Στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, αναμένεται να ανοίξουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων των δήμων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ». Μάλιστα όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου στο localit,gr, οι δήμοι θα μπορούν να ξεκινήσουν και την δημοπράτηση των έργων αυτών.
Να θυμίσουμε ότι στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΟΤΑ» από τις 191 προτάσεις πρώην Καποδιστριακών Δήμων που είχαν κατατεθεί από τον Δεκέμβριο του 2009, αξιολογηθήκαν θετικά 106 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 83,4 εκ. ευρώ, ενώ μόλις τον Ιανουάριο του 2012 ανακοινώθηκαν τα ποσά που αναλογούν στους συγκεκριμένους ΟΤΑ.
Και δεύτερο πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ”πριν ανοίξει το πρώτο
Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα και με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου σχεδιάζει την προκήρυξη νέου προγράμματος, στο πλαίσιο της προώθησης των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στους δήμους και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης σχετικών παρεμβάσεων και σε δήμους που είτε απορρίφθηκαν κατά τα στάδια αξιολόγησης του προγράμματος, είτε δεν υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής.
Το ύψος των πόρων που θα διατεθούν, καθώς και οι όροι και η διαδικασία συμμετοχής των δήμων, αναμένεται να ανακοινωθούν έως το τέλος του μήνα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του localit.gr η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου και μένει μόνο η υπογραφή.
Το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» στους ΟΤΑ αφορά στην εφαρμογή δράσεων και αποδεδειγμένων καλών πρακτικών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, με έμφαση στον κτιριακό τομέα (δημοτικά κτίρια) και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και δευτερευόντως στον τομέα των δημοτικών μεταφορών και στις ενεργοβόρες δημοτικές εγκαταστάσεις, μέσω της υλοποίησης τεχνικών παρεμβάσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης πολιτών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εταιρειών και φορέων.
Στόχος του Προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και το ισχυρότερο όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής.