Άρθρο Localit 08 Μαΐου, 2015

Γιώργος Πατούλης: Κορυφαία προτεραιότητα τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής

ΠΑΤΟΥΛΗΣ2Τα κοινωνικά θέματα και γενικότερα τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα Διοίκηση, επεσήμανε ο  πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Γιώργος Πατούλης, στην ομιλία του με θέμα  «Κοινωνική Πολιτική στους Δήμους» την Πέμπτη 8 Μαΐου, δεύτερη ημέρα των εργασιών του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης.

«Την τελευταία πενταετία οι Δήμοι είναι αυτοί που  έχουν κληθεί να σηκώσουν  το κύριο βάρος  των της στήριξης εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας,  που έχουν πέσει θύματα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που δοκιμάζει την Πατρίδα μας» είπε και συμπλήρωσε:

«Είναι αυτοί που έχουν κληθεί να αναπληρώσουν το Κράτος, το  οποίο υπό το βάρος των δημοσιονομικών περικοπών αποσύρεται σταδιακά από τη διαχείριση των κοινωνικών προβλημάτων.  Όμως εκεί που το Κράτος δηλώνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απόν, οι Δήμοι δίνουν καθημερινά  ισχυρή παρουσία ,  στηρίζοντας στην πράξη τη δύσκολη καθημερινότητα χιλιάδων συνανθρώπων μας».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε, τα τελευταία χρόνια μέσα από τη λειτουργία περισσότερων από 4.500 κοινωνικών δομών, χωρίς ουσιαστική συνδρομή από την Πολιτεία,  οι Δήμοι προσέφεραν σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες.

«Αυτό το σημαντικό κοινωνικό έργο  που επιτελούμε δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αναδείξαμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Αναδείξαμε ξανά , σε δύσκολες περιστάσεις,  την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, σε υπέρτατες αξίες .

Κι οφείλει η Κεντρική Εξουσία έμπρακτα και να το αναγνωρίσει,  αλλά και να το ενισχύσει».

Οι Δήμοι έχουν  αποκτήσει γνώση, σωστή χαρτογράφηση προβλημάτων και αναγκών, μέσα από τις υπηρεσίες των δήμων, το έμπειρο προσωπικό, τις εκατοντάδες πιστοποιημένες κοινωνικές δομές τη σχέση εμπιστοσύνης  που έχουμε δημιουργήσει μέσα από τη συνεργασία μας με το εθελοντικό κίνημα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού προβάλλει μια σειρά από διεκδικήσεις όπως είπε ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και μέσα από το συνέδριο θα προχωρήσει στην κατάρτιση ενός νέου πλαισίου, που  θα αποτελέσει μέρος του νέου στρατηγικού της  σχεδίου για τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Διεκδικεί να συμμετάσχει πρωταγωνιστικά και  ενεργά στη διαχείριση και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας  και του Κοινωνικού Αποκλεισμού αλλά και άλλων συναφών  Κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων  του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) .

Ιδιαίτερα για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκή βοήθειας για τους Απόρους» 2014-2020., διεκδικούμε 

  • οι ΟΤΑ Α Βαθμού να  έχουν το πρώτο ρόλο ως «Επικεφαλής εταίροι», διότι πληρούν μια σειρά από κριτήρια όπως της «εγγύτητας», της «συμπληρωματικότητας», της «ιδιαιτερότητας» και της «αποκέντρωσης», των παρεχομένων κοινωνικών υπηρεσιών, καλύπτοντας με το δίκτυο των χιλιάδων  Κοινωνικών Δομών που διαθέτουν, το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.
  • Την οριζόντια κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος βάσει των επίσημων δεικτών ανεργίας, του ποσοστού της φτώχειας, αλλά και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων των Ο.Τ.Α. α. βαθμού.
  • Την επέκταση της εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλους τους Δήμους της χώρας, ύστερα από την επιτυχημένη πιλοτική  εφαρμογή του σε 13 Δήμους της χώρας.

Όσον αφορά τα  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ  στο ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ 2014-2020, διεκδικούμε 

  • Διασφάλιση της συγχρηματοδότησης από Ευρωπαϊκούς ή και από Εθνικούς πόρους , όλων των κοινωνικών δομών-προγραμμάτων  της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού με την παράλληλη διασφάλιση συνέχισης λειτουργίας του υφισταμένου προσωπικού στη νέα προγραμματική περίοδο αλλά και την συνέχισης τους μέχρι την ένταξη τους στο νέο ΕΣΠΑ.( Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»,  Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Στήριξης Ρομά & Ευπαθών ομάδων κ.α.)
  • Την αξιοποίηση κονδυλίων από αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ   2007-2013, από Τομεακά η Επιχειρησιακά Προγράμματα  και η διάθεση των πόρων σε προγράμματα Κοινωνικής πολιτικής και δράσεων της  Αυτοδιοίκησης.
  • Την αξιοποίηση των πόρων του νέου  ΕΣΠΑ 2014-2020 από τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, μέσα από το θεματικό στόχο 9 αλλά και από άλλα Επιχειρησιακά προγράμματα   για την περαιτέρω ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων και παροχής υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης στους  πολίτες με  έμφαση στις ευπαθείς ομάδες λόγω και της παρούσας συγκυρίας (π.χ. Άστεγοι, Αμέα, Ανεργοι κ.α.).
  • Η Επιτροπή Υγείας και η Επιτροπή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ διερευνά τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσα από το νέο ΕΣΠΑ της πρότασης των ΑΜΕΑ  για τη προσβασιμότητα μέσω ασύρματων δικτύων αισθητήρων στις ράμπες.
  • Απαραίτητη κρίνεται  η συμμετοχή εκπροσώπων  της Κ.Ε.Δ.Ε. και των Π.Ε.Δ.  στις Επιτροπές Παρακολούθησης των   Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2014-2020. 

Ιδιαίτερα με την Δράση «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» (Παιδικοί, Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ/ΜΕΑ), διεκδικούμε: 

Την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού του προγράμματος σε 250.000.000.€ για τη σχολική χρονιά 2015-2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020,  για να διασφαλισθεί η συνέχιση λειτουργίας των υφισταμένων δομών και να δοθεί η δυνατότητα ένταξης νέων δομών βάσει και των ομόφωνων αποφάσεων του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. την  έγκαιρη προκήρυξη του προγράμματος για τη σχολική χρονιά 2015-2016

Όσον αφορά το πρόγραμμα της Κοινωφελούς εργασίας, ζητάμε από την Κυβέρνηση : 

  • την αύξηση του χρονικού διαστήματος υλοποίησης του προγράμματος σε 10 ή 12 μήνες, αφού υλοποιείται ως Ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
  • να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος.

Όσον αφορά τον τομέα της Υγείας και συγκεκριμένα την ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ της ΥΓΕΙΑΣ. οι διεκδικήσεις μας περιλαμβάνουν 

  • τη θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων  και Φαρμακείων με την  πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.  Η παροχή ποιοτικών πιστοποιημένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από την αυτοδιοίκηση, έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα καθότι συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, στην πρόληψη και στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών υγείας.
  • την ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας ότι η αποκέντρωση αυτή είναι προς συμφέρον τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της προσπάθειας εξοικονόμησης των πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
  • τη διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των 72 Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας και την ομαλή ροή της χρηματοδότησης τους, στο πλαίσιο υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης 2014-2020 μεταξύ των Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υπουργείου Υγείας , Κ.Ε.Δ.Ε., ΟΚΑΝΑ, ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

  Απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση των ανωτέρω είναι:

  • Η συγκρότηση Διεύθυνσης  κοινωνικής υπηρεσίας ή Διεύθυνσης κοινωνικής πολιτικής και υγείας σε κάθε ΟΤΑ με την αναγκαία και απαραίτητη στελέχωση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
  • Τη  δρομολόγηση των αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα μετά  την  εφαρμογή του Ν. 3852/2010,  που θα  ενισχύσουν τον αποκεντρωμένο  ρόλο των ΟΤΑ, στην παροχή Κοινωνικών Υπηρεσιών στους πολίτες και στην ανάπτυξη της  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Την  ενίσχυση σε προσωπικό αλλά και σε πόρους κρίνεται επιτακτική για την ομαλή λειτουργία των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων.

Η Κ.Ε.Δ.Ε., όπως τόνισε ο πρόεδρος της,  έχει ζητήσει επιπλέον την προώθηση μιας σειράς άμεσων νομοθετικών ρυθμίσεων , επί θεμάτων κοινωνικής πολιτικής.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: 

  • Κατάργηση της έγκρισης ΠΥΣ στις προσλήψεις προσωπικού στους ΟΤΑ στις Κοινωνικές Υπηρεσίες
  • Μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου των ΑΜΕΑ σε αορίστου χρόνου, στα Νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. όπου οι ανωτέρω υπηρετούν.
  • Τη θεσμοθέτηση της αρμοδιότητας στους Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού να αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες στο τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης κοινού για τα ζητήματα της υγείας.
  • Τη θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων  και Φαρμακείων με την  πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου σχετικά με την αδειοδότηση των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Αναλυτικά η εισήγηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…