Άρθρο Localit 30 Μαΐου, 2013

Μάρκος Δαρδαμάνης πρόεδρος ΠΟΠ-ΟΤΑ:Ταφόπλακα για τους Δήμους περαιτέρω κατάργηση ΝΠΙΔ και απολύσεις

_ARD8257Η περαιτέρω κατάργηση  νομικών προσώπων και η αυτόματη απόλυση προσωπικού στους ΟΤΑ, θα είναι η ταφόπλακα για τους Δήμους  επεσήμανε στην ομιλία του στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ Μάρκος Δαρδαμάνης, προσθέτοντας ότι η ΤΑ είναι ο μοναδικός φορέας του Δημοσίου που έχει προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών.

Ο ίδιος΄σημείωσε   ότι «η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλονίζεται, όπως και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία των αιρετών Οργάνων».

Ο κ. Δαρδαμάνης αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις αρμοδιότητες της ΤΑ που ασκούνται με μέσω των κοινωφελών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων. “Παρέχουμε με τον πλέον αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, παιδαγωγικές, κοινωνικές και προνοιακές σημειώνοντας ότι οι ΟΤΑ σήμερα είναι η τελευταία εφεδρεία του ελληνικού κράτους”, είπε και πρόσθεσε: «Αν στο βωμό του δημοσιονομικού κόστους η κυβέρνηση στραγγαλίσει τους ΟΤΑ, τότε ας είναι έτοιμη να διαχειριστεί το κοινωνικό και ανθρωπιστικό κόστος. Αυτό θα γίνει σύντομα .

Ακολουθεί η ομιλία:

ΟΜΙΛΙΑ Μ. ΔΑΡΔΑΜΑΝΗ

Θα αποφύγω και το πρωτόκολλο για να κερδίσω χρόνο. Έξι μήνες μετά το τελευταίο Συνέδριό σας, και ο κατήφορος συνεχίζεται. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλονίζεται, όπως και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία των αιρετών Οργάνων.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η οργανωτική αυτοτέλεια αποτελεί έκφανση της διοικητικής αυτοτέλειας; Πώς μπορεί η νομοθετική εξουσία στο όνομα της όποιας δημοσιονομικής προσαρμογής, να στερεί παντελώς από τους ΟΤΑ το δικαίωμα επιλογής οργανωτικών σχημάτων, ιδίως όταν η άσκηση ορισμένων αρμοδιοτήτων προκρίνει τη σύσταση επιχειρήσεων ή άλλων νομικών προσώπων;

Σε καμιά δε περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταργούνται οριζόντια νομικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί με απόφαση των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, με ένα Προεδρικό Διάταγμα.

Ο κύριος Μανιτάκης αυτοανακηρύσσεται ως ο Καίσαρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τη στιγμή που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναπαράγουν λάσπη με αναφορές σε δήθεν εκθέσεις που στοχοποιούν τους ΟΤΑ ως κέντρα διαφθοράς, τη στιγμή που διαχειρίζονται το ελάχιστο σε ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού, είναι κάτω από 1%.

Η περαιτέρω κατάργηση νομικών προσώπων και η αυτόματη απόλυση προσωπικού στους ΟΤΑ αφού ήδη έχει γίνει, θα είναι η ταφόπλακα για τους Δήμους αφού στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης ο μόνος φορέας του Δημοσίου που έχει προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η κεντρική διοίκηση μένει ανέγγιχτη.

Πρέπει να τονιστεί αυτό που εκφράζετε όλοι εσείς. Ότι στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές  συνθήκες, θεμελιώδεις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασκούνται μέσω των κοινωφελών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων. Παρέχουμε με τον πλέον αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, παιδαγωγικές, κοινωνικές και προνοιακές.

Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στον κύριο Μανιτάκη να βγάλει άμεσα στην Υπουργική Απόφαση ώστε να τοποθετηθούν άμεσα όσοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Καλούμε εσάς, κύριε Υπουργέ και σας λέμε ότι με αυτές τις συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι ισχυρή, δεν μπορεί να πρωταγωνιστεί στην ανασυγκρότηση της χώρας, δεν μπορεί ο εργαζόμενος να τρομοκρατείται με καθημερινές, έχουμε εξαντλήσει το λεξιλόγιο το ελληνικό, με απολύσεις, διαθεσιμότητα, κινητικότητα, αναγκαστική συνταξιοδότηση, εφεδρείες, δεν ξέρω τι άλλο θα βρούμε και επιτέλους να σταματήσει αυτή η τρέλα διότι δεν μπορεί ο εργαζόμενος στο Δημόσιο να ζει κάτω από αυτό το καθεστώς.

Οι ΟΤΑ σήμερα είναι η τελευταία εφεδρεία του ελληνικού κράτους. Αν στο βωμό του δημοσιονομικού κόστους η κυβέρνηση στραγγαλίσει τους ΟΤΑ, τότε ας είναι έτοιμη να διαχειριστεί το κοινωνικό και ανθρωπιστικό κόστος. Αυτό θα γίνει σύντομα.

Τέλος, καλούμε την ΚΕΔΕ, αλλά και τον Υπουργό, να στηρίξει την προσπάθεια που κάνουμε για υπογραφή συλλογικής σύμβασης, για εμάς είναι πρωταρχικό, πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουμε τον θεσμό αυτό, με όλα τα αιτήματα που συμπεριλαμβάνονται για να μην αναφερθώ και φάω τον χρόνο.

Κλείνοντας, εμείς οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  καλούμε τους Δημάρχους όλης της χώρας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και από κοινού να προστατεύσουμε τον θεσμό και να αναβαθμίσουμε τον ελληνικό Δήμο ως διοικητική μονάδα, ως κοινωνικό φορέα και εργοδότη.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κλίμα: Ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά την Κυριακή 21 Ιουλίου (Copernicus)

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά,…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μονεμβασιά: Νέο κάλεσμα Δήμου για εξοικονόμηση νερού

Για μια φορά ακόμη ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, επανέρχεται στην ανάγκη εξοικονόμησης νερού και…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χαλκίδα: Σύμφωνο το Δημοτικό Συμβούλιο στην τουριστική χρήση της περιοχής του πρώην εργοστασίου ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, συμφώνησε ομόφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής…