Τη μείωση των απασχολουμένων στο Δημόσιο κατά 15.000 μέχρι το τέλος του 2012 και κατά 150.000 ως το τέλος του 2015, επιβεβαιώνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με σχετικό non paper που έδωσε στη δημοσιότητα, τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012.
Το θέμα της μείωσης του προσωπικού αφορά όλα τα Υπουργεία, τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, κ.λπ.
Ενώ, οι διαρθρωτικές αλλαγές για τη διοικητική μεταρρύθμιση συνεχίζονται και σ΄ αυτό το πλαίσιο και μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνεται η μείωση κατά τουλάχιστον 30% των υπηρεσιακών δομών του Δημοσίου.
Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο:
- Έχει συμφωνηθεί και ισχύει η δέσμευση για μείωση των απασχολουμένων στο Δημόσιο κατά 150.000 κατά την χρονική περίοδο 31/12/2010 – 31/12/2015 και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του μηχανισμού στήριξης εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο για την επίτευξη του στόχου. Και θα επιτευχθεί.
- Η χρήση οριζόντιων κριτηρίων στην αποχώρηση των απασχολουμένων δεν μπορεί να είναι πολιτική επιλογή, όπως απέδειξε η πρόσφατη εφαρμογή τους. Με αυτά εξασφαλίζεται η απόλυτη αντικειμενικότητα (η οποία είναι και επιβεβλημένη), από την άλλη όμως οδηγεί σε απομάκρυνση στελεχών, πολλές φορές ιδιαίτερα χρήσιμων.
- Ζητείται η μείωση του προσωπικού κατά 15.000 έως το τέλος του 2012 σε συνδυασμό με την κατάργηση φορέων ή τη μείωση του μεγέθους τους και υπηρεσιακών μονάδων.
- Η πρόταση αυτή δεν αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση – διαπραγμάτευση των εκπροσώπων του μηχανισμού στήριξης την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τέθηκε για πρώτη φορά στην πρόσφατη συνάντηση – διαπραγμάτευση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 στο Υπουργείο Οικονομικών.
- Το θέμα της μείωσης του προσωπικού αφορά όλα τα Υπουργεία, τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, κ.λπ. Κάθε Υπουργείο πρέπει αξιοποιώντας την Επιτροπή Αναδιάρθρωσης του άρ. 35 του 4024/2011 να εντοπίσει φορείς και υπηρεσιακές μονάδες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.
- Η αξιολόγηση είναι πολιτική επιλογή και θα προχωρήσει γιατί είναι χρήσιμη και αναγκαία. Η επιλογή αυτή έχει στόχο τον εξορθολογισμό του Δημοσίου μέσω της συσχέτισης των υπηρεσιακών αναγκών με το ανθρώπινο δυναμικό.
- Οι διαρθρωτικές αλλαγές για τη διοικητική μεταρρύθμιση συνεχίζονται. Σε αυτό το πλαίσιο και μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνεται η μείωση κατά τουλάχιστον 30% των υπηρεσιακών δομών, με αφετηρία την 15η Σεπτεμβρίου 2011 οπότε απέστειλε σχετική επιστολή ο Υπουργός Δημήτρης Ρέππας προς όλους τους συναδέλφους του. Συνέπεια είναι, να έχουμε ήδη την εκπόνηση νέων Οργανισμών με βάση αυτόν τον κανόνα σε 7 Υπουργεία και ακολουθούν και τα υπόλοιπα.