Άρθρο Localit 29 Μαΐου, 2017

Γ. Πατούλης: Ναι στην ανάπτυξη που θα συμβαδίζει με την τοπική κοινωνία

Την ανάγκη ενίσχυσης του αναπτυξιακού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με δεδομένο ότι τα χρόνια της κρίσης κράτησε όρθια την κοινωνία και αποτελεί πυλώνα κοινωνικής προστασίας των πολιτών, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με θέμα «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική», που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την εσωστρέφεια και τον κύκλο της ύφεσης είναι η συνδρομή όλων των αρμοδίων φορέων αλλά και οι συνέργειες κράτους-αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στην πολύτιμη συμβολή της Αυτοδιοίκησης επισήμανε πως προσέφερε λύσεις, κοινωνική προστασία και ανακούφιση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ενώ προσέφερε θέσεις απασχόλησης στις κοινωνικές της δομές, παρά «τη δραματική περικοπή των πόρων της αλλά και τη σκληρής γραφειοκρατίας».

Ειδικότερα διατρέχοντας τους τομείς που δραστηριοποιείται η Αυτοδιοίκηση και χρήζουν στήριξης από το κράτος, τους συνόψισε στους εξής:

  1. Τη δυνατότητα για την υλοποίηση σημαντικών έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και που μπορούν να προσφέρουν στην οικονομία και την απασχόληση
  2. Τη δυνατότητα για μικρές επενδύσεις στο τομέα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μέσα από πόρους του Πράσινου Ταμείου και της Πράσινης ΣΑΤΑ που ζητάμε μιας και τη τακτική μας ΣΑΤΑ την «έφαγαν» τα μνημόνια και οι θεσμοί.
  3. Τη τεράστια δυναμική στην επανεκκίνηση των τοπικών οικονομιών που μπορούν να προσδώσουν τα έργα ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια, στον οδοφωτισμό και στις εγκαταστάσεις των Δήμων.
  4. Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Δήμων που με κατάλληλη τεχνική προετοιμασία μπορεί να προσελκύσει τοπικές επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας
  5. Η περαιτέρω αξιοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στο τομέα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής και η σύνδεσή τους με μικρά έργα αυτεπιστασίας στις τοπικές υποδομές.
  6. Οι ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στα πλαίσια και της υλοποίησης των Τοπικών Σχεδίων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΒΑΑ) για τις αστικές περιοχές.
  7. Οι δράσεις Τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΟΚ) και οι δράσεις LEADER στον αγροτικό χώρο και στην ελληνική περιφέρεια.
  8. Η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού υγείας μέσα από τις πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  9. Η αποκεντρωμένη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων και η εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων που έχουν εκπονήσει οι Δήμοι, με προσανατολισμό στη Διαλογή στη Πηγή και την Ανακύκλωση.
  10. Η αξιοποίηση της πρόσβασης, της χρήσης από το πολίτη των νέων τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και ένα ισχυρό για την αυτοδιοίκηση πεδίο.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρόκειται για τομείς και άξονες που η αυτοδιοίκηση έχει επιδείξει σημαντικό έργο, έχει αρμοδιότητες, έχει τεχνογνωσία και με το κατάλληλο θεσμικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο μπορούν οι τομείς αυτοί να λειτουργήσουν ως μοχλός επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, δεν θα μπορέσουν να προσδώσουν τα αποτελέσματα που όλοι μας επιθυμούμε και στην εθνική προσπάθεια αν δεν συνοδευτούν και από τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Προϋποθέσεις συγκεκριμένες και στοχευμένες που είναι:

  1. Η Διοικητική Μεταρρύθμιση του κράτους με έμφαση στην αποκέντρωση και στην ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης
  2. Η πάταξη της γραφειοκρατίας και των κάθε λογής διοικητικών εμποδίων και του δαιδαλώδους δρόμου που καλούνται οι Δήμοι της χώρας να διανύσουν ακόμα και για τα πιο απλά καθημερινά ζητήματα.
  • Η διασφάλιση επαρκών και σταθερών πόρων με έμφαση στους πόρους τοπικών επενδύσεων και όχι η μέχρι τώρα – και αντισυνταγματική μεταξύ άλλων – λογική της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων
  1. Η διαχειριστική και επιχειρησιακή ενίσχυση των Δήμων μέσω εξειδικευμένων στελεχών και μέσων για να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να επιταχύνει τον αναπτυξιακό της ρόλο
  2. Η δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης και σύγκλισης των μικρών Δήμων με τους μεγαλύτερους και συνήθως καλύτερα οργανωμένους κι αναφέρουμε τις αντικειμενικές και εμφανείς αδυναμίες των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων.

Γιατί η ανάπτυξη πρέπει να είναι και ισόρροπη και δίκαια

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «κράτος και αυτοδιοίκηση μπορούν να έχουν το ρυθμιστικό και επιταχυντικό ρόλο στην υπόθεση της ανάπτυξης» και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Λέμε ναι στην ανάπτυξη που θα πάει μαζί με τη τοπική κοινωνία σε κάθε βήμα, που θα προσδώσει δυναμική αξιοποιώντας τις τοπικές αγορές, που θα δίνει προτεραιότητα στην απασχόληση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού.

Αυτή την ανάπτυξη οραματίζεται η Αυτοδιοίκηση της χώρας, αυτή την ανάπτυξη απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…