Άρθρο Localit 05 Αυγούστου, 2012

Το Τάμπερε και το ζωντανό εργαστήριο “Demola”

Η πόλη του Tampere ( Τάμπερε),   στη Νότια Φινλανδία, δέχθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη από τους εταίρους του προγράμματος RUnUP (“The Role of Universities in Urban Poles” – Ο ρόλος των Πανεπιστημίων στην Ανάπτυξη των Αστικών Πόλων”, περίοδος εφαρμογής: 2008-2011) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT.

Το Τάμπερε αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του πώς οι πόλεις μπορούν να υποστηρίξουν την ανοικτή καινοτομία μεταξύ εταιριών.

Δημιούργησαν μία πλατφόρμα ανοικτής καινοτομίας (ζωντανό εργαστήριο) που ονομάζεται Demola, και  λίγα μόλις χρόνια από το ξεκίνημα της, κατέχει το ευρωπαϊκό βραβείο Καινοτομίας για το 2012.

 Πρόκειται για ένα «δοκιμαστικό εργοστάσιο», ένα διεπιστημονικό περιβάλλον ανοικτής καινοτομίας, όπου ερευνητές και φοιτητές μπορούν να συνδημιουργήσουν και να αναπτύξουν νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες με δυναμική παγκόσμιας αγοράς. Οι εταιρίες παρέχουν ιδέες για ανάπτυξη και καθοδήγηση σε ομάδες σπουδαστών, οι οποίοι αναπτύσσουν περαιτέρω τις ιδέες, με την κατασκευή δοκιμαστικών προϊόντων και κλίνες δοκιμών, τις δοκιμαστικές εφαρμογές και αναλύσεις και τη δημιουργία επιχειρηματικών μοντέλων.

Οι επιχειρήσεις εταίροι παρέχουν συνεχή καθοδήγηση στις ομάδες εργασίας των φοιτητών μέσω εβδομαδιαίων συναντήσεων, εργαστηριακών ομάδων και ατομική παροχή στήριξης. Το προσωπικό του Demola παρέχει επιπλέον στήριξη στη διαχείριση των έργων, την ανάπτυξη μοντέλων και τις μεθόδους εργασίας. Οι εταιρίες εφαρμόζουν τα κατάλληλα έργα ή τα έργα αποτελούν αφορμή για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Οι ομάδες φοιτητών ασχολούνται με σχέδια έργων που δεν έχουν εξεταστεί, δηλαδή είναι αναπόδεικτα, και χρειάζονται νέες λύσεις. Αυτό ενισχύει τη σημασία ενός κοινού χώρου, καθώς δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να αξιοποιήσουν την κοινότητα του Demola για την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργία νέων ιδεών. Επιπλέον, σε ένα τόσο κλειστό περιβάλλον, οι βέλτιστες πρακτικές αναγνωρίζονται και διαχέονται στις άλλες ομάδες.

 Ως αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης, το πρόγραμμα στηρίζει 80 έργα από 400 φοιτητές ετησίως. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ετών εφαρμογής του, το Demola ανέπτυξε πάνω από 200 υπηρεσίες και πρότυπα προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Demola πήρε το Βραβείο Καινοτομίας της Περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας για το 2012, ως το καλύτερο διασυνοριακό και διατομεακό καινοτόμο πρόγραμμα στο πλαίσιο της αειφόρου και παγκόσμιας ανάπτυξης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 14 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μόνιμη λύση στο πρόβλημα υδροδότησης της Κινέτας- Δημοσιεύθηκε η δημοπράτηση του έργου

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του αγωγού υδροδότησης του οικισμού της Κινέτας, καθώς δημοσιεύθηκε…

Ρεπορτάζ 14 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάτρα: 7.000 κατοικίες συνδέονται στο δίκτυο αποχέτευσης

Εντός του 2024 ξεκινά η σύνδεση 7.000 κατοικιών στο δίκτυο αποχέτευσης της Πάτρας, στη βόρεια…

Ρεπορτάζ 14 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκαινιάστηκε το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας του Δήμου Αθηναίων

Εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, στο Σεράφειο Κέντρο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Γραφείο Αντιμετώπισης…