Άρθρο Localit 16 Απριλίου, 2016

Στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος

Pope Francis visit the island of LesbosΕπίσκεψη υψηλού συμβολισμού στη Λέσβο πραγματοποιεί σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τη χώρα μας, μεσούσης της προσφυγικής κρίσης.

Τον πάπα Φραγκίσκο υποδέχτηκαν στο νησί   ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη Λέσβο, το νησί «που σήκωσε στους ώμους του το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης μπροστά σε μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, μια πρωτοφανή μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», καλωσόρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Πάπα Φραγκίσκο, κατά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξήρε τον ρόλο της χώρας μας στην αντιμετώπιση του ζητήματος και σημείωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς. Ευχαρίστησε τον Ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που δείχνει στους πρόσφυγες τονίζοντας ότι, η χώρα μας δίνει παράδειγμα ανθρωπιάς και επεσήμανε ότι η παρουσία του έχει στόχο να βοηθήσει στην επίλυση και την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Η επίσκεψη σας εδώ είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, η εκμετάλλευση ανθρώπων και να δοθεί η δυνατότητα μιας νόμιμης οδού γι’ αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, τόνισε ότι αποτελεί «μια ευκαιρία να αναδείξουμε ότι τόσο οι πολίτες των νησιών μας όσο και στο σύνολο του ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη».

«Και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό», υπογράμμισε, «τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή». «Γι’ αυτό θεωρώ ότι η επίσκεψη σας είναι ιστορική και σημαντική και σας ευχαριστώ θερμά για την πρωτοβουλία σας», είπε.

Εν συνεχεία ακολούθησε συνάντηση του  Πάπα Φραγκίσκου, με τον  Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, όπου μετέβησαν οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες, εκτυλίχθηκαν  συγκινητικές στιγμές. 150 ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες υποδέχθηκαν τους θρησκευτικούς ηγέτες. Ένα προς ένα χαιρέτισε τα προσφυγόπουλα ο Ποντίφικας, ενώ αρκετά ήταν εκείνα που του έδωσαν ζωγραφιές στις οποίες αποτυπωνόταν το ταξίδι τους από τη Συρία προς την Ελλάδα.

Σε σύντομες ομιλίες τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια,  οι θρησκευτικοί ηγέτες απηύθυναν μήνυμα αγάπης, ειρήνης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, αλλά και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στο προσφυγικό δράμα.

«Δεν είστε μόνοι σας», ήταν το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου προς τους πρόσφυγες. Εξήρε τον ρόλο της χώρας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες παρά το γεγονός ότι διανύει μια δύσκολη περίοδο».

«Ήρθα εδώ με τους αδελφούς μου τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας, να ακούσω τις ιστορίες σας, ήρθαμε για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση, για να κάνουμε μια έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση». «Θα θέλαμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να μιλήσουμε στο όνομα σας ως άνθρωποι της πίστης».

«Ταξιδέψαμε εδώ για να ακούσουμε τις φωνές σας και να σας κοιτάξουμε στα μάτια», «όσοι φοβούνται εσάς δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπα σας, δεν βλέπουν τα παιδιά σας», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος, αλλά μιας θάλασσα ειρήνης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι με την επίσκεψή μας «ενώνουμε τις φωνές μας για να στηρίξουμε τους ξεριζωμένους». «Μόνοι όσοι δουν τα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε θα μπορέσουν να αντιληφθούν αμέσως το πλήρες μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνο», είπε και τόνισε ότι καμαρώνει για τους Έλληνες που παρά τις δικές τους δυσκολίες κάνουν τον «Γολγοθά» των προσφύγων ελαφρύτερο.

Κοινή Διακήρυξη

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθύτερων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη απευθύνουν με κοινή τους δήλωση μέσα από το κέντρο καταγραφής και διαμονής μεταναστών και προσφύγων το γνωστό και σαν χοτ σποτ της Μόριας, ο Πάπας κ. Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος,

Σύμφωνα με τους τρεις κορυφαίους θρησκευτικούς ηγέτες απαιτείται «μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων» στην ανθρωπιστική κρίση «που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».

Ο Πάπας της Ρώμης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μέσα από το χοτ σποτ της Μόριας ζητούν την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης.

Επίσης εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ’ αυτή την κρίση. Και απευθύνουν κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αμέσως μετά οι προκαθήμενοι των Χριστιανικών Εκκλησιών, γευμάτισαν με τρεις οικογένειες προσφύγων.

Από  το λιμάνι της Μυτιλήνης,  ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε ομιλία , ενώ ακολούθησε δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.

Με δώδεκα πρόσφυγες επέστρεψε ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ρώμη

Με δώδεκα πρόσφυγες επέστρεψε πριν λίγο στο αεροδρόμιο της Ρώμης Τσαμπίνο, ο πάπας Φραγκίσκος. Είναι όλοι τους μουσουλμάνοι και πρόκειται να διαμείνουν σε κέντρο φιλοξενίας της καθολικής κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου.

Πρόκειται για τρεις οικογένειες -ανάμεσά τους και έξι ανήλικα- που είχαν φτάσει στην Λέσβο πριν την υπογραφή της συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Προέρχονται  από εμπόλεμες ζώνες της Συρίας. Σημειώνεται ότι οι δυο από τους ενήλικες, μία γυναίκα και ένας άνδρας, είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία έχρηζαν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…