Την πρωτοποριακή σουηδική μέθοδο, Παράγοντας Πράσινων Χώρων , για την εκτίμηση της υδατοπερατότητας των επιφανειακών υλικών, εφαρμόζει ο δήμος Καλαμαριάς, μέσω του προγράμματος INTERREG IVc ( πρόγραμμα GRABS).
Με τη χρήση του GIS, υπολογίζεται ο παράγοντας Πρασίνων Χώρων για όλο το δήμο και οι διακυμάνσεις του ανάλογα με την περιοχή.
Με αυτό τον τρόπο μπορεί να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος και να σχεδιαστεί η μετρίαση των επιπτώσεων του με τη σταδιακή και στοχευμένη αντικατάσταση επιφανειακών υλικών.
Με επιτόπια καταγραφή των επιφανειακών υλικών σε επιλεγμένο δείγμα, υπολογίστηκε ο συντελεστής Πρασίνου (GSF) για ολόκληρη την επιφάνεια του Δήμου.
Στις 18 Μαΐου 2012 μάλιστα, η σχετική εργασία παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Γεωγραφικών Συστημάτων (HellasGIS) στην Πολυτεχνειούπολη της Αθήνας.
Ο Πράσινος Συντελεστής GSF μειώνεται δραματικά όσο αυξάνεται η πυκνότητα της δόμησης μέσα στα τετράγωνα.
Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. Υποδεικνύουν περιοχές και κατηγορίες υλικών προς επέμβαση. Επιτρέπουν το σχεδιασμό της σταδιακής αντικατάστασης των υλικών ανά περιοχή, ώστε να επιτευχθεί η αποκατάσταση της υδατοπερατότητας του εδάφους και να περιοριστούν οι καταστροφές από πλημμύρες και ξηρασία.
Η κλιματική αλλαγή που ήδη συντελείται, απειλεί τις ανθρώπινες κοινωνίες.
Οι πόλεις είναι ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού και των υποδομών αλλά και της γειτνίασης των περισσοτέρων πόλεων με τη θάλασσα.
Ένα από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας (Νότια Ευρώπη), είναι η μειωμένη συνολική ετήσια βροχόπτωση και η ταυτόχρονη αύξηση της έντασης κάθε βροχόπτωσης.
Ως αποτέλεσμα έχουμε την αύξηση των πλημμυρών με ταυτόχρονη ξηρασία του υπεδάφους, καθώς το (λιγότερο) νερό δεν προλαβαίνει να απορροφηθεί από το έδαφος. Έδαφος το οποίο στην πόλη είναι στεγανοποιημένο σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση τεχνητών υλικών, όπως άσφαλτος, πλάκες πεζοδρομίου, γρανίτης, μάρμαρο κ.λπ.
Οι πλημμύρες προκαλούν καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, ενώ μπορεί να απειλήσουν και ανθρώπινες ζωές. Η ξηρασία προκαλεί καθίζηση του εδάφους με αποτέλεσμα ζημιές στις κατασκευές και κόστος για την επισκευή τους.
Στην πόλη Malmö της Σουηδίας αναπτύχθηκε μία μέθοδος βελτίωσης του πράσινου και του νερού στην πόλη. Ανάμεσα στα άλλα η μέθοδος βοηθάει στη βελτίωση της συμπεριφοράς του εδάφους αναφορικά με το νερό της βροχής.