Την ρητή διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο καθώς και ότι το τυχόν πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών θα αντιμετωπισθεί αποκλειστικά με μετατάξεις, επανέλαβε εκ νέου, την Τετάρτη 11 Ιουλίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, αυτή τη φορά στη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ.
Όπως έκανε γνωστό μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς από την πλευρά της Ομοσπονδίας τέθηκε και το θέμα των δραστικών περικοπών που έχουν επέλθει στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που – όπως είπε – ξεπερνούν το 50%, με αποτέλεσμα οι μισθοί να έχουν φθάσει σε επίπεδα “πείνας και έσχατης φτώχειας”’. Επιπλέον όπως σημείωσε η σύνδεση του νέου μισθολογίου με το βαθμολόγιο, έχει οδηγήσει σε καθήλωση τους δημοσίους υπαλλήλους. Απαντώντας ο κ. Μανιτάκης υπογράμμισε προς τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ πως “πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος και το λειτούργημα του δημοσίου υπαλλήλου”, σημειώνοντας ότι “δεν μπορούμε να προχωρήσουμε τη διοικητική μεταρρύθμιση με υπαλλήλους πένητες”.
Στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ετέθη από τους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων και το θέμα της αξιολόγησης, για το οποίο ο κ. Μανιτάκης διευκρίνισε και πάλι πως η διαδικασία θα αρχίσει από τις δομές του δημοσίου και θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ξεκαθάρισε πως η ομοσπονδία στέκεται θετικά απέναντι στην αξιολόγηση με αντικειμενικό τρόπο και συνδυασμό κριτηρίων. Πρόσθεσε όμως μετ επιτάσεως : “Αντίθετοι είμαστε σε μία αξιολόγηση τιμωρητικού χαρακτήρα”, ενώ τόνισε την ανάγκη δημοκρατικής ανασυγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης, με ασφάλεια και αξιοκρατία για τους υπαλλήλους, η οποία θα είναι απεξαρτημένη από το πελατειακό σύστημα που ήθελε το δημόσιο ως λάφυρο.
Παράλληλα ο κ. Τσικρικάς επεσήμανε εξάλλου ότι στην Ελλάδα, ο αριθμός των υπαλλήλων και το κόστος λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερες θέσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ. “Δεν είμαστε πάνω από 400.000”, είπε χαρακτηριστικά, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% του εργατικού δυναμικού όταν ο μέσος όρος των άλλων χωρών ανέρχεται σε 15%-17%.