Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, το πρώτο μετά τη δεκαετία του ’80 τονίζει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης , υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο των περιφερειών σε αυτή τη διαδικασία. Χαρακτηρίζει δε τη διαδικασία που ακολουθείται ως ιστορικά πρωτότυπη και ουσιαστική, προσθέτοντας μάλιστα τη δέσμευση της κυβέρνησης να εξοπλίσει αυτή τη διαδικασία με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και να ολοκληρώσει έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την τοπική ανάπτυξη.
Ως το απόλυτο πλάνο της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως για την κυβέρνηση η λεγόμενη «καθημερινότητα» ισοδυναμεί με εργασιακά δικαιώματα, με καθολική πρόσβαση στις δομές υγείας και παιδείας, με κοινωνικό κράτος που λειτουργεί σωστά, με τα δικαιώματα των αναπήρων, των παιδιών, των γυναικών, των μεταναστών σε πλήρη εφαρμογή, με τις ατομικές ελευθερίες σε πλήρη προστασία.
Πιο αναλυτικά, απαντώντας στις σχετικές με τα παραπάνω θέματα ερωτήσεις του ΑΠΕ είπε:
Ερ: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση με το βάρος να πέφτει στα περιφερειακά συνέδρια. Ποιες είναι οι προσδοκίες που γεννά αυτό το εγχείρημα;
Απ: Ο μεγάλος μας στόχος είναι να υπάρξει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, το πρώτο μετά τη δεκαετία του ΄80. Το σχέδιο αυτό πρέπει να είναι ιδιοκτησία της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων, γι’ αυτό και απαιτείται να μορφοποιηθεί μέσα από μια ανοικτή διαβούλευση. Το σχέδιο αυτό πρέπει, επίσης, να λάβει υπ’όψιν τα ιδιαίτερα οικονομικά και χωρικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας, γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησε και η διαδικασία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, όπου το πρώτο λόγο έχουν οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς. Η διαδικασία είναι ιστορικά πρωτότυπη, αλλά πολύ ουσιαστική. Η κυβέρνηση από την πλευρά της περιγράφει τον οδικό χάρτη της αναπτυξιακής στρατηγικής, που περιλαμβάνει ένα σχέδιο συνεργιών μεταξύ διαφορετικών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, χρηματοδοτικά και θεσμικά εργαλεία για την εφαρμογή των αναπτυξιακών πολιτικών και πλαίσιο δημόσιων πολιτικών (για την εργασία, την καινοτομία, το περιβάλλον κλπ) και οι τοπικοί φορείς από τη δική τους πλευρά «κουμπώνουν» τις δικές τους προτεραιότητες. Προσδοκούμε σε ένα επιστημονικά και μεθοδολογικά θεμελιωμένο σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής για τις επόμενες δεκαετίες. Προσδοκούμε, επίσης, να μιλήσουμε σήμερα για την έξοδο από τις πολιτικές λιτότητας των μνημονίων και για μια νέα ανάπτυξη που θα γίνει υπέρ της κοινωνίας και της εργασίας.
Ερ: Αν θα μπορούσατε να θέσετε ένα χρονοδιάγραμμα αποτύπωσης των πρώτων αποτελεσμάτων από την ενεργό συμμετοχή των Περιφερειών στην ανασυγκρότηση της χώρας, ποιο θα ήταν αυτό;
Απ: Ξεκινήσαμε από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας πριν δύο εβδομάδες, με τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων να είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Υπήρξαν τέσσερις μεγάλες θεματικές ενότητες συζήτησης, η Ενέργεια και ο ρόλος της ΔΕΗ, τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία -ξεκίνησε επισήμως και η λειτουργία του αναπτυξιακού Ταμείου Δυτικής Μακεδονίας, ενός σημαντικού θεσμού για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στο χώρο-, τα έργα υποδομής και η εκπαίδευση και βεβαίως, στο τέλος του Συνεδρίου ο περιφερειάρχης και ο Πρωθυπουργός έδωσαν, ο καθένας από τη μεριά του, το στίγμα της αναπτυξιακής στρατηγικής για την περιοχή. Το δεύτερο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα που έρχεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με την ίδια περίπου οργανωτική «φόρμουλα». Εδώ βεβαίως, οι επιμέρους ενότητες θα διευρυνθούν με τον τομέα της Βιομηχανίας, του Τουρισμού, της Κοινωνικής Οικονομίας και του Περιβάλλοντος να παίρνουν τη δική τους θέση στο χώρο διαβούλευσης. Από το τέλος Αυγούστου τα περιφερειακά συνέδρια θα μεταφερθούν στις υπόλοιπες Περιφέρειες, με πρώτη “εκτός απροόπτου” την Κρήτη. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν διεξαχθεί σε όλες τις Περιφέρειες και τα πορίσματά τους θα έχουν συμβάλει στη μέγιστη βελτίωση και του εθνικού σχεδίου.
Ερ: Τι σημαίνει για την κυβέρνηση ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και με ποια εργαλεία γίνεται αυτό;
Απ: Ο ρόλος των Περιφερειών περισσότερο, είναι ένας ρόλος κομβικός. Αποτελούν αυτήν τη στιγμή το βασικότερο οργανωτικό εργαλείο που μπορεί να επιβλέψει και να υλοποιήσει ένα συνεκτικό και ομοιογενές ανά Περιφέρεια σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αλλά και με την αναγκαία εναρμόνιση συμφερόντων που υπάρχουν ανά διαφορετικό Νομό στο εσωτερικό της κάθε Περιφέρειας. Η κυβέρνηση θα εξοπλίσει τη διαδικασία αυτή τόσο με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όσο και με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και με την αναδιάταξη του ΕΣΠΑ. Επίσης, η Κυβέρνηση δεσμεύεται να επιταχύνει και να ολοκληρώσει έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την τοπική ανάπτυξη, αλλά και να συγκροτήσει θεσμικά εργαλεία που θα υποβοηθήσουν τις Περιφέρειες είτε σε αναζήτηση επενδύσεων είτε σε αναζήτηση αγορών για τα προϊόντα τους.
Ερ: Θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε στοίχημα για την κυβέρνηση την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών; Και τελικά, από τι θα κριθείτε;
Απ: Να διευκρινίσουμε ότι για μας η λεγόμενη «καθημερινότητα» ισοδυναμεί με εργασιακά δικαιώματα, με καθολική πρόσβαση στις δομές υγείας και παιδείας, με κοινωνικό κράτος που λειτουργεί σωστά, με τα δικαιώματα των αναπήρων, των παιδιών, των γυναικών, των μεταναστών σε πλήρη εφαρμογή, με τις ατομικές ελευθερίες σε πλήρη προστασία.
Ναι, αυτή η καθημερινότητα είναι το απόλυτο πλάνο μας και η εφαρμογή του θα μας κρίνει.