Άρθρο Localit 03 Δεκεμβρίου, 2012

Ιωάννης Παπαλέξης πρόεδρος ΠΕΔ Ηπείρου: Στους περισσότερους δήμους δεν έχουν πετρέλαιο ούτε για τα απορριμματοφόρα

«Μα και όλα τα λεφτά να τα πάρουν, τίποτα να μην μας αφήσουν να διαχειριστούμε, το πρόβλημα της χώρας δεν πρόκειται να αλλάξει καθόλου». Με αυτή την αποστροφή έκλεισε την ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Ιωάννης Παπαλέξης, επισημαίνοντας ότι οι δήμαρχοι πρέπει να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί δήμοι, όπως ο δικός του στην Άρτα, επεσήμανε ότι οι 300 από τους 325 είναι μικροί ή μικρομεσαίοι. Και στους περισσότερους δήμους δεν υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης χρημάτων, μιας και ούτε πετρέλαιο για  απορριμματοφόρα δεν έχουν.

Ο κ. Παπαλέξης πρότεινε κλιμάκωση του αγώνα των αιρετών , με στοχευμένες και έξυπνες δράσεις, εκεί που πονάνε.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου Ιωάννη Παπαλέξη

Ι. ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: Τι προλαβαίνω να πω τώρα μέσα σε 2 λεπτά; Εν πάση περιπτώσει, τα πιο πολλά έχουν ακουστεί.

 Κύριε Υπουργέ, ήθελα γλαφυρά να σας πω τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στους Δήμους. Από τους 325 Δήμους, οι 300 περίπου είμαστε μικροί, μικρομεσαίοι στην Περιφέρεια. Αν υπάρχουν προβλήματα πολλών υπαλλήλων, αν υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας ή προβλήματα οικονομικά σε κάποιους Δήμους μεγάλους, ίσως να υπάρχουν, αλλά κοιτάξτε, με όλη την αγάπη και τον σεβασμό που σας έχω, στους 2 – 3 Δήμους που πιθανόν υπάρχουν, γιατί, επαναλαμβάνω, στους περισσότερους Δήμους δεν έχουμε την δυνατότητα να διαχειριστούμε χρήματα, γιατί ακόμα ούτε να βάλουμε πετρέλαιο στα απορριμματοφόρα δεν έχουμε, σας λέω λοιπόν ότι στους μεγάλους Δήμους ή Υπουργός ήταν αυτός που έγινε Δήμαρχος ή ο Δήμαρχος έγινε Υπουργός.

 Άρα λοιπόν, δεν έχει να κάνει με εμάς τους Δημάρχους της πόλης και των πόλεων στην επαρχία, όπου δεν μπορούμε να βάλουμε ανταποδοτικά, την στιγμή που δεν μπορούμε να βάλουμε πετρέλαιο.

 Εκπροσωπώ λοιπόν αυτούς τους Δημάρχους. Σας λέω ότι από τις 4 φορές που έρχομαι στην Αθήνα, τις δύο φορές έρχομαι με το ΚΤΕΛ. Θα μου πεις: γιατί έρχεσαι με το ΚΤΕΛ; Ένας λόγος είναι και ο οικονομικός, γιατί πρέπει να πάρω και τον οδηγό, να κάτσω και τρεις μέρες εδώ και έχει κάποιο κοστολόγιο, το οποίο είναι αρκετά σοβαρό. Εκεί λοιπόν, αφού έρχομαι με το ΚΤΕΛ, το ΚΤΕΛ δεν μου παίρνει και εισιτήριο, γιατί θεωρεί τιμή του που ο Δήμαρχος ταξιδεύει με το ΚΤΕΛ, με βάζουν στην πέντε θέση και πιάνοντας κουβέντα με τον οδηγό – γλαφυρά σας τα λέω τώρα να καταλάβετε – και συζητάμε τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έρχεται η ώρα: πόσα λεφτά παίρνεις, Δήμαρχε; Εκεί λοιπόν, επειδή δεν αναφέρεται, γιατί είμαι αξιοπρεπής, κανένας από εμάς δεν είναι άνεργος, εγώ είμαι πολιτικός μηχανικός και θα με έχετε του χρόνου με 800 € να κάνω τον Δήμαρχο. Όταν καταλαβαίνει ο οδηγός ότι θα παίρνω 800 €, μου λέει: Δήμαρχε, εγώ παίρνω 2.000 € εδώ στο ΚΤΕΛ. Μήπως θες να έρθεις οδηγός στο ΚΤΕΛ; Θέλω να μου απαντήσετε τι πρέπει να του πω. Αυτή την Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλετε και τα επόμενα χρόνια ακούστηκε ότι πραγματικά θα έχουμε πρόβλημα να κάνουμε ψηφοδέλτια, όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο – αφήστε το Δημοτικό, που μπορεί να έχει απαρτία – που θα έχει 100 χιλιόμετρα να κάνει ο άλλος να πάει στο Συμβούλιο, να δούμε ποιος Περιφερειακός Σύμβουλος θα συμμετάσχει για να κάνει απαρτίες και να δούμε τι αποφάσεις θα παίρνουμε.

 Εν πάση περιπτώσει, θέλω να πω ότι είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, όταν δεν έχουμε ούτε πλεονάζον προσωπικό, ούτε είναι τρόπος να διώχνουμε οριζόντια όλους τους υπαλλήλους, όταν κανένας δεν ρώτησε αν έχουμε παραπάνω υπαλλήλους. Εμένα δεν με ρώτησε κανένας. Σας λέω λοιπόν ότι δεν έχουμε παραπάνω υπαλλήλους και όταν εμένα μου παίρνουν δώδεκα και θα σας στείλω χαρτί τώρα ότι έχω έλλειμμα είκοσι, να δούμε τι θα κάνετε. Να μου πάρετε δώδεκα, αυτούς που πρέπει να πάρετε και σας στέλνω χαρτί ότι εγώ έχω προσωπικό που μου λείπει, είκοσι άτομα.

Σαν ΠΕΔ Ηπείρου που συνεδριάσαμε – για να κλείσω – είμαστε σύμφωνοι, τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ότι πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας συντεταγμένα, κλιμακώνοντας τον αγώνα με στοχευμένες δράσεις και έξυπνες δράσεις, εκεί που πονάνε και όχι να κλείσουμε τα Δημαρχεία, που νομίζω το έχουμε συναποφασίσει, όλοι προς τα εκεί κλίνουν, γιατί δεν βοηθάει αυτή η κατάσταση και από εκεί και πέρα, αφού κλιμακώσουμε τον αγώνα και δούμε αδιαλλαξία και δούμε ότι δεν περνάει ο λόγος μας, να φτάσουμε ακόμα και μέχρι τις παραιτήσεις, αν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Να είστε καλά, νομίζω ότι τα υπόλοιπα ειπώθηκαν, έχει κατατεθεί και στα πρακτικά το ψήφισμα της  ΠΕΔ Ηπείρου και νομίζω ότι σαν Δήμαρχοι, πρέπει να κρατήσουμε την αξιοπρέπειά μας, διότι ενώ χρωστάμε μόνο το 1%, συζητάμε συνέχεια γιατί ποια είναι η διαφορά στους Δήμους. Μα και όλα τα λεφτά να τα πάρουν, τίποτα να μην μας αφήσουν να διαχειριστούμε, το πρόβλημα της χώρας δεν πρόκειται να αλλάξει καθόλου.

Να είστε καλά.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλάζιες σημαίες σε 13 παραλίες του Δήμου Χανίων – Και επίσημα Γαλάζια Σημαία στην παραλία του Βλητέ

Γαλάζιες Σημαίες κυματίζουν σε 13 παραλίες του Δήμου Χανίων για το 2024, οι οποίες αποτελούν…

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για τα μονοπάτια του Λυκαίου Όρους και του ποταμού Αλφειού στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης

Ευρεία Σύσκεψη συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μεγαλόπολης και ο Σύλλογος Φίλων Παρράσιου Πάρκου για τα Μονοπάτια…

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λυκόβρυση-Πεύκη: Με 8 νέα ηλεκτρικά οχήματα ενισχύεται ο στόλος του Δήμου

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης εισέρχεται ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης. Σύντομα, θα ενισχύσει τον στόλο…