Άρθρο Localit 22 Μαρτίου, 2014

Στη Μονή Αρκαδίου αύριο η παγκρήτια συνάντηση ενάντια στην Καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο

chimicaΣτην ιστορική και μαρτυρική Μονή Αρκάδιου θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 23.3.2014 και ώρα 12:30 η παγκρήτια συνάντηση των φορέων που συντάσσονται ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.

Ήδη με πρωτοβουλίες της περιφέρειας Κρήτης και των δήμων και άλλων φορέων έχουν προηγηθεί συναντήσεις σε όλους τους νομούς της Κρήτης και έχουν συσταθεί συντονιστικές επιτροπές. Την Κυριακή αναμένεται να διαμορφωθεί από κοινού ένα πλαίσιο δράσεις προκειμένου η διαμαρτυρία να επεκταθεί σε Παν-Μεσογειακό επίπεδο για να αναδειχθεί η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου ως τόπος πολιτισμού και ειρήνης και να οριοθετηθεί ως ζώνη προστατευόμενη από περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.  Επιπλέον στη συνάντηση αναμένεται να συμφωνηθεί η δημιουργία ενός  παρατηρητηρίου μόνιμης επαγρύπνησης στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους λαούς.

Φορείς και κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος που απειλεί την κλειστή λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα τις νοτιοδυτικές θάλασσες της χώρας μας είναι άμεσος και για τον λόγο αυτό απαιτούν από την Ελληνική Κυβέρνηση που σήμερα έχει αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

  • να ασκήσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων
  • να παρέμβει αποτρεπτικά στον Ο.Η.Ε., που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, συντονίζοντας την παρέμβασή της με τις χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με τη θαλάσσια περιοχή όπου θα γίνει η ‘’εξουδετέρωση’’ (Ιταλία και Μάλτα).

    Οι προσωρινές συντονιστικές επιτροπές Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου εκφράζουν  την πλήρη αντίθεση τους στο σχεδιαζόμενο οικολογικό έγκλημα στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης, που αφορά την εν πλω ‘’εξουδετέρωση’’ των εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών ουσιών των χημικών όπλων της Συρίας. Ενόψει του σχεδιαζόμενου θανάσιμου χημικού πειράματος καλούν τους συμπολίτες μας:

    -να μη δεχθούν την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου που λαμβάνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τέτοια σοβαρή απόφαση που επιβαρύνει σε υπέρτατο βαθμό την ήδη επιβαρυμένη θαλάσσια περιοχή μας.

    -να απαιτήσουν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, πχ με τη διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις σε χώρες που έχουν τις κατάλληλες υποδομές και τεχνογνωσία.

    Οι διοργανωτές ζητούν τη δημόσια στήριξη όλων των φορέων και την ενεργό συμμετοχή τους στην Παγκρήτια συνάντηση στο μαρτυρικό Αρκάδι. Στη συνάντηση θα απευθύνουν σύντομες ομιλίες ο Γιώργης Καράτζης-ποιητής, ο Ευάγγελος Γιδαράκος-καθηγητής Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Ευάγγελος Πισσίας-καθηγητής ΑΤΕΙ Αθηνών-συντονιστής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία.

    Πώς θα μετακινηθούν όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στη συνάντηση

     Όσοι πολίτες επιθυμούν να μεταβούν στη Μονή Αρκαδίου έχουν προγραμματιστεί δρομολόγια από όλους τους νομούς της Κρήτης. Συγκεκριμένα:

    -Ηράκλειο: τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την ανατολική πλευρά του λιμανιού (καρνάγιο) στις 10:00πμ.

    -Ρέθυμνο, Χανιά, Ακρωτήρι Χανίων, Κίσσαμος, Σφακιά, Πλατανιάς: η αφετηρία και η ώρα αναχώρησης των λεωφορείων θα ανακοινωθούν έγκαιρα από τα ΜΜΕ.

    -Σητεία: το λεωφορείο θα αναχωρήσει από το σταθμό των ΚΤΕΛ στις 8:00πμ

    -Ιεράπετρα: το λεωφορείο θα αναχωρήσει από το σταθμό των ΚΤΕΛ στις 8:45πμ

    -Άγιος Νικόλαος: το λεωφορείο θα αναχωρήσει από το σταθμό των ΚΤΕΛ στις 9:15

    Τα λεωφορεία από Σητεία, Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο θα συναντηθούν στις 9:30πμ στο πρώτο πρατήριο της SHELL στην αρχή της εθνικής οδού από Άγιο Νικόλαο προς Ηράκλειο και θα συνεχίσουν μαζί προς Αρκάδι.

    Η πρωτοβουλία στα social media
    https://www.facebook.com/events/523031644480718/?notif_t=plan_user_joined.

    Επικοινωνία: email: eirinimesogeios@gmail.com, τηλ: 6944773555 (Σωκράτης Βαρδάκης), 6972350768 (Γιάννης Χαρωνίτης) και 6978512779 (Πολυάνθης Συγγελάκης).

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλάζιες σημαίες σε 13 παραλίες του Δήμου Χανίων – Και επίσημα Γαλάζια Σημαία στην παραλία του Βλητέ

Γαλάζιες Σημαίες κυματίζουν σε 13 παραλίες του Δήμου Χανίων για το 2024, οι οποίες αποτελούν…

Ενδιαφέρουν 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θεσσαλονίκης: Μέτρα πρόληψης και προστασίας των πολιτών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Μέτρα πρόληψης και προστασίας των πολιτών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα,…

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για τα μονοπάτια του Λυκαίου Όρους και του ποταμού Αλφειού στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης

Ευρεία Σύσκεψη συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μεγαλόπολης και ο Σύλλογος Φίλων Παρράσιου Πάρκου για τα Μονοπάτια…