Άρθρο Localit 01 Σεπτεμβρίου, 2017

Αποζημιώσεις και αναδάσωση των καμένων στην Ζάκυνθο

Μέτρα για την απόλυτη προστασία των δασικών περιοχών που κάηκαν καθώς και την πρόληψη των πλημμυρικών και διαβρωτικών φαινομένων, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων πολιτών εξήγγειλαν από κοινού οι υπουργοί Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους χθες στη Ζάκυνθο.

Οι τρεις υπουργοί έφτασαν στη Ζάκυνθο νωρίς το πρωί και επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το οποίο πραγματοποίησε πτήση πάνω από τις καμένες εκτάσεις, συνοδευόμενοι από τον υποστράτηγο της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν σε μια ευρεία σύσκεψη που συντόνισε η Περιφέρεια στο Διοικητήριο.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Δασικής Υπηρεσίας κ.α., ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος και αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων.

Στ. Κοντονής: «Όσοι είχαν κατά νου πως οι καμένες εκτάσεις είναι πεδίο άσκησης κερδοσκοπικών επιδιώξεων, να το βγάλουν από το μυαλό τους»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής σημείωσε ότι η αντίδραση της κρατικής μηχανής ήταν άμεση και καταλυτική για να μην έχουμε απώλειες σε σπίτια και ανθρώπινες ζωές και για να κερδηθεί μια μάχη που ήταν άνιση, με πολλά και κατακερματισμένα μέτωπα και δυνατούς ανέμους που ευνοούσαν την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Ο ίδιος συνεχάρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα σημείωσε πως υπάρχει ήδη η εγκύκλιος του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις καμένες εκτάσεις.

«Όσοι είχαν κατά νου πως οι καμένες εκτάσεις είναι πεδίο άσκησης κερδοσκοπικών επιδιώξεων, να το βγάλουν από το μυαλό τους ενώ οι αποζημιώσεις των γεωργών και των κτηνοτρόφων θα είναι άμεσες» σημείωσε.

Τέλος, μεταφέροντας τις σχετικές αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, σημείωσε πως η παρουσία των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛΑΣ στο νησί θα είναι συνεχής από σήμερα μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι.

«Λαμβάνονται μέτρα άμεσης προστασίας των ορεινών και δασικών περιοχών του νησιού. Όσοι νομίζουν ότι θα μένουν ατιμώρητοι να το ξεχάσουν» δήλωσε, καλώντας σε πανστρατιά για την προστασία του δασικού πλούτου και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.

Ευ. Αποστόλου: Άμεσα αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αλλά και εν καιρώ από τα ΠΣΕΑ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε ότι: “Όλοι οι αγρότες του νησιού, που είχαν απώλειες στο φυτικό και ζωϊκό τους κεφάλαιο, λόγω των πυρκαγιών, θα αποζημιωθούν όλοι, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, ενώ θα υπάρξει μια επιπλέον αποζημίωση για τους κτηνοτρόφους. Ιδιαίτερα στην περίπτωση όσων αγροτών είχαν απώλειες σε ελαιόδεντρα, πρόβλημα που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, συντάσσεται ήδη σχετικός φάκελος για την πρώτη καταγραφή των καμένων ελαιόδεντρων μέχρι την άνοιξη, που ολοκληρώνεται η βλαστική περίοδος του δέντρου για να καθοριστεί ο αριθμός όσων υπέστησαν ολική καταστροφή. Ήδη οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει και στη συνέχεια τα κλιμάκια θα προχωρήσουν σε έλεγχο για να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων”.

Σ. Φάμελλος: “Οριοθετήθηκαν οι καμένες εκτάσεις και κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες”

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι οι συνθήκες των δασικών πυρκαγιών στη Ζάκυνθο ήταν πολύ πιο έντονες, ανθρωπογενείς και διαφορετικές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Στη Ζάκυνθο δυστυχώς ήταν ξεκάθαρο πως υπήρχε ανθρωπογενής παρέμβαση για την πρόκληση των πυρκαγιών αλλά και ένα τεράστιο πλήθος που προκαλεί ανησυχία».

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι όλες οι εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα παραμένουν ως τέτοιες στους δασικούς χάρτες, ανεξάρτητα από το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς  που υπάρχει στα Ιόνια Νησιά. Όπως ανέφερε, τα δάση είτε είναι δημόσια, είτε ιδιωτικά παραμένουν δάση και δεν θα αλλάξουν χρήση. Η οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί με δορυφορικά δεδομένα και επανέλαβε ότι όσοι είχαν άλλα σχέδια μετά τις πυρκαγιές ή όσοι τις έβαλαν έχοντας συγκεκριμένες βλέψεις στο μυαλό τους, θα πρέπει να το ξεχάσουν.

Ο κ. Φάμελλος εξήγγειλε την άμεση ολοκλήρωση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε ένα πολύ στενό χρονοδιάγραμμα.

«Σύντομα θα έχουμε τις σχετικές μελέτες για τα απαραίτητα μέτρα αλλά και για τη φυσική ή τεχνητή αναδάσωση των περιοχών που επλήγησαν»  σημείωσε.

 

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κόνιτσα: Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης νερού από την Υπηρεσία Ύδρευσης

Να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες, (πότισμα,…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Ωραιοκάστρου: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις από1 έως 31/7

Συνεχίζεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα επισκέψεων του «RemoteCare», του οχήματος μεταφοράς ιατρικού προσωπικού…