Άρθρο Localit 04 Ιουλίου, 2012

Σχέδιο για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων ως το 2015

Την αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από το Δημόσιο μέχρι το 2015 χωρίς να γίνουν απολύσεις είτε με συνταξιοδοτήσεις, είτε με μη ανανέωση συμβάσεων, προβλέπει μελέτη για τη μείωση του κράτους, την οποία θα παρουσιάσει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη  μελέτη αυτή, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσα στην πενταετία δεν θα ξεπεράσουν τις 27.619 άτομα.

Η μελέτη  έχει συνταχθεί κατ΄ εντολή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης από ιδιωτική εταιρεία στις αρχές του 2012 και δημοσιεύει την Τετάρτη, 4 Ιουλίου, η εφημερίδα «Έθνος». 
Τα δεδομένα της μελέτης φέρεται να έχουν συμφωνηθεί και με στελέχη του ΔΝΤ.
 
Ειδικότερα, το βασικό σενάριο, της μελέτης αυτής, το χαρακτηριζόμενο και ως  «συντηρητικό», προβλέπει πρώτον, την αποχώρηση 177.146 εργαζομένων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015 με συνταξιοδότηση και μη ανανέωση συμβάσεων και δεύτερον τη δυνητική  πρόσληψη 27.619 ατόμων μέσα στην επόμενη 5ετία.
 
Από τη διαφορά αποχωρήσεων/προσλήψεων προκύπτει ότι το 2015 το δημόσιο θα διαθέτει 149.527 άτομα λιγότερα προσωπικό.
 
«Κλειδί» για την ισχύ του παραπάνω σεναρίου θα είναι και η μείωση των συμβασιούχων, οι οποίοι μόνο το 2011 μειώθηκαν κατά 49.042 άτομα και η συνεχής παρακολούθηση των προσλήψεων εποχικού προσωπικού. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν εργαλεία για την παρακολούθηση των συμβασιούχων με αποτέλεσμα  το μισθολογικό κόστος να εκτινάσσεται, παρόλο που δε γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.  Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στις αρχές του 2011 στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα παρά τη μείωση που είχε γίνει οι συμβασιούχοι ξεπέρασαν τις 100.000.
 
Τη μείωση του αριθμού των υπηρετούντων στο Δημόσιο,  ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας την Τρίτη 3 Ιουλίου, σε οικονομικό συνέδριο, καθώς και την αύξηση του λόγου των αποχωρήσεων προς τις προσλήψεις, από το 5 προς 1 που ισχύει σήμερα, στο 10 προς 1, σε μια προσπάθεια η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου να έχει μια πιο ομαλή πορεία.
 
Ο κ. Σταϊκούρας τάχθηκε υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχωνεύσεων των 60 Οργανισμών του Δημοσίου που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, αλλά με ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα σε αυτές. Τη θέση αυτή θα υποστηρίξουν, εκτός από τον πρωθυπουργό, και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κόνιτσα: Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης νερού από την Υπηρεσία Ύδρευσης

Να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες, (πότισμα,…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Ωραιοκάστρου: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις από1 έως 31/7

Συνεχίζεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα επισκέψεων του «RemoteCare», του οχήματος μεταφοράς ιατρικού προσωπικού…