Άρθρο Localit 27 Ιουλίου, 2015

9,9 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για εργασίες ανάκαμψης σε πέντε Περιφέρειες

πλημμύρες ΆρταΒοήθεια ύψους ύψους 9,9 εκ. ευρώ θα χορηγηθεί στην Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών που σημειώθηκαν τον χειμώνα.

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χορηγήσει 16,2 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία μετά από φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν τον χειμώνα του 2015. Η Ελλάδα υπέστη εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν πέντε περιφέρειές της, ενώ σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στη Βουλγαρία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 9,9 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και 6,3 εκατ. ευρώ για τη Βουλγαρία και θα καλύψει μέρος των έκτακτων δαπανών για τις εργασίες ανάκαμψης μετά τις καταστροφές και στις δύο χώρες. Ειδικότερα, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση υποδομών και υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, θα επιτρέψει την κάλυψη του κόστους για τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης και διάσωσης και θα βοηθήσει να καλυφθούν ορισμένες από τις δαπάνες καθαρισμού στις πληγείσες περιοχές.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κα Corina Crețu, δήλωσε: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα αλληλεγγύης που διαθέτουμε σε δύσκολους καιρούς. Μαζί προσφέρουμε οικονομική στήριξη στις περιφέρειες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που επλήγησαν από τις καταστροφές του περασμένου χειμώνα, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές. Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε μαζί».

Πολλά από τα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία για την περίοδο 2014-2020 έχουν στόχο να επενδύσουν στην πρόληψη των πλημμυρών και να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για τις οποίες υπάρχουν συνεχείς ανάγκες.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση της Επιτροπής σε ότι αφορά στην Ελλάδα από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2015 επλήγη από εκτεταμένες πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή των ποταμών Έβρου και Άρδα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι πλημμύρες στη λεκάνη του Έβρου έπληξαν ιδιαίτερα τον γεωργικό τομέα· περίπου 17.500 εκτάρια γης πλημμύρισαν, καταστρέφοντας γεωργικές υποδομές, αποθήκες και αγροτική παραγωγή. Επιπλέον, προκλήθηκαν ζημιές σε 150 χλμ. οδών, καθώς και στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης σε πολλά κτίρια.

Κατά την ίδια περίοδο μεγάλα τμήματα της κεντρικής και δυτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, επλήγησαν από παρόμοιες καταστροφές. Οι περιοχές αυτές υπέστησαν έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, καθώς και σφοδρές χιονοπτώσεις στα βουνά και θυελλώδεις νότιους ανέμους σε υπεράκτιες και χερσαίες περιοχές. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν διακοπές ρεύματος, όχθες ποταμών υπερχείλισαν και εκτεταμένες κατολισθήσεις είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί ορεινοί οικισμοί να απομονωθούν και οι κάτοικοι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η καταστροφή προκάλεσε ζημιές σε περισσότερο από το 60% του οδικού δικτύου της Ηπείρου. Επλήγησαν κατοικίες, καταστήματα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν και σε ορισμένα από τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως την ιστορική γέφυρα Πλάκα στα Τζουμέρκα, η οποία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Άραχθου.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ

Το σύνολο των ετήσιων κονδυλίων που διατίθενται για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για το 2015 ανέρχεται σε 541,2 εκατ. ευρώ. Αν προστεθεί το υπόλοιπο των κονδυλίων από το προηγούμενο έτος, το συνολικό ποσό που είναι διαθέσιμο για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για το 2015 ανέρχεται σε περισσότερα από 895 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά του Ταμείου υπολογίζεται με βάση τη συνολική άμεση ζημιά που προκλήθηκε από μια καταστροφή. Η ενίσχυση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για επείγουσες ενέργειες πρώτης ανάγκης και για ενέργειες αποκατάστασης (όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ).

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της EE συστάθηκε με σκοπό να στηρίξει τα κράτη μέλη και τις χώρες που έχουν υποβάλει αίτημα για προσχώρηση στην ΕΕ, προσφέροντας χρηματοδοτική ενίσχυση μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Το Ταμείο ιδρύθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002.

Ο αναθεωρημένος κανονισμός για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ τέθηκε σε ισχύ στις 28 Ιουνίου 2014 και απλουστεύει τους ισχύοντες κανόνες, ώστε η ενίσχυση να καταβάλλεται ταχύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…