Η Γερμανία μέσω του υφυπουργού Περιβάλλοντος J. Becker, «άδειασε» κυριολεκτικά την ελληνική κυβέρνηση και τις προσδοκίες της για το πρόγραμμα “Ήλιος”. Οι δηλώσεις γίνανε την Τρίτη, 3 Απριλίου, στο πλαίσιο ημερίδας για τις ΑΠΕ και το «Ήλιος» του ΥΠΕΚΑ με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ο J. Becker επισήμανε ότι η εισαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ενεργειακή ατζέντα της χώρας του, δεν αποτελεί επιλογή, καθώς θα επιβάρυνε οικονομικά τους Γερμανούς καταναλωτές. Όπως τόνισε οι εισαγωγές ενέργειας από ΑΠΕ δεν αποτελούν παρά μόνο ένα χρήσιμο συμπλήρωμα των γερμανικών προοπτικών στις ΑΠΕ. Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε, η εισαγωγή κάποιας ποσότητας ηλιακής ενέργειας μπορεί να υπάρξει ως εναλλακτική επιλογή για την Γερμανία, αλλά “σήμερα δεν χρειαζόμαστε εισαγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ”.
Στόχος του προγράμματος “Ήλιος”, που παρουσίασε πέρυσι η ελληνική κυβέρνηση είναι να καταστήσει την Ελλάδα σημαντική δύναμη παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων έως 20 δις ευρώ τις επόμενες δεκαετίες σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και μείωσης του υπέρογκου δημόσιου χρέους.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παραχώρηση δημόσιας γης σε επενδυτές με στόχο την αύξηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας κατά 50 περίπου φορές, από τα 206 μεγαβάτ το 2010 στα 2,2 γιγαβάτ μέχρι το 2020 και έως τα 10 γιγαβάτ μέχρι το 2050.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας αυτής σε χώρες τις κεντρικής Ευρώπης και ειδικότερα στη Γερμανία, που επιδιώκει να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος της πυρηνικής ενέργειας που παράγει με ανανεώσιμες πηγές.
Πριν προχωρήσει στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία, η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να μειώσει δραστικά τις εγγυημένες τιμές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά στα επίπεδα της Γερμανίας, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται περίπου στο μισό αυτών της Ελλάδας, είπε ο Γερμανός υφυπουργός σε πάνελ όπου συμμετείχε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ,Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια Guenther Oettinger.
Η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία με βάση τις ισχύουσες τιμές στην Ελλάδα “θα εκτόξευε το κόστος (ενέργειας) για τους (Γερμανούς) καταναλωτές…και η όποια χρηματοοικονομική βοήθεια της Γερμανίας (προς την Ελλάδα) θα έπρεπε να έρθει από άλλες πηγές,” υποστήριξε ο κ. Becker.
Αυτή τη στιγμή, πολύ μικρό ποσοστό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως αιολικής, καλύπτουν το 8% περίπου της συνολικής εγχώριας ζήτησης.
Λουκάς Παπαδήμος : Προτεραιότητα για εμάς οι AΠΕ
Λίγο πριν, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος στον χαιρετισμό του στο συνέδριο για την ενέργεια χαρακτήρισε ως εθνική προτεραιότητα τις επενδύσεις σε έργα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος «Ήλιος» συνολικού προϋπολογισμού 20 δισ. ευρώ.
«Καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ, δεν μείωσε το έλλειμμά της τόσο πολύ και τόσο γρήγορα. Αλλά η φορολογική εναρμόνιση δεν αρκεί για την ανάπτυξη. Ο ενεργειακός κλάδος δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αποτελέσει ένα κομβικό σημείο για την Ε.Ε. και άλλες χώρες», επισήμανε ο Λουκάς Παπαδήμος .
Ενώ τέλος σημείωσε ότι, το πρόγραμμα «Ήλιος» αντιπροσωπεύει την βιώσιμη ανάπτυξη και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καθαρής ενέργειας στην Ε.Ε