«Σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης δημιουργούμε το Παγκόσμιο Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών. Ένα δίκτυο που θα συμβάλει προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην ελληνική ομογένεια να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την ανασύνταξη της χώρας».
Σ’ αυτή την επισήμανση προχώρησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, βρέθηκε το θέμα της μετεξέλιξης του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών της Ευρώπης σε Παγκόσμιο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διαμόρφωση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών προκειμένου να επεκταθεί το Δίκτυο και πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων.
Βασική προτεραιότητα θα δοθεί για τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά. Για το λόγο αυτό προγραμματίζονται μια σειρά από δράσεις προκειμένου η ΚΕΔΕ και τα μέλη του Δικτύου να μπορέσουν άμεσα να υλοποιήσουν αυτό το φιλόδοξο στόχο.
Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου, στο πλαίσιο της συνάντησης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με το Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για το γενικότερο σχεδιασμό των δράσεων τους, καθώς και για τα αποτελέσματα των κοινών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί το προηγούμενο διάστημα.
Μεταξύ αυτών, προτάθηκε να υπάρξει ειδική θεματική ενότητα στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου και θα αναπτυχθεί από μέλη του Δικτύου το θέμα της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού με τους Έλληνες της διασποράς είναι ουσιαστική και έχει φέρει απτά αποτελέσματα, καθώς έχει συμβάλει προκειμένου η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει συνομιλητές με σημαντική εμπειρία σε πολλούς δήμους της Ευρώπης.
«Η ΚΕΔΕ και το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να μπορέσουν να ενισχυθούν οι δεσμοί της ομογένειας με τη Μητρόπολη. Οι έλληνες συνάδελφοι αιρετοί από δήμους της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου, θέλουν και μπορούν να στηρίξουν τις αρχές και τα δίκαια του Ελληνισμού. Ανταλλάσσουμε μαζί τους ιδέες και τεχνογνωσία για ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης»,σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.
Ωστόσο συμπλήρωσε πως «πρέπει το ελληνικό κράτος να πάρει κάποια στιγμή σοβαρές αποφάσεις» και να βάλει την ελληνική ομογένεια στο επίκεντρο της προσπάθειας για την ανασύνταξη της χώρας, χωρίς να λειτουργεί «φοβικά» απέναντι της.
Παράλληλα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μία ουσιαστική προσπάθεια για μία Νέα Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μόνο εάν οι ομογενείς- τουλάχιστον όσοι το επιθυμούν- αποκτήσουν δικαίωμα λόγου και ψήφου».
Στη σημερινή συνάντηση με το Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοντορίνης Γεώργιος, Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμος SOLNA, Σουηδία, οι Αντιπρόεδροι, Τζίτζιος Ιωάννης, Δήμαρχος ΣΙΘΩΝΙΑΣ, Ζαχαράκη Ιωάννα, Δημοτική Σύμβουλος, Δήμος SOLINGEN, Γερμανία, και ο Γραμματέας Ρουσκέτος Νικόλαος, Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμος ZGORZELEC, Πολωνία.
Οι δράσεις του Δικτύου
Σήμερα στο Δίκτυο συμμετέχουν μέλη από τη Γερμανία, από τη Δ. Ευρώπη, από χώρες της Αν. Ευρώπης και από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
«Είναι γεγονός», ανέφερε ο κ. Πατούλης, «ότι από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το δίκτυο, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, έχει αναπτύξει δραστηριότητες που σχετίζονται τόσο με την προώθηση εθνικών θεμάτων, όσο και με την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης κατά τη περίοδο 2016 -2017 έχει υλοποιήσει σημαντικές δράσεις. Μεταξύ άλλων είναι και οι παρακάτω:
– Οργάνωση Επίσκεψης του Προέδρου και Αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στην πόλη της Στοκχόλμης
– Συμμετοχή στις εκδηλώσεις απονομής βραβείων στο Δήμο Λέσβου και σε τοπικούς φορείς φιλοξενίας για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος
– Διοργάνωση Εκθέσεων για τα «Μάρμαρα του Παρθενώνα» στο Στρασβούργο και στο Δημαρχείο Φρανκφούρτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.
– Την προώθηση της διακήρυξης για την Ολυμπιακή Εκεχειρία και την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
– Τη διοργάνωση δύο ημερίδων σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και την επίδρασή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Προσφυγικό Ζήτημα, μεταφέροντας τις εμπειρίες μελών του Δικτύου από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται.
– Τη συγκέντρωση από Γερμανούς πολίτες και φορείς σημαντικού ποσού που απεστάλη για την κάλυψη άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων στη Λέσβο.
– Την υποστήριξη εκπροσώπων της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ευρωπαϊκές πόλεις και την ενθάρρυνση ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ειδικά για ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και διαχείρισης απορριμμάτων.