Σταδιακή είναι η ύφεση της κακοκαιρίας που χτύπησε το λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας. Η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωής μια 24χρονη κοπέλα.
Νωρίτερα τεράστια προβλήματα δημιούργησε σε πολλές περιοχές της Αττικής η σφοδρή καταιγίδα και το χαλάζι που έπληξε το λεκανοπέδιο, από τις πρώτες πρωινές ώρες.
Οι εκβολές του Ιλισού και το ρέμα της Πικροδάφνης, υπερχείλισαν νωρίς το πρωί, ενώ εκτεταμένα ήταν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών, με διακοπές ρεύματος που εντοπίστηκαν σε Κορυδαλλό, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Καλλιθέα και Πειραιά. Επίσης σε πολλές περιοχές διαπιστώθηκε ολιγόλεπτη πτώση της τάσης του ρεύματος.
Σοβαρά ήταν τα κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω συσσώρευσης υδάτων από τη δυνατή βροχόπτωση στους δρόμους, με φωτεινούς σηματοδότες εκτός λειτουργίας, πλημμυρισμένους και κλειστούς δρόμους, και ακινητοποιημένα οχήματα.
Μεγάλες ήταν και οι καθυστερήσεις σε δρομολόγια των λεωφορείων, ενώ προβλήματα σε κάποιους σταθμούς του ΗΣΑΠ, λόγω πτώσης δένδρων. Και το Τραμ τέθηκε εκτός λειτουργίας, η οποία αποκαταστάθηκε μερικώς αργότερα.
Μέχρι τις 11.00 το πρωί η πυροσβεστική υπηρεσία είχε δεχθεί 1000 κλήσεις, ενώ 70 συνεργεία ενεργούσαν με 140 πυροσβέστες, σε συμβάντα που εκδηλώθηκαν σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου, ενώ κλήθηκε να βοηθήσει ακόμη και οδηγούς οι οποίοι εγκλωβίστηκαν με τα οχήματά τους σε πλημμυρισμένους δρόμους.
O τεράστιος όγκος νερού που έπεσε είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει η λεωφόρος Δημοκρατίας από την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη στο Κερατσίνι και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, η Εθνική Οδος Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος της γέφυρας Ασπροπύργου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και η περιφερειακή του Αιγάλεω.
Στη γέφυρα της λεωφόρου Συγγρού, στο ύψος του παλαιού ιπποδρόμου, έγινε εκτροπή της κυκλοφορίας για όσα οχήματα κινούνται προς Γλυφάδα, ενώ διεκόπη και η κυκλοφορία από Ποσειδώνος προς Συγγρού, στο ίδιο ύψος.
Λόγω της συσσώρευσης υδάτων, έκλεισε για αρκετή ώρα η οδός Πειραιώς από την Π. Ράλλη έως την Χαμοστέρνας.
Mεγάλες ήταν οι καθυστερήσεις σημειώθηκαν στην κίνηση των οχημάτων και στην Αττική οδό στο ρεύμα προς Ελευσίνα, από τον κόμβο Ανθούσας έως τον κόμβο Κηφισίας, στην περιφερειακή Υμηττού στην έξοδο προς Κατεχάκη και στην περιφερειακή Υμηττού στο ρεύμα προς Ελευσίνα από κόμβο Αγίας Παρασκευής έως κόμβο Κηφισίας ενώ κλειστή κατά διαστήματα ήταν και η λεωφόρος ΝΑΤΟ προς Ασπρόπυργο.
Η κρίση έπνιξε το Λεκανοπέδιο
Μειωμένες κατά 50% είναι οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν οι δήμοι προκειμένου να υλοποιήσουν αντιπλημμυρικά έργα. Η οικονομική κρίση που έχει περιέλθει η χώρα έπληξε και το τομέα της πρόληψης όπου τα τελευταία χρόνια οι μειώσεις που έχουν γίνει είναι δραματικές. Το σύνολο της αυτοδιοίκησης καλείται σε ετήσια βάση να διαχειριστεί όλο το πρόγραμμα πρόληψης από καιρικά και φυσικά φαινόμενα με το ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ! Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς σε πολλές περιπτώσεις το αρμόδιο υπουργείο δεν ενεργοποιεί τις διαδικασίες υλοποίησης μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι περιοχές της Χαλυβουργικής και της Χαμοστέρνας. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΚΑ εδώ και χρόνια έχει πληρώσει μελέτες προκειμένου να υλοποιηθούν συγκεκριμένα έργα υποδομής για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Επίσης σοβαρές ευθύνες φέρουν και οι αρμόδιες αρχές οι οποίες παραλαμβάνουν έργα τα οποία δεν πληρούν τις προβλεπόμενες από το νόμο προδιαγραφές. Σε πολλές περιπτώσεις, υπόγειες διαβάσεις, ρέματα και σταθμοί τρένων πλημμύρισαν καθώς δεν είχαν κατασκευαστεί με το κατάλληλο τρόπο.
Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης η ήδη δραματική κατάσταση εντείνεται και από την έλλειψη εποχικού προσωπικού το οποίο για τη τρέχουσα περίοδο, όχι μόνο προσελήφθη καθυστερημένα, αλλά είναι και κατά πολύ μειωμένο. Ένα άλλο μείζων ζήτημα το οποίο επισημαίνεται από την πλευρά των αιρετών είναι η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και η αδυναμία μεταφοράς των πόρων στη τοπική αυτοδιοίκηση. Εδώ και χρόνια το αρμόδιο υπουργείο έχει προχωρήσει στη μεταβίβαση κεντρικών οδικών αρτηριών στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς όμως να μεταφερθούν σ’ αυτή οι αναγκαίοι πόροι για τη συντήρηση και τη κάλυψη του κόστους ηλεκτροφωτισμού. Μάλιστα έχουν εκδοθεί και δικαστικές αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες δικαιώνονται οι δήμαρχοι οι οποίοι αρνήθηκαν να εκτελέσουν αρμοδιότητες που δεν τους είχαν μεταβιβαστεί και οι ανάλογοι πόροι.
