Στην ανάγκη της επαναθεσμοποίησης όλων των επιπέδων των δομών της χώρας, σε όλους τους πυλώνες της, στο κέντρο, στην περιφέρεια, «για να μπορέσουμε πραγματικά να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ισοπολιτείας και να συγκρουστούμε με τα φαινόμενα της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας, ανάμεσα στους δήμους και τις περιφέρειες», εστίασε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.
Την ανάγκη επαναθεσμοποίησης των θεσμών και των δομών της χώρας», ώστε να ενεργοποιήσει και να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουπλής κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή
«Χρειάζονται σύγχρονοι θεσμοί, ώστε ο πολίτης να ελέγχει την εξουσία», είπε χαρακτηριστικά ο Παν. Κουρουμπλής, προκειμένου «να εμπεδωθεί η ισοπολιτεία», κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάγκη ισότητας σχέσεων μεταξύ δήμων και περιφερειών.
«Πρέπει να κατεδαφίσουμε το κράτος του παραλόγου», είπε ,με σκοπό «να δομηθεί ένα κράτος της λογικής». «Πρέπει οι θεσμοί να παρακολουθούν την οικονομία και την τεχνολογία», τόνισε προσθέτοντας «για να καθοδηγήσουμε και να μην καθοδηγηθούμε από τα συμφέροντα».
Δίνοντας έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δεσμεύτηκε για υλοποίηση «μεγάλων τομών». Ως πρώτη τομή χαρακτήρισε την κάρτα του πολίτη. Αφού ευχαρίστησε τους προκατόχους του για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει για την δημιουργία της κάρτας του πολίτης, ο Παν. Κουρουμπλής εξήγγειλε την άμεση συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα εργαστεί, ώστε έως τον Ιανουάριο να συνδεθούν οι βάσεις δεδομένων του Δημοσίου.
Εξήγγειλε, επίσης, και αλλαγές στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη στην κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων.
Αναλυτικά, όλη η ομιλία του Π. Κουρουμπλή, έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μεγάλη πρόσφατη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, παρά την τρομοκρατία του φόβου και την καταστροφολογία, ήταν αποτέλεσμα θριάμβου της λογικής του ελληνικού λαού.
Ήταν ένας θρίαμβος της λογικής του ελληνικού λαού και αυτό μας επιτάσσει να θεμελιώσουμε την ελπιδοφόρα προσπάθεια σε αυτόν τον τόπο, να απαλλάξουμε τον τόπο από τη μοιρολατρία και το μοιρολατρικό χαμόγελο.
Αποφλοιώνοντας και ψηλαφίζοντας την πολυεπίπεδη και πολυειδή οικονομική κρίση, διερωτάται κανείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Το αποτέλεσμα αυτό και η δοκιμασία αυτή που υφίσταται ο ελληνικός λαός είναι αποτέλεσμα της μοίρας και της μοιρολατρίας; Είναι αποτέλεσμα μοιραίων εξελίξεων ή είναι αποτέλεσμα πολιτικών, εγκληματικών επιλογών, που οδήγησαν τη χώρα και έχουν και όνομα και ευθύνη;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο τόπος έχει ανάγκη από μία ριζική, ανατρεπτική επαναθεσμοποίηση των θεσμών. Πρέπει να εμπνεύσουμε και να ικανοποιήσουμε τη δίψα της ελληνικής κοινωνίας για ενεργοποίηση και απελευθέρωση των δημιουργικών της δυνάμεων. Έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε σύγχρονους θεσμούς, που θα καθιστούν τον πολίτη ικανό να ελέγχει την εξουσία, ώστε αυτή να μην υποκύπτει στη λογική του δέλεαρ και στη λογική που την οδηγεί στην απολιθοποίηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να επαναθεσμοποιήσουμε όλα τα επίπεδα των δομών της χώρας, σε όλους τους πυλώνες της, στο κέντρο, στην περιφέρεια, για να μπορέσουμε πραγματικά να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ισοπολιτείας και να συγκρουστούμε με τα φαινόμενα της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας, ανάμεσα στους δήμους και τις περιφέρειες. Θα πρέπει να συνεργαστούμε με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, για μια Ευρώπη της κοινωνικής δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει να κατεδαφίσουμε το κράτος του παραλόγου και να το υποκαταστήσουμε με μια επανάσταση της απλής λογικής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σημαντικό και κρίσιμο, πώς δεν πρέπει να θεωρήσουμε την κανονικότητα του κράτους και των σημερινών θεσμών δεδομένη, στα πλαίσια του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου διάρθρωσης.
Θα πρέπει να αναμετρηθούμε, για να μετατρέψουμε και να μεταρσιώσουμε τους στατικοποιημένους θεσμούς σε θεσμούς λειτουργικούς, ζωντανούς, ικανούς να παρακολουθούν την εξέλιξη της οικονομίας και των τεχνολογιών.
Είμαστε εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να συγκροτήσουμε μία σύγχρονη διοίκηση με ικανά αντανακλαστικά, που θα απελευθερώνουν τις φλέβες της παραγωγής από τις θρομβώσεις της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας.
Είμαστε εδώ για να καθοδηγήσουμε και να μην καθοδηγηθούμε από συμφέροντα και νοοτροπίες.
Είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μία κοινωνία πολιτών και όχι μια κοινωνία θεατών, υπηκόων υποτακτικών, που δεν επιλέγουν τον τρόπο ζωής τους και αποδέχονται να τους ρυθμίζουν τη ζωή τους. Θέλουμε μια κοινωνία που δεν θα παραχωρεί σε κανέναν το δικαίωμα να αποφασίζει γι’ αυτήν χωρίς αυτήν.
Θέλουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αιμοδοτήσουμε τον προβληματισμό αυτής της κοινωνίας, γιατί πιστεύουμε ότι αξίζει σε αυτόν τον τόπο να λειτουργούν οι θεσμοί της Δημοκρατίας, όπου ο πολίτης θα είναι πραγματικός πολίτης, κυρίαρχος του εαυτού του, θα είναι πολίτης που θα ξέρει να κυβερνιέται και να κυβερνάει, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η άποψη ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν μεγάλες αλλαγές είναι εξίσου αναχρονιστική με εκείνη την άποψη που λέει ότι οι Έλληνες μπορούν να τα κάνουν όλα. Πιστεύουμε ότι μια κοινωνία με τέτοια ιστορία και τέτοια διαδρομή είναι μια κοινωνία που διαθέτει αποθέματα που θα πρέπει να τα αξιοποιήσει, για να μπορέσει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο που την χωρίζει από τις υπόλοιπες κοινωνίες.
Έτσι, λοιπόν, στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αξιοποιώντας αυτή τη μεγάλη δυνατότητα της τεχνολογίας, μπορούμε να προχωρήσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά στις μεγάλες τομές. Και η πρώτη μεγάλη τομή θα είναι η κάρτα του πολίτη. Θα είναι η κάρτα για την οποία εργάστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι στο παρελθόν και οφείλω να τους το αναγνωρίσω. Από την εποχή του ΑΜΚΑ του Δημήτρη Σιούφα, του Αναστάσιου Πεπονή, του Μπένου και άλλων πολιτικών που δούλεψαν γι’ αυτή την προσπάθεια και βρήκαν πολύ μεγάλα εμπόδια.
Η τελευταία προσπάθεια έγινε με τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής και ολοκληρώνεται, αφού αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε πλέον Επιτροπή, η οποία μέχρι τον Ιανουάριο θα πρέπει να έχει λύσει το ζήτημα της διασύνδεσης, της συλλειτουργικότητας, της διαλειτουργικότητας όλων των βάσεων δεδομένων των δημόσιων υπηρεσιών, για να μπορέσουμε πραγματικά μετά από αυτό το τετράμηνο μέσα στο 2016 να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη, βαθιά, ιστορική, ανατρεπτική μεταρρύθμιση, που θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τη γραφειοκρατία και την πολυνομία.
Και αυτή η προσπάθεια πραγματικά θα απελευθερώσει εκατομμύρια εργατοώρες, εκατομμύρια ώρες ταλαιπωρίας του πολίτη, θα αναγκάσει πλέον το δημόσιο να λειτουργεί οίκοθεν και να επιλύει αυτού του είδους τα ζητήματα της γραφειοκρατίας. Η γραφειοκρατία που, όπως πολύ σωστά επισήμανε και ο κ. Θεοδωράκης, απομυζά σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ μαζί με την πολυνομία.
Θα είναι μια κάρτα που θα έχει και δεύτερο ρόλο. Θα συμβάλλει στην υλοποίηση αμεσοδημοκρατικών θεσμών, που θα δίνουν βήμα στον πολίτη για να ελέγχει, επιτέλους, ουσιαστικά την εξουσία.
Προχωρούμε στις αλλαγές που είναι απαραίτητες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε την καταστολή με τη στήριξη του πολίτη, γιατί εμείς θέλουμε μια σχέση αλληλοαποδοχής του πολίτη με την αστυνομία.
Να συγκρουστούμε, επίσης, με την εμπορία των ανθρώπων, να συγκρουστούμε με τη ρατσιστική βία. Και κυρίως στο χώρο της πολιτικής προστασίας να θεσμοθετήσουμε νέους θεσμούς για την πρόληψη, στην οποία, όμως, θα έχει ευθύνη και συμμετοχή και ο πολίτης, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τα προβλήματα.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε εντολοδόχοι του ελληνικού λαού. Είμαστε εδώ και πρέπει να παραμείνουμε εντολοδόχοι. Πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι διαθέτουμε τα αντανακλαστικά εκείνα που αντιδρούν θετικά στα ερεθίσματα της κοινωνίας. Γιατί μόνο έτσι θα ενεργοποιήσουμε τα θερμογόνα ιαματικά κοιτάσματα της ψυχής των Ελλήνων, μόνο έτσι θα αφυπνίσουμε το πείσμα των Ελλήνων, για να βγούμε απ’ αυτήν την κρίση όρθιοι όλοι μαζί, χωρίς να αφήσουμε πίσω μας κοινωνικά νεκροταφεία.
Επιτρέψτε μου και μία προσωπική αναφορά στους νέους.
Αγαπητά μας παιδιά, καταλαβαίνουμε και τις αγωνίες και τις αρνήσεις και τις αντιθέσεις σας και με τους πολιτικούς και με το πολιτικό σύστημα. Σας καλούμε, όμως, αναγνωρίζοντας ότι ζείτε αυτό το μαρτύριο της παρατεταμένης εφηβείας να μην παραιτηθείτε μπροστά στις δυσκολίες. Και σας το λέει ένας άνθρωπος που δεν θα ήταν εδώ, αν είχε παραιτηθεί μπροστά σε αυτού του είδους τις δυσκολίες.
Σας καλώ, λοιπόν, να μην πάρετε των ομμάτιών σας και να φεύγετε στο εξωτερικό. Να δώσουμε όλοι μαζί εδώ τη μάχη! Να μας πιέσετε, να μας αναγκάσετε να βρούμε λύσεις, λύσεις που θα δώσουν δυνατότητα και εξέλιξη σε εσάς του ίδιους να φτιάξετε μια πιο όμορφη Ελλάδα, πιο ανθρώπινη, πιο αλληλέγγυα, πιο δίκαιη. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος σας.
Σας το λέω πρόσωπο με πρόσωπο, γιατί το έζησα ο ίδιος και πιστεύω ότι η ζωή δεν αλλάζει τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος, με τις δυνάμεις που διαθέτει, μπορεί να αλλάξει τη ζωή.
Σας ευχαριστώ».