Για 11η συνεχή χρονιά φέτος, από την Πέμπτη 6 έως την Τρίτη 11 Αυγούστου, στην Κυπαρισσία, στο Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, θα λειτουργήσει το υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες.
Το παζάρι λειτουργεί κάθε χρόνο από το 2005 και είναι το μοναδικό, περιοδικό, υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Οι ώρες λειτουργίας του, είναι από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το βράδυ.
Στη διάρκειά του λειτουργούν 26 μεγάλα περίπτερα με συμμετοχή εμπόρων από την Αθήνα, την Πάτρα και την Καλαμάτα.
Οι επισκέπτες κάθε καλοκαίρι ξεπερνούν τις 8.000, ενώ πολύς κόσμος έρχεται ειδικά για το παζάρι από κάθε σημείο της χώρας, ανάμεσά τους περαστικοί, κάτοικοι και παραθεριστές κόσμος του νομού Μεσσηνίας και των γύρω όμορων νομών.
Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται για τους επισκέπτες του παζαριού είναι μοναδική, αφού στο καλντερίμι είναι απλωμένες χιλιάδες αντίκες, παλιά Ελληνικά έπιπλα και είδη σπιτιού, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα μικροπράγματα. Οι επισκέπτες θα περιδιαβούν στα επιμελημένα περίπτερα και τους πάγκους πάνω στο παλιό, περίτεχνο Μεγάλο Καλντερίμι από πελεκητή, άσπρη, τοπική πέτρα που είναι ένα από τα πιό εντυπωσιακά τμήματα του μεγάλου δικτύου λιθόστρωτων καλντεριμιών της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας (3 χιλιόμετρα περίπου συνολικό μήκος) και σώζεται στη καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου, του Σταυροπάζαρου, της παλιάς, αρχοντικής αγοράς που λειτουργούσε επί αιώνες στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά και στα υπόλοιπα πέτρινα , ανηφορικά στενορύμια του κηρυγμένου διατηρητέου οικισμού. Η ανάδειξη και η σωτηρία αυτού του μοναδικού οικισμού αποτελεί και τον βασικό σκοπό των οργανωτών. Η διαρκής έκθεσή του στο προσκήνιο διασφαλίζει την αρτιότητα και την προστασία του.
Η επίσκεψη στο παζάρι και στην Παλιά Πόλη δίνει στον επισκέπτη και τον ταξιδιώτη μοναδικές απολαύσεις. Ο κόσμος, ιδιαίτερα το βράδυ, συνωστίζεται στα στενά σοκάκια της Παλιάς Πόλης γύρω από το παζάρι, στο Μεγάλο καλντερίμι, όπου ανενόχλητος περιεργάζεται τις διάφορες συλλογές, αναζητάει δίσκους από βινύλιο, ξεφυλλίζει παλιά βιβλία, θαυμάζει πίνακες και παλιά εργαλεία, δοκιμάζει και περιεργάζεται παλιά έπιπλα, γονείς δείχνουν στα παιδιά την λειτουργία παλιών μηχανών. Εξ άλλου στην πλατεία της Αρκαδιάς, στο τέλος του παζαριού, υπάρχουν όμορφα μαγαζιά για καφέ και φαγητό, ανοιχτά όλη μέρα, με τοπικά πιάτα όπως η ψητή γουρουνοπούλα και άλλες λιχουδιές..
Βραδιές οινογνωσίας
Παράλληλα στο χώρο του παζαριού, σε ένα καταπράσινο, δημοτικό κήπο θα λειτουργήσει και φέτος γευσιγνωσία τοπικών οίνων και αποσταγμάτων. Ο Τριφυλιακός αμπελώνας επί αιώνες δίνει μοναδικές ποικιλίες και η τέχνη του κρασιού και εδώ είναι πανάρχαια. Πολλοί επώνυμοι οινοποιοί επιχειρούν στη περιοχή και οι οργανωμένες βραδιές με όλους τους κανόνες της οινικής δεοντολογίας θα γνωρίσουν στους επισκέπτες τις τοπικές ετικέτες.
Οι βραδιές οινογνωσίας, στα πλαίσια του παζαριού, θα γίνουν στις 8 και 9 Αυγούστου, 21.00-24.00.
Λίγα λόγια για την ιστορία της Κυπαρισσίας
Η Κυπαρισσία, που έχει τις ρίζες της στον 12ο αιώνα π.Χ. αφού αναφέρεται από τον Ομηρο για συνεισφορά πλοίων στον πόλεμο της Τροίας, αναπτύσει γύρω από το Κάστρο την Παλιά Πόλη, που είναι κηρυγμένη από το ΥΠ.ΠΟ ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και αρχαιολογικός τόπος. Ο παλαιότερος οικιστικός πυρήνας είχε ιδιαίτερη ανάπτυξη τον 16ο-19ο αιώνα και σήμερα διατηρεί σε κάποιο βαθμό την πολεοδομική οργάνωση μιας τυπικής πόλης όψιμης μεταβυζαντινής εποχής. Μέσα στον οικισμό σώζονται τμήματα του λιθόστρωτου οδικού δικτύου, κρήνες, εκκλησιαστικά μνημεία, κοσμικά κτίρια και παλιά σπίτια διαφόρων αρχιτεκτονικών ρυθμών που αποτυπώνουν γλαφυρά την μακρά και περιπετειώδη ιστορία του τόπου.
Το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, εκτός των διαφόρων έργων και εκδηλώσεων που αναλαμβάνει πάντα με δικά του κονδύλια και δαπάνες, συμβάλλοντας όπως πάντα στην αποκατάσταση του διατηρητέου αυτού οικισμού, με εργασίες ύψους € 3.500, επισκεύασε το κατεστραμμένο ανατολικό τμήμα του Μεγάλου Καλντεριμιού, χώρος όπου γίνεται το παζάρι αντικών καθώς και έναν από τους σκαλόδρομους της πλατείας. Το έργο έγινε με την εγκριση και επίβλεψη του Δήμου και της αρμόδιας εφορείας (26η) Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.