Άρθρο Localit 18 Μαρτίου, 2012

Η Ε.Ε επιδιώκει καλύτερη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Τρόπους για την καλύτερη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη, να αντλήσουν υγειονομικά και οικονομικά  οφέλη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις , η αδυναμία των κυβερνήσεων να εφαρμόζουν πλήρως τους περιβαλλοντικούς κανόνες που έχουν θεσπιστεί, στοιχίζει στην  ευρωπαϊκή οικονομία 50 δις το χρόνο, και  αφορά  κυρίως  δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη και καθαρότερο περιβάλλον. 

Ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο περιβάλλον με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, θα είναι το αποτέλεσμα της συνεπούς τήρησης των κανόνων όπως επισημαίνει η Ε.Ε με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τομέα των αποβλήτων όπου  θα δημιουργούσε  400.000 θέσεις εργασίας και θα εξοικονομούσε 72 δις. ευρώ (σε σύγκριση με τη μη εφαρμογή τους).

 Στο ίδιο πλαίσιο  αναφέρεται πρόσφατη  έρευνα που είχε ως θέμα την στάση των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στο περιβάλλον, οι 3 στους 4 ερωτηθέντες απάντησαν πώς η κατάσταση του περιβάλλοντος έχει αντίκτυπο στη ζωή τους.

Ως πρώτο βήμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να της διαβιβάσουν τις απόψεις τους για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα τα περιβαλλοντικά μέτρα της ΕΕ  . Οι απαντήσεις τους  οι οποίες αναμένεται να υποβληθούν το 2012,θα χρησιμεύσουν για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μέτρα για τη συγκέντρωση περισσότερων πληροφοριών ,σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην πράξη, και για την επιτάχυνση της δράσης των κυβερνήσεων, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.  Όπως σημειώνεται σχετικά θα περιλαμβάνουν πιθανότατα τα εξής: 

  • αύξηση των περιβαλλοντικών πληροφοριών που διατίθενται ηλεκτρονικά (ιδίως των πληροφοριών για τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων σε τοπικό επίπεδο)
  • βελτίωση των ελέγχων και της παρακολούθησης, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας
  • διευκόλυνση της υποβολής καταγγελιών στις εθνικές αρχές για περιβαλλοντικά προβλήματα
  • σφυρηλάτηση μιας κοινής προσέγγισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων στα εθνικά δικαστήρια προς όφελος των πολιτών, των αρχών και των επιχειρήσεων
  • παροχή βοήθειας στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, ώστε να μπορούν να διοχετεύουν τους πόρους τους στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δράσεις ενημέρωσης για τη χρήση των καφέ κάδων σε Μοσχάτο-Ταύρο

Συνεχίζεται στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου η τοποθέτηση καφέ κάδων για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών, στις…

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων: «Δεν είναι λύση η μετάθεση της ευθύνης»

Την αποτελεσματική συνεργασία και τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων στο κομμάτι της πυροπροστασίας…

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αντιδήμαρχος Παπάγου για το εργατικό δυστύχημα: Ο δενδροκηπουρός ήταν στο έδαφος – Δεν χρειαζόταν να φοράει ιμάντα

Μια μέρα μετά από τo τραγικό εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον 47χρονο εργαζόμενο…