των  214 εκ. ευρώ της παλιάς γενιάς παρακρατηθέντων, τώρα  όχι μόνο δεν συζητείται η απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων αλλά περικόπτονται άλλα, τουλάχιστον,  129 εκ. ευρώ.

Η ΚΕΔΕ τονίζει επίσης ότι οι δήμοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, λόγω τις δημοσιονομικής προσαρμογής, από οποιονδήποτε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης και αυτό συνεχίζεται και σήμερα καθώς από το  σύνολο των αποδιδόμενων πόρων περικόπτονται 138 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 129 εκατ. ευρώ περικόπτονται  από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μόλις  9 εκατ. ευρώ από όλους τους υπόλοιπους τομείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Με δεδομένο δε ότι για το 2018 προβλέπεται πλεόνασμα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ύψους 169 εκατ. ευρώ, η συνολική μείωση των δαπανών, συνυπολογίζοντας την επιπλέον περικοπή των 129 εκ. ευρώ,  ανέρχεται στα 300 περίπου εκατ. ευρώ.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 29 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Μέτρα για την ανάσχεση του φαινομένου της ανεξέλεγκτης απόθεσης ογκωδών από τον Δήμο

Στη λήψη μέτρων προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκη, για την ανάσχεση του φαινομένου της ανεξέλεγκτης απόθεσης…

Ρεπορτάζ 29 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συγκέντρωση σχολικών ειδών από τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης

Σχολικά είδη, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών των οικογενειών που αδυνατούν να ανταπεξέρθουν…

Ρεπορτάζ 29 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης 54 σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

Τη διαδικασία πρόσληψης 54 καθαριστριών για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ολοκλήρωσε έγκαιρα…