Άρθρο Localit 26 Ιουνίου, 2015

Γ. Πατούλης: Επιτακτικό να ακούσουν οι εταίροι μας, και τους Έλληνες και τους Ιταλούς, όταν ζητάμε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση

napoli1Στα 2800 χρόνια ιστορίας της ελληνικής διασποράς στην Ιταλία, την παραδοσιακά καλή σχέση μεταξύ των δύο λαών, αλλά και το κοινό αίτημα για μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση με ισοβαρή κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες, αναφέρθηκε πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, μιλώντας σήμερα για τις σχέσεις της Διασποράς με την Ελλάδα σε ημερίδα  με θέμα «Οι Έλληνες στην Καμπανία: 500 χρόνια Ιστορίας», που πραγματοποιείται  στη Νάπολη, από την Ελληνική Κοινότητα Νάπολης, τα Αρχεία του Κράτους στη Νάπολη, την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

«Αυτός ο τόπος, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έχει φιλοξενήσει και συνεχίζει να φιλοξενεί Έλληνες εδώ και πάρα πολύ καιρό. Από τον 8ο αιώνα μέχρι και σήμερα, η παρουσία του ελληνικού στοιχείου  στην Κάτω Ιταλία, στη  Magna Creacia, είναι αδιάκοπη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια στενή σχέση μεταξύ των πολιτισμών του Ιταλικού και του Ελλαδικού χώρου, την άνθηση του εμπορίου και την ανταλλαγή γνώσης».

Αναφερόμενος στην παραδοσιακά καλή σχέση μεταξύ των δύο λαών και την παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην Ιταλία, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «οδήγησε κατά το Μεσαίωνα και ιδιαίτερα μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και το τέλος του Βυζαντινού Πολιτισμού στη μαζική μετακίνηση Ελλήνων σε περιοχές όπως το  Salento και η Calabria. Πρόκειται για λόγιους ανθρώπους, γραφείς, δασκάλους, ποιητές, συγγραφείς, φιλοσόφους, καλλιτέχνες, μουσικούς,  ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, αστρονόμους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς και θεολόγους, οι οποίοι κουβάλησαν μαζί τους την ελληνική και βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά, είτε με τη μορφή της προφορικής παράδοσης, είτε μεταφέροντας μαζί τους γραπτά κείμενα και κειμήλια από τον ελλαδικό χώρο.

Χάρη σε αυτές τις παραδόσεις αλλά και στη φιλοξενία που είχαν οι άνθρωποι εδώ, δόθηκε το έναυσμα για να ξεκινήσει η δημιουργική και πολύ σημαντική περίοδος του Διαφωτισμού και της Αναγέννησης. Σημαντική για την Ιταλία, για την Ευρώπη, για το Δυτικό Πολιτισμό».

 

Ωστόσο τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν ήταν μόνο η Ιταλία που φιλοξένησε ελληνικούς πληθυσμούς αν τους αιώνες, υπογραμμίζοντας ότι «η

ελληνική διασπορά είναι από τις πιο παλιές και ιστορικά σημαντικές, με μια σχεδόν αδιάκοπη παρουσία ελληνικού στοιχείου σε διάφορα μέρη της υφηλίου, από την εποχή του Ομήρου μέχρι και σήμερα. Από τους Φαναριώτες του 16ου αιώνα, στους Αλεξανδρινούς του 19ου και τους οικονομικούς μετανάστες του 2ου μισού του 20ου αιώνα, η επιρροή της έχει χαρακτηριστεί από επιστήμονες ιστορικούς ως καθοριστική στη μετάδοση ιδεών όπως η Δημοκρατία, η αξιοκρατία, η ελευθερία του λόγου κ.α. Σήμερα η ελληνική ομογένεια αριθμεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από 3 έως 7 εκατομμύρια ανθρώπους».

 

«Η Ελλάδα και η Ιταλία, σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δεν είναι ξένες στο φαινόμενο της μετανάστευσης. Ξέρουν τι θα πει μετανάστευση. Είναι – και το έχουν αποδείξει- φιλόξενες χώρες, ειδικά όταν πρόκειται για πρόσφυγες που προέρχονται από περιοχές που μαστίζονται από ανθρωπιστικές κρίσεις. Για αυτό και είναι επιτακτικό να μας ακούσουν οι εταίροι μας, και τους Έλληνες και τους Ιταλούς, όταν ζητάμε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, με ισομερή κατανομή των βαρών σε όλες της χώρες, ειδικότερα τώρα που αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη έξαρση του φαινομένου στα ανατολικά και νότια ευρωπαϊκά σύνορα. Δυστυχώς, σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα τα οποία κάποιοι ίσως να πίστευαν ότι έχουν εξαλειφθεί. Η οικονομική κρίση μαστίζει την Ευρώπη εδώ και 5 πλέον χρόνια. Περισσότερο δε, έχει πληγεί ο ευρωπαϊκός Νότος και ακόμα περισσότερο, η Ελλάδα, είτε εξαιτίας συστημικών αδυναμιών στην ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, είτε βεβαίως λόγω καταστροφικών λαθών του ελληνικού παλαιού πολιτικού συστήματος. Ελπίζω μετά και τις τελευταίες εξελίξεις των διαδοχικών Συνόδων των Ευρωπαίων Ηγετών να οδεύουμε προς μία οριστική λύση, που θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να προχωρήσει στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη».

 

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε επίσης ότι η κρίση που αντιμετωπίζει χώρα μας έδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία της ελληνικής διασποράς  ως «κεφάλαιο» για τον τόπο και τους ανθρώπους του, ενώ παράλληλα ανέδειξε τους στενούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ της ελληνικής και ιταλικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Ο Marco Galdi, δήμαρχος της Cava de΄ Tirreni και πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, είπε ο Γ. Πατούλης,  έκανε πριν λίγα χρόνια μια συμβολική κίνηση. Μαζί με τον τότε δήμαρχο του Baronissi, Giovanni Moscatiello, δώρισαν το μισθό τους στη δοκιμαζόμενη από την κρίση χρέους Ελλάδα, επειδή, όπως οι ίδιοι έγραψαν σε επιστολή τους και σας παραθέτω: «Η Ελλάδα μας έδωσε τη φιλοσοφία και την επιστήμη, την ποίηση και τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική. Η Ελλάδα μας έδωσε τον πολιτισμό και η Ιταλία και η Ευρώπη δεν είναι αδέλφια της, αλλά παιδιά της».

Παράλληλα, ο Μάρκο Γκάλντι πρότεινε την καθιέρωση της 24ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Στην πρόταση αυτή είχε συνοδοιπόρο τον Γιάννη Κορίνθιο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Μαζί, ήρθαν σε επαφή με την ΚΕΔΕ, η οποία φυσικά υιοθέτησε και αγκάλιασε αυτήν την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή και θα συμβάλει με κάθε αναγκαίο μέσο και τρόπο για τη στήριξη και επιτυχία της. Αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει η πρόταση αυτή στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να γίνει ομόφωνα αποδεκτό το αίτημα έκδοσης σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».

«Πιστεύω, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Πατούλης, ότι οι καλές σχέσεις που έχουμε σήμερα με εσάς, η ύπαρξη και το έργο της Φιλελληνικής Εταιρείας, καθώς και η συμπόνια που νιώθουμε ως λαοί ο ένας για τον άλλον είναι αποτέλεσμα των 2800 χρόνων διάδρασης και συνύπαρξης μεταξύ του Ιταλικού και του Ελληνικού στοιχείου. Γιατί, σε τελική ανάλυση, τι σκοπό έχει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τι σκοπό έχει η πολιτιστική διπλωματία, τι σκοπό έχουν οι διακρατικές σχέσεις, αν όχι την ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη μεταξύ λαών».

 

Νωρίτερα απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πύλου Νέστωρος, Δημήτρης Καφαντάρης.

Ο κ. Καφαντάρης, εξέφρασε την βαθιά του συγκίνηση για το γεγονός ότι

5.000 Κορωναίοι και Μεθωναίοι συμπατριώτες του, που εγκαταστάθηκαν στη Νάπολη την περίοδο 1532-1534, «βρήκαν όλοι την υποστήριξη που χρειάζονταν» και «ξαναγεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες τους, δημιουργώντας από την αρχή τα νέα θεμέλια μιας απόδημης κοινωνίας ελληνισμού».

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους εσάς που οι πρόγονοί σας έδειξαν όλη τους την ανθρωπιά και τη συμπαράσταση  στο πλήγμα των ελλήνων συμπατριωτών μας».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…