Ψηφίζεται, σήμερα Τετάρτη, επί της αρχής, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου, τον επανέλεγχο των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και την αξιολόγηση με προκαθορισμένη ποσόστωση. Παραμένουν ωστόσο οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.
Στο μεταξύ σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ απορρίφθηκε από την πλειοψηφία ένσταση περί αντισυνταγματικότητάς του, που υποστήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ένστασης έγινε αναφορά στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία αμφισβητεί τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, που αφορούν στη διαθεσιμότητα, την κατάργηση οργανικών θέσεων και την αξιολόγηση .
Ο Αλ. Μητρόπουλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι παραβιάζονται τα άρθρα 1, 1 παρ.3, 4, 5, 21 και 103 του Συντάγματος, οι νόμοι για τις ομαδικές απολύσεις και την καταγγελία συμβάσεων. Επίσης υπάρχουν ουσιαστικές παραβιάσεις σε διεθνείς κανόνες εργασίας που έχει ενσωματώσει η Ελλάδα, όπως της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά και αρχές της χρηστής δημόσιας διοίκησης όπως εκείνες της αμεροληψίας, της αξιοκρατίας και της προστασίας του διοικουμένου.
Απαντώντας εκ μέρους της ΝΔ ο Κώστας Καραγκούνης, χαρακτήρισε ως «προφάσεις εν αμαρτίαις» τους παραπάνω ισχυρισμούς. «Στόχος σας είναι να διατηρηθεί αλώβητος ο παρασιτικός κρατικός που διέλυσε τη χώρα», είπε. «Για σας το θέμα δεν είναι αν κυκλοφορούν ανάμεσά μας επίορκοι υπάλληλοι, αν λειτουργούν οργανισμοί φαντάσματα, δεν σας πειράζει η κουλτούρα της ανομίας. Το μόνο που σας απασχολεί είναι η συλλογή ψήφων», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «μόνο στο πλαίσιο της συντήρησης και της στασιμότητα μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Κ. Καραγκούνη λέγοντας: «είναι αξιοθρήνητη η τοποθέτηση της ΝΔ. Δεν ξέρετε να διαβάζετε; Εδώ υπάρχει μία Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Οφείλετε να την διαβάσετε. Είναι θεσμός της Βουλής η Επιστημονικό Επιτροπή της Βουλής, δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Υπηρετεί ένα ρόλο που δεν μπορεί να τον γράφουμε συνεχώς στα παλιά μας τα παπούτσια». «Ξεθεμελιώνει ως αντισυνταγματικά σχεδόν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου και κυρίως τον βασικό πυρήνα τους», είπε ο Π. Λαφαζάνης και, αφού διάβασε τα ονόματα των έγκριτων νομικών που υπογράφουν την Έκθεση, πρόσθεσε: «εδώ δεν καταργείται μόνο η Δημοκρατία. Καταργούμε τη νομική επιστήμη».
«Αξίζει τον κόπο όλοι να διαβάσουμε την Έκθεση για να διαπιστώσουμε το μέγεθος της υπερβολής που διακρίνει τον πολιτικό σας λόγο», απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμώντας ότι «η Έκθεση κατά τη γνώμη μας εγείρει ορισμένα ζητήματα με τρόπο ζυγισμένο και ισορροπημένο».
Για την αξιολόγηση ο υπουργός αναρωτήθηκε: «παραβιάζεται η αρχής της ίσης μεταχείρισης και αξιοκρατίας με την ποσόστωση; Η αρχή της ίσης μεταχείρισης παραβιάζεται βάναυσα από την σημερινή κατάσταση που επιβραβεύει όλους τους υπαλλήλους με άριστα και όχι από την συγκριτική αξιολόγηση». «Έχετε αλλεργία ως Αριστερά στην έννοια της αξιολόγησης. Σας αρέσει μία δημόσια διοίκηση όπου όλοι ισοπεδώνονται προς τα πάνω», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι η συνταγματικότητα θα κριθεί από τα δικαστήρια.
«Προτού εξαπολύσετε μύδρους, καλό είναι να διαβάζετε με προσοχή τι λέγεται μέσα στην Έκθεση γιατί έχει πολλαπλές ερμηνείες και προσεγγίσεις», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης και συμπλήρωσε πως «από όσες ενστάσεις έχουμε ακούσει στην Ολομέλεια της Βουλής τα τελευταία 2 χρόνια, έφθασαν σχεδόν όλες στο Συμβούλιο της Επικρατείας και απορρίφθηκαν μετά πολλών επαίνων».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος εκτίμησε ότι «δεν προκύπτει θέμα αντισυνταγματικότητας». Υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο είναι μία κατεξοχήν μνημονιακή υποχρέωση. Είναι δηλαδή μία συμβατική υποχρέωση της χώρας. Είναι υπέρτερο ζήτημα η πορεία της χώρας ή όχι; Ναι, λέει η απλή ανάγνωση του Συντάγματος». «Η μνημονιακή υποχρέωση που έχουμε αναλάβει για 15.000 υπαλλήλους ενέχει στοιχεία αυθαιρεσίας; Ναι, είναι η απάντηση. Το νομοσχέδιο πως προσπαθεί να το κάνει; Αυθαίρετα; Όχι, είναι η απάντηση. Με κλειδί την έννοια της αξιολόγησης προσπαθεί να δώσει στοιχεία κοινής λογικής σε αυτό που κάνει», υποστήριξε ο Π. Κουκουλόπουλος.
«Αυτές είναι πρωτόγνωρες απόψεις», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς αναφέροντας ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από όλο το νομοσχέδιο θα είναι μόλις 5 εκατ. και από τις απολύσεις θα είναι μόλις 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ η απώλεια από την άλλη πλευρά είναι 42 εκατ. ευρώ.
«Οι μνημονιακές υποχρεώσεις δεν είναι νομική βάση για να αποφανθεί το δικαστήριο περί της συνταγματικότητας, αλλιώς δεν θα είχαμε τις αποφάσεις για τα εφάπαξ και για την εφεδρεία που κηρύχθηκε αντισυνταγματική», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. Επεσήμανε ακόμη ότι «το περιεχόμενο της Έκθεσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρά να τεθεί θέμα συνταγματικότητας. Θα ήταν ανεπίτρεπτη παράλειψη να μην τεθεί. Η Βουλή έχει αναφαίρετο δικαίωμα να κρίνει».
«Τα πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με νομικίστικο τρόπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από τη δυνατότητα να διεκδικούμε και στα αστικά δικαστήρια», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υποστηρίζοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας.