Τον λόγο αύξησης της προβλεπόμενης δόμησης στον Φαληρικό Όρμο εξήγησε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Nίκος Σηφουνάκης .
Σύμφωνα με τον υπουργό τα αποτελέσματα τεχνικοοικονομικής μελέτης κατέδειξαν ότι με τον αρχικό σχεδιασμό η λειτουργία του πάρκου θα είχε αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα και γι΄ αυτό έπρεπε να ενισχυθούν οι δραστηριότητες και τα πολεοδομικά μεγέθη σχεδιασμού.
Η θέσπιση του προγράμματος έγινε τον Απρίλιο του 2010 με το άρθρο 11 του Ν.3843/2010. Στη συνέχεια με τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου εκπονήθηκε η μελέτη ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από τον ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.
Επειδή όμως ο νόμος 3843/2010 ψηφίστηκε πριν από την εκπόνηση της μελέτης «για να προλάβουμε τους χρόνους ωρίμανσης του έργου και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ζητήσαμε από τον Πιάνο να μας δώσει – έστω και στη φάση της προμελέτης που βρισκόταν – τη δόμηση που προβλέπεται», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός. Έτσι, ο ν. 3843 προέβλεπε 2.500 τ.μ. νέα δόμηση και κάλυψη 5.500 τ.μ.
Στο μεταξύ η τελική μελέτη προσέθεσε προβλήτες στη θάλασσα με αναψυκτήρια και εστιατόρια και ειδικές εικαστικές κατασκευές και υπαίθριες δραστηριότητες. Έτσι, με τροπολογία στον νόμο 4042 για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος προέκυψε αύξηση στον μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης – από τα 2.500τμ στα 4.000τμ – στην ζώνη Ι της ανάπλασης που ενσωματώνει και τις κατασκευές επί των προβλητών. Αναλογικά προέκυψε αύξηση στη μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη από 5.500 τ.μ. σε 8.600 τ.μ. κάλυψης.
Πάντως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ολοκληρώνεται η μελέτη βιωσιμότητας. Η παράδοση των οριστικών μελετών προβλέπεται να γίνει τον Οκτώβριο του 2012 και η ολοκλήρωση του έργου (ύψους 200 με 250 εκατομμυρίων ευρώ) αναμένεται στο τέλος του 2014.
Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι : «Το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου θα είναι το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης που πραγματοποιήθηκε στο Λεκανοπέδιο τις τελευταίες δεκαετίες και ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη. Το έργο αξιοποιεί συνολική έκταση 760 στρεμμάτων που εκτείνεται από τον ΣΕΦ μέχρι το Δέλτα Φαλήρου.
Περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων και εγκαταστάσεων, τη μετασκευή του κλειστού γυμναστηρίου TAEK WO DO σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο, τη μετατόπιση και υποβάθμιση της παραλιακής λεωφόρου, την υλοποίηση της αντιπλημμυρικής προστασίας των Δήμων Μοσχάτου και Καλλιθέας και τη διαμόρφωση της περιοχής σε αστικό πάρκο στη βάση ενός πρότυπου σχεδιασμού που εκπονήθηκε από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα και καθηγητή μου στο Πολυτεχνείο της Γένοβας, Renzo Piano.
Επιπρόσθετα, προβλέπονται οι όροι για τη βιώσιμη λειτουργία των έργων, δηλαδή οι τρόποι κάλυψης των λειτουργικών δαπανών και των δαπανών της συντήρησής τους».