Η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και ο εκσυγχρονισμός των οικονομικών της αλλά και η αυστηροποίηση του πλαισίου απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας βρίσκονται στις προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Στη πρώτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Ε. Στυλιανίδης επισήμανε ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα κοινωνικής συνοχής και υλοποίησης προγραμμάτων που βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Για το λόγο αυτό υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός δράσεων με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με τους άστεγους, τους άπορους και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Δράσεις όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης θα πρέπει να ενισχυθούν, ενώ θα πρέπει να βρεθεί ένα τρόπος άμεσης επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών.
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών διατύπωσε τη πρόθεσή του να ενεργοποιήσει άμεσα τις Ομάδες Εργασίας που προβλέπει ο Οδικός Χάρτης που έχει ήδη υπογραφεί με την Task Force της Ε.Ε., ώστε αξιοποιώντας ευρωπαϊκή τεχνογνωσία, και με λιγότερες δαπάνες να επιτευχθεί καλύτερη λειτουργία των δήμων και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τις επόμενες ημέρες θα συσταθούν οι σχετικές ομάδες οι οποίες και θα πρέπει να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία των δήμων. Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί η πιλοτική εφαρμογή σε ορισμένους δήμους και αφού διαπιστωθούν θετικά αποτελέσματα αυτά θα επεκταθούν και στους υπόλοιπους δήμους.
Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές και διευκρίνισε ότι είναι στις προθέσεις του να διερευνήσει τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και σχετίζονται με άλλα υπουργεία.
Η ελληνική ιθαγένεια θα αποκτάται με αυστηρότερες προϋποθέσεις
Όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Ε. Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου το υπουργείο προχωρεί άμεσα στη κατάρτιση σχεδίου για την αυστηροποίηση του τρόπου κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας. Μεταξύ άλλων οι τροποποιήσεις που αναμένονται είναι η απαίτηση οκταετούς- από πενταετή σήμερα, διαμονής των αλλοδαπών γονέων ή γονέα, σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, πριν τη γέννηση του τέκνου, για την κατοχύρωση του δικαιώματος απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.
Επίσης εξετάζεται να καθιερωθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την πολιτογράφηση ενηλίκων μεταναστών, που έχουν άδεια παραμονής στη χώρα, και να απαιτούνται δέκα, αντί των επτά που απαιτούνται σήμερα, έτη.
Σκέψεις υπάρχουν και για την πρόβλεψη παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, να αποφασίσουν μετά την ενηλικίωσή τους για το ποια ιθαγένεια επιθυμούν να αποκτήσουν, την ελληνική ή εκείνη της χώρας καταγωγής των γονέων του. Για την ολοκλήρωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου θα αξιοποιηθεί και η ευρωπαϊκή εμπειρία.
Επίσης το υπουργείο Εσωτερικών αναζητεί τρόπο προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους από ευρωπαϊκά κονδύλια για την χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και νοσηλευτικών αναγκών που επιβαρύνουν τη χώρα λόγω της παραμονής παράνομων μεταναστών σ’ αυτή. Όπως διευκρινίστηκε από τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα εκτοπισμού των παράνομων μεταναστών από τα σχολεία και τα νοσοκομεία.