Αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στους κόλπους των Περιφερειαρχών προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει στη δημιουργία 30 Κλειστών Κέντρων Προσωρινής Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, στις 10 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, εκτός δηλαδή από τις τρεις της νησιωτικής Ελλάδας (Αιγίου, Ιονίου και Κρήτης).
Το σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο για την κατασκευή τριών χώρων φιλοξενίας ανά περιφέρεια παρουσίασε ο Μ. Χρυσοχοϊδης στους Περιφερειάρχες στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, οι Περιφέρειες έχουν προθεσμία μίας εβδομάδας, για να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη δημιουργία των κέντρων, καθώς και να προτείνουν χώρους. Προειδοποίησε ωστόσο ότι αν δεν υποδειχθούν οι κατάλληλοι χώροι τότε το πρόγραμμα θα προχωρήσει με αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο.
«Εμείς συνεχίζουμε το διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, δεν είμαστε απέναντι, είμαστε μαζί στην αντιμετώπιση του προβλήματος», είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης ενώ πρόσθεσε πως “αν υπάρχουν φωνές οι οποίες δεν θέλουν στην περιφέρειά τους ενδεχομένως τέτοιου είδους δραστηριότητες, τότε οι νόμοι ψηφίζονται και ισχύουν για όλους τους Έλληνες”.
Τις επόμενες μέρες ο υπουργός, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα προωθήσει στο υπουργικό συμβούλιο πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη νομοθέτηση της δημιουργίας των Κέντρων Κλειστής Προσωρινής Φιλοξενίας.
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 250 εκατ. ευρώ για την τριετία 2011-2013, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και για τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες από τη λειτουργία των κέντρων. Να σημειωθεί πως σε κάθε χώρο φιλοξενίας δημιουργείται αστυνομικό τμήμα, της τάξης των 150 αστυνομικών, ενώ υπολογίζεται πως συνολικά θα απασχοληθούν σε κάθε Κέντρο Κράτησης 1000 περίπου άτομα από τη τοπική κοινωνία.
Ήδη πάντως σημειώνονται αντιδράσεις για το εγχείρημα. Την αντίρρησή του για τη δημιουργία χώρων προσωρινής κράτησης μεταναστών στην περιοχή του εξέφρασε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, τονίζοντας ότι η όποια συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται ερήμην της κοινωνίας και χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση.
Αντιρρήσεις υπήρξαν και από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, ο οποίος είπε ότι το σύστημα με τους χώρους αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει και επεσήμανε ότι η Θεσσαλία δεν αντιμετωπίζει ζήτημα με τους λαθρομετανάστες και δεν διαθέτει διαθέσιμο χώρο.
«Δεν υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία στρατόπεδα που να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων» ανέφερε από την πλευρά της με δηλώσεις της στο ΑΠΕ η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου και τόνισε ότι θα γίνει δημοκρατικός διάλογος για το θέμα στα δημοτικά συμβούλια και στο περιφερειακό συμβούλιο ενώ και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμης Φωτόπουλος που συμμετείχε στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη επισήμανε ότι η Περιφέρεια δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στη βούληση των τοπικών κοινωνιών.