Παγκρήτια συνάντηση στην ιστορική και μαρτυρική Μονή Αρκαδίου πραγματοποιούν σήμερα Κυριακή το μεσημέρι οι φορείς που συντάσσονται ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Ήδη με πρωτοβουλίες της περιφέρειας Κρήτης και των δήμων και άλλων φορέων έχουν προηγηθεί συναντήσεις σε όλους τους νομούς της Κρήτης και έχουν συσταθεί συντονιστικές επιτροπές. Στη συνάντηση της Μονής Αρκαδίου αναμένεται να διαμορφωθεί από κοινού ένα πλαίσιο δράσεων προκειμένου η διαμαρτυρία να επεκταθεί σε Παν-Μεσογειακό επίπεδο για να αναδειχθεί η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου ως τόπος πολιτισμού και ειρήνης και να οριοθετηθεί ως ζώνη προστατευόμενη από περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Επιπλέον στη συνάντηση αναμένεται να συμφωνηθεί η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου μόνιμης επαγρύπνησης στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους λαούς.
Φορείς και κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος που απειλεί την κλειστή λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα τις νοτιοδυτικές θάλασσες της χώρας μας είναι άμεσος και για τον λόγο αυτό απαιτούν από την Ελληνική Κυβέρνηση που σήμερα έχει αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
- να ασκήσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων
- να παρέμβει αποτρεπτικά στον Ο.Η.Ε., που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, συντονίζοντας την παρέμβασή της με τις χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με τη θαλάσσια περιοχή όπου θα γίνει η ‘’εξουδετέρωση’’ (Ιταλία και Μάλτα).
Οι προσωρινές συντονιστικές επιτροπές Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους στο σχεδιαζόμενο οικολογικό έγκλημα στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης, που αφορά την εν πλω ‘’εξουδετέρωση’’ των εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών ουσιών των χημικών όπλων της Συρίας. Ενόψει του σχεδιαζόμενου θανάσιμου χημικού πειράματος καλούν τους συμπολίτες μας:
-να μη δεχθούν την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου που λαμβάνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τέτοια σοβαρή απόφαση που επιβαρύνει σε υπέρτατο βαθμό την ήδη επιβαρυμένη θαλάσσια περιοχή μας.
-να απαιτήσουν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, πχ με τη διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις σε χώρες που έχουν τις κατάλληλες υποδομές και τεχνογνωσία.
Οι διοργανωτές ζητούν τη δημόσια στήριξη όλων των φορέων και την ενεργό συμμετοχή τους στην Παγκρήτια συνάντηση στο μαρτυρικό Αρκάδι. Στη συνάντηση θα απευθύνουν σύντομες ομιλίες ο Γιώργης Καράτζης-ποιητής, ο Ευάγγελος Γιδαράκος-καθηγητής Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Ευάγγελος Πισσίας-καθηγητής ΑΤΕΙ Αθηνών-συντονιστής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία.
Το Σεπτέμβριο του 2013 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα το υπ΄ αριθμό 2118 ψήφισμα του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), με το οποίο προβλέπεται η απομάκρυνση και η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας μέχρι τα μέσα του έτους 2014. Η απόφαση πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ΗΠΑ και Ρωσίας, ως μία διπλωματική λύση για την αποφυγή στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Σύμφωνα με την OPCW, το παγκόσμιο χημικό οπλοστάσιο ανέρχεται σε 70.000 τόνους τοξικών προϊόντων με τα μεγαλύτερα χημικά οπλοστάσια να βρίσκονται σε ΗΠΑ και Ρωσία. Δύο μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 15/11/2013, η Αλβανία απορρίπτει αίτημα των ΗΠΑ για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στο έδαφός της, παρά το ότι διαθέτει ένα από τα τρία σημεία απόθεσης χημικών παγκοσμίως. Επίσης, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Νορβηγία, αρνήθηκαν να προβούν στην καταστροφή των όπλων στο έδαφός τους.
Ως εναλλακτική προτάθηκε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της υδρόλυσης, αλλά εν πλω, δηλαδή επί πλωτού μέσου. Η περιοχή που επιλέχθηκε βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κρήτης και μεταξύ Ιταλίας, Λιβύης και Μάλτας.
Μόλις στις 18/2/2014, και για πρώτη φορά από τότε που είδε το φως της δημοσιότητας η υπόθεση της εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου απαντά σε επιστολή διαμαρτυρίας μέσω του Έλληνα εκτελεστικού διευθυντή της Επιτροπής Υποθέσεων Ασφάλειας για τα Όπλα Μαζικής Καταστροφής. Στην απάντησή του παραδέχεται την εμπλοκή της Ε.Ε. στην απόφαση για εκτέλεση του έργου στη Μεσόγειο, άρα και γνώση του θέματος από τον Οκτώβριο του 2013!Επίσης, σύμφωνα ακόμη και με τις πιο συντηρητικές πηγές όπως ο Raymond Zilinskas (διευθυντής του τομέα χημικού και βιολογικού πολέμου του στρατού των ΗΠΑ και επιθεωρητή χημικών όπλων των Ηνωμένων Εθνών στο ΙΡΑΚ το 1994), η υδρόλυση μπορεί να μην πετύχει αν υπάρχουν προσμίξεις στα χημικά το οποίο δεν το ξέρει, και επίσης «δεν υπάρχει ούτε εκτίμηση κινδύνου, ούτε μελέτη ανθρωπογενών/περιβαλλοντικών επιπτώσεων αν υπάρξει κάποιο ατύχημα».
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται να επεξεργαστούν 700 τόνοι του αερίου SARIN (νευροπαραλητικό αέριο, μια σταγόνα του οποίου αρκεί για να προκαλέσει τον ακαριαίο θάνατο ενός ανθρώπου). Η επιχείρηση πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες, καθώς το φορτηγό πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού MV Cape Ray, επί του οποίου θα πραγματοποιηθεί η υδρόλυση, δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί περισσότερο από 15 τόνους χημικών την ημέρα. Επίσης, είναι γνωστό ότι πλοία τέτοιου τύπου χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 30 χρόνια και έπειτα αποσύρονται. Με τα παραπάνω δεδομένα τα ποσοστά ατυχήματος αυξάνονται δραματικά. Μια τέτοια διαρροή θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και στους λαούς της Μεσογείου, με την καταστροφή της τουριστικής βιομηχανίας και της αλιείας να είναι μόνο ένα μέρος αυτών.
Τόσο οι κάτοικοι και οι φορείς της Κρήτης όσο και επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αφού δεν είναι γνωστό που θα καταλήξουν τα προϊόντα της επεξεργασίας των τοξικών ουσιών, ενώ σε τόσο ασταθείς συνθήκες δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί διαρροή στη θάλασσα.
Ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε καμία αρμόδια ευρωπαϊκή και παγκόσμια αρχή δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις σχετικά με την όλη διαδικασία καταστροφής και το χρονοδιάγραμμά της.