Άρθρο Localit 17 Νοεμβρίου, 2015

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Λευκάδα- Δύο γυναίκες νεκρές

seismosΙσχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9.10 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λευκάδας και της Κέρκυρας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Δύο νεκρές ηλικιωμένες γυναίκες, είναι ο τραγικός απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ισχυρή σεισμική δόνηση στην Πόντη Βασιλικής, μία 60χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της,  όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Η δεύτερη ηλικιωμένη που  εντοπίστηκε νεκρή, καταπλακώθηκε μέσα στο σπίτι της στο χωριό Αθάνι, όπου καταγράφονται σοβαρές ζημιές.

Την πληροφορία, για ένα ακόμα θύμα, μετά την 60χρονη στο χωριό Πόντη Βασιλικής, από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα, επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος. Πρόκειται για μια 70χρονη γυναίκα στο χωριό Αθάνι.

Τέσσερις  ελαφρά τραυματισμένοι, δύο εκ των οποίων παιδιά ,  έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο του νησιού, το οποίο εξυπηρετεί μόνο έκτακτα περιστατικά.

Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η   Πολιτική Προστασία.  Ο δήμαρχος του νησιού Κων. Δρακονταειδής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 984, επεσήμανε ότι έχουν ελεγχθεί τα σχολεία από συνεργεία του Δήμου  και δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, ενώ ελέγχονται και όλα τα δημόσια κτίρια. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο, ενώ ενημέρωσε ότι εκτός από τα συνεργεία των μηχανικών που πραγματοποιούν ελέγχους, αναμένεται και κλιμάκιο του ΙΓΜΕ όπως και συνεργεία του ΤΑΣ.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λευκάδα

Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, μεταβαίνουν στη Λευκάδα για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών μετά τον πρωινό σεισμό, που συγκλόνισε το νησί και έγινε αισθητός στη μισή ηπειρωτική Ελλάδα και βρήκαν τον θάνατο 2 γυναίκες.

“Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω απο 2,5 ρίχτερ με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 στις 10:52. Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Ψυχραιμία συνιστά σε όλους τους κατοίκους του Ιονίου ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος.

Ζημιές και στην Ιθάκη από τον ισχυρό σεισμό της Λευκάδας

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε δρόμους, εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα στην Ιθάκη από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε λίγο μετά το πρωί ανοικτά της Λευκάδας.

Η κυκλοφορία σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου έχει διακοπεί λόγω κατολισθήσεων.

Ο δήμαρχος Διονύσης Στανίτσας δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι «ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή στον δρόμο». Έκανε λόγο για αμέτρητες ζημιές και πρόσθεσε ότι μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει τους δρόμους.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων

«Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι σε όλο το Ιόνιο γιατί τα κτίρια και οι υποδομές αντέχουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτή την ώρα, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, μηχανικοί της Περιφέρειας είναι στη Λευκάδα και έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους, αρχικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, μέχρι αυτή την ώρα έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές σε παλιές οικοδομές και κτίρια, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο, κυρίως νότια της Λευκάδας. «Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται» πρόσθεσε.

Ο εστιακός χώρος εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα της Λευκάδας στον υποθαλάσσιο χώρο, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλη έκταση της δυτικής Ελλάδας, μέχρι τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα. Επίσης έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη βόρεια Πελοπόννησο, αλλά και όλα τα νησιά του Ιονίου.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί. Σημείωσε, πάντως, ότι οι κάτοικοι της Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου, ξέρουν να προστατευθούν από σεισμούς.

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία λίγα λεπτά μετά το μεγάλο σεισμό. Οι δύο δυνατοί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έχουν επίκεντρο στον ίδιο θαλάσσιο χώρο που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό.

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κόνιτσα: Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης νερού από την Υπηρεσία Ύδρευσης

Να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες, (πότισμα,…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Ωραιοκάστρου: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις από1 έως 31/7

Συνεχίζεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα επισκέψεων του «RemoteCare», του οχήματος μεταφοράς ιατρικού προσωπικού…