Άρθρο Localit 09 Οκτωβρίου, 2012

Task Force και Αντ. Μανιτάκης κατά των απολύσεων και υπερ της κινητικότητας στο Δημόσιο

Κατά των απολύσεων και υπέρ της κινητικότητας των υπαλλήλων στο δημόσιο τάχθηκε ο Pierre Lepetit, γενικός επιθεωρητής Οικονομικών Υποθέσεων της Γαλλίας και εκπρόσωπος της Task Force, συμπλέοντας έτσι με την άποψη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Ο Pierre Lepetit, ο οποίος συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με την Task Force και τη Γαλλική Κυβέρνηση, σήμερα Τρίτη, 9 Οκτωβρίου,  εκτίμησε πως «η Ελλάδα θα πετύχει». «Η Γαλλία και τα άλλα κράτη μέλη θέλουν να πετύχει η Ελλάδα, είναι σημαντικό να είμαστε μαζί» είπε, ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα κράτος μέλος να αποτύχει».

Παράλληλα τάχθηκε κατά των απολύσεων και υπέρ της κινητικότητας στο δημόσιο, λέγοντας ότι δεν είναι σίγουρος ότι υπάρχουν περιθώρια για απολύσεις, λόγω και των συνταξιοδοτήσεων.

Τώρα ξεκινάμε την αξιολόγηση, δεν ξέρω αν θα περισσέψει κόσμος γιατί πολλοί θα βγουν σε σύνταξη. Είναι μια ερώτηση ανοιχτή” είπε ο κ. Λεπετίτ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απολύσεων. Πρέπει να να οργανωθεί η κινητικότητα στο δημόσιο κι εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω την ελληνική κυβέρνηση να την οργανώσει” σημείωσε συγκεκριμένα ο Γάλλος αξιωματούχος ενώ προκρίνοντας το “δρόμο” των υποχρεωτικών μετακινήσεων πρόσθεσε : “κάποιοι οργανισμοί δεν είναι χρήσιμοι ούτε απαραίτητοι, το θέμα είναι να δείτε πως θα μεταφέρετε τους υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι για να κρατήσουν τις δουλειές τους θα πρέπει να δεχθούν να αλλάξουν δουλειά ή ακόμη και πόλη”.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η διαπίστωσή του διευθυντή της Task Force στην Ελλάδα, Alain Scriban.  «Δεν κάνετε τις μεταρρυθμίσεις για να ευχαριστήσετε τους έξω, αλλά για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Η Διοικητική Μεταρρύθμιση αποτελεί «ευθύνη, πολιτική προτεραιότητα και κεντρικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης» τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα που είχε στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, για την επίσπευση του έργου της αξιολόγησης των δομών των Υπουργείων. 

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Μανιτάκης οι εκθέσεις των ομάδων αξιολόγησης σε όλα τα υπουργεία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2012 ώστε αμέσως μετά να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των νέων οργανογραμμάτων. «Θέλουμε ήδη το 2013 η διοικητική μεταρρύθμιση να αρχίσει να συμβάλλει δημοσιονομικά στη συνολική προσπάθεια της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης.

Ξεκινώντας με το ίδιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του οποίου ο Οργανισμός είναι σχεδόν έτοιμος, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα Υπουργεία.  Στο τελικό στάδιο της οριστικοποίησής τους είναι εξάλλου και οι εκθέσεις αξιολόγησης των υπουργείων Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο υπουργός η αξιολόγηση των δομών έγινε βάση συγκεκριμένων κριτηρίων όπως των ασκουμένων αρμοδιοτήτων, της αποδοτικότητας των μονάδων, της συμβατότητας των δομών με τους αρχικούς λειτουργικούς στόχους, αλλά και της  δυνατότητας κατάργησης ή συγχώνευσης υπηρεσιακών μονάδων.

Με την περάτωση του έργου της αξιολόγησης των δομών, όπως σημείωσε ο υπουργός «θα καταλήξουμε σε διαπιστώσεις που συνδέονται με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και κατά συνέπεια θα έχουμε μετρήσιμη εξοικονόμηση πόρων, σε έναν προγραμματισμό του προσωπικού, αλλά και σε αισθητή μείωση των διοικητικών δομών, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ή και ξεπερνά το 50%».

Συγκεκριμένα, η  αξιολόγηση των δομών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης αποτελεί το εργαλείο για την επίτευξη ων εξής στόχων:

  • αξιολόγηση των μονάδων της δημόσιας διοίκησης
  • μείωση του αριθμού των οργανωτικών μονάδων
  • απλοποίηση και επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών
  • η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων
  • βελτιστοποίηση απόδοσης των διοικητικών διαδικασιών

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη πρόκειται για «έργο μακροχρόνιο και εξαιρετικά δύσκολο, που προϋποθέτει κλίμα εργασιακή ασφάλειας και ειρήνης, πολιτική σταθερότητα και διακομματική στήριξη και συναίνεση στους βασικούς της άξονες και κατευθύνσεις»

Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Μ. Βολουδάκης, χαρακτήρισε από την πλευρά του «αδιανόητο» να υπάρχουν συνολικές αρνήσεις και επί της αρχής για την αξιολόγηση.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κόνιτσα: Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης νερού από την Υπηρεσία Ύδρευσης

Να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες, (πότισμα,…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Ωραιοκάστρου: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις από1 έως 31/7

Συνεχίζεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα επισκέψεων του «RemoteCare», του οχήματος μεταφοράς ιατρικού προσωπικού…