Τη βεβαιότητα ότι η Α΄ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα περιέλθει στον δήμο, εξέφρασε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM”. Πρόσθεσε ότι ουδείς από τους υποψήφιους επενδυτές, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το λιμάνι της πόλης, θέλει την Α΄ Προβλήτα. Ξεκαθάρισε δε ότι ο δήμος θέλει να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη συντήρηση και την καθαριότητα των χώρων.
“Το μείζον θέμα είναι να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Όσο για την Α΄ προβλήτα είναι ξεκαθαρισμένο το θέμα, εξαιρείται της παραχώρησης. Τα κτήρια και ο υπαίθριος χώρος μένουν εκτός διαδικασίας παραχώρησης και έχει ειπωθεί από τον πρωθυπουργό ότι έρχονται στην δικαιοδοσία του δήμου. Θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης με τον τελικό επενδυτή και εν συνεχεία αυτά που εξαιρούνται της παραχώρησης με νόμο, θα περιέλθουν σε όποιον περιέλθουν” ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρόσθεσε ότι “οι υπαίθριοι χώροι παραχωρούνται για ελεύθερη χρήση στους πολίτες, αλλά ο επενδυτής θα διαχειρίζεται την καθαριότητα, τη συντήρηση και την φύλαξη. Εγώ όμως λέω ‘όχι εγώ το θέλω όλο’, την καθαριότητα και τη συντήρηση την αναλαμβάνουμε εμείς, δεν μπορεί σε έναν χώρο να υπάρχουν δύο αφεντικά. Όπως έγινε με τη Δραπετσώνα, το ίδιο θα γίνει και εδώ”. Υποστήριξε πως “κανένας επενδυτής δεν θέλει την Α΄ προβλήτα, μπελάς στο κεφάλι τους είναι. Όλοι οι επενδυτές που μιλήσαμε, λένε ‘πάρτε την, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου’, διότι δεν είναι δουλειά τους οι πολιτιστικές εκδηλώσεις”.
Ο κ. Μπουτάρης συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τους υπουργούς Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή κι Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, καθώς και τον υφυπουργό Οικονομίας, πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα.
Πιθανότατα το 2017 θα λειτουργήσει το Αποτεφρωτήριο
Για τη συνάντηση του με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, ο κ. Μπουτάρης είπε: “είχαμε μία συνάντηση γνωριμίας. Του έθεσα ένα πακέτο θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, από υπηρεσιακά συμβούλια μέχρι το Αποτεφρωτήριο”. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκτίμησε ότι το Αποτεφρωτήριο πιθανότατα να λειτουργήσει μέσα στο 2017. ” Βέβαια αν δεν δω να πέσουν οι τελικές υπογραφές και η τσάπα για τα θεμέλια, δεν πιστεύω τίποτα” συμπλήρωσε.
“Επικοινωνιακό δήθεν” το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη
Σε ερώτηση για το πρωθυπουργικό γραφείο στην πόλη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης το χαρακτήρισε ¨επικοινωνιακό δήθεν” και εξέφρασε την άποψη ότι το υπάρχον καθεστώς διοίκησης είναι επαρκές, αλλά για την επίλυση προβλημάτων πρέπει να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία.
“Άν θέλει ο πρωθυπουργός να λύνει τα προβλήματα, να έρχεται να βλέπει την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια -έχω δηλώσει αντίθετος με τη λειτουργία υπουργείου στη Θεσσαλονίκη- να βλέπει τους φορείς. Αυτό το ενδιάμεσο, το ‘έχω ένα γραφείο με προσωπικό’, είναι τόσο επικοινωνιακό δήθεν. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει σε επίλυση θεμάτων” σχολίασε ο Γιάννης Μπουτάρης και σημείωσε ότι “η χώρα έχει κεντρική κυβέρνηση και επίπεδα διοίκησης. Ας αλλάξουμε πρώτα τη νομοθεσία, να μη χρειάζεται ο δημαρχος απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για να κατέβει στην Αθήνα και μετά βλέπουμε πώς θα γίνουν τα πράγματα καλύτερα”.
Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι δεν θα πάρει μέρος στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο στο Διοικητήριο, διότι θα βρίσκεται σε ταξίδι.
Για εσωτερική κατανάλωση η πολιτική Ερντογάν
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σχολίασε και την τακτική που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πολιτκή που έχει υιοθετήσει ο Τούρκος πρόεδρος δεν τον ανησυχεί αφού εκτιμά ότι “είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση”.
“Ο Ερντογάν το έχει παραξηλώσει. Οι σχέσεις των δύο λαών είναι πάρα πολύ καλές. Αυτός έχει ανοίξει 150 μέτωπα, με πολέμους, με τους Κούρδους, με τους Σύριους, με όλους τους γείτονες είναι άνω κάτω, με την Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης. Έχουν και στην Τουρκία θέμα προσφύγων. Ο Ερντογάν δεν θα είναι αιώνιος, θα φύγει. Ας κάνουμε υπομονή” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στους Τούρκους τουρίστες που επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι στόχος του είναι να αυξήσει την επισκεψιμότητα και τη διαμονή των τουριστών από τη γειτονική χώρα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. “Στην Ελλάδα έρχονται περίπου 1 εκατομμύριο Τούρκοι, τη Θεσσαλονίκη επισκέπτονται 100 χιλιάδες. Παίρνουμε ένα πολύ μικρό μερίδιο Τούρκων τουριστών που έρχονται κυρίως για τον Κεμάλ και επίσης επειδή αισθάνονται κοντά στη Θεσσαλονίκη. Το να φροντισουμε εκτός από τη Μύκονο να επισκέπτονται και τη Χαλκιδική είναι ένα δεύτερο βήμα” κατέληξε.