Άρθρο Localit 05 Ιουλίου, 2012

Από τον «εξορθολογισμό» των οικονομικών των δήμων η καταπολέμηση της φτώχειας

Mε κονδύλια που θα εξοικονομηθούν από τον περαιτέρω … εκσυγχρονισμό της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης θα χρηματοδοτηθούν τα  προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας που ξεκινά το υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό υπογράμμισε  ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης, 5 Ιουλίου, με την Task Force  με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι  «κάθε ευρώ που διασφαλίζεται από τον εξορθολογισμό των δαπανών των ΟΤΑ και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους θα είναι προς όφελος του πολίτη, θα ενισχύει την πολιτική κοινωνικής ασπίδας στον πόλεμο κατά της φτώχειας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε την επόμενη βδομάδα να συνέλθει –  εκ νέου και για πρώτη φορά επί νέας κυβέρνησης- η κοινή ομάδα δράσης του Υπουργείου Εσωτερικών  και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας, με  στόχο την εξοικονόμηση πόρων από τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, ενημέρωσαν την Task Force για τα οικονομικά αποτελέσματα των μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεων που είχε αναλάβει να κάνει το υπουργείο Εσωτερικών στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση τις δεσμεύσεις των Μνημονίων.

Σύμφωνα λοιπόν με τον υπουργό Εσωτερικών μέχρι τώρα υπήρξε:

Εξοικονόμηση περίπου 40 εκ. ευρώ από τη μείωση κατά 50% του κόστους των εκλογών.

Εξοικονόμηση περίπου 10 εκ. ευρώ από την ανάθεση της διαδικασίας αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστος για τους ΟΤΑ από τα 87,7 εκ. ευρώ στα 78 εκ. ευρώ.

Εξοικονόμηση περίπου 7 εκ. ευρώ από τη μείωση του μισθού των αιρετών, των μελών επιτροπών και των ειδικών συμβούλων.

Εξοικονόμηση επήλθε και από τον εξορθολογισμό  δαπανών που αφορούν στη στελέχωση και τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών των δήμων.

Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι ο προϋπολογισμός του χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», από 173 εκ. ευρώ την τρέχουσα σχολική χρονιά μειώνεται κατά 48 εκ. ευρώ την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή  στα 125 εκ. ευρώ.

 Επίσης οι διαθέσιμες θέσεις για τη φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς τη νέα σχολική χρονιά να ανέλθουν  μέχρι 45.000, από 48.000 που ήταν την τρέχουσα, ενώ  εκτιμάται ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 100.000. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μείωση του προϋπολογισμού του προγράμματος «έκοψε» την επιδότηση για τη μετακίνηση των παιδιών. Εφεξής, το έξοδα θα τα πληρώσουν οι ίδιου οι γονείς, ενώ παιδικοί σταθμοί που δεν προσφέρουν σίτιση στα παιδιά θα χρηματοδοτηθούν με λιγότερα χρήματα ανά θέση.

«Κινηθήκαμε επιθετικά και παρουσιάσαμε πίνακα μείωσης κόστους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο επικεφαλής της Task Force εξέφρασε την ικανοποίησή του και υπογράμμισε ότι «τα μέλη της Ομάδας του είναι ικανοποιημένα από την προετοιμασία που είχε γίνει  αναφορικά με τον Οδικό Χάρτη για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν από το υπουργείο Εσωτερικών».

 Να υπενθυμίσουμε ότι η Γερμανία έχει οριστεί από την Task Force for Greece ως Υπεύθυνο του Τομέα παροχής τεχνικής βοήθειας και τεχνογνωσίας  για μεταρρυθμίσεις στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» αλλά και των δεσμεύσεων της χώρας που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Ο Οδικός Χάρτης

Ήδη έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών ένας Οδικός Χάρτης, ο οποίος θα εξελιχθεί σε επιχειρησιακά σχέδια δράσης για τους εξής πέντε πυλώνες :

  • Μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων και η άσκηση των υφισταμένων,
  • Διαχείριση της περιουσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 
  • Ενίσχυση της ικανότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την εκπόνηση λειτουργικού σχεδιασμού και υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων ( και Διαρθρωτικά Ταμεία),
  • Δομή, Ανθρώπινο Δυναμικό, Χρηματοοικονομική Διαχείριση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
  • Θέματα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. 

Και το μεταναστευτικό στην ατζέντα

Όπως σημείωσε ο κ. Αθανασίου, επίσης, τέθηκε το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής και το υψηλό κόστος παροχής ιατρικής, φαρμακευτικής φροντίδας σε νόμιμους και παράνομους αλλοδαπούς, ενώ ο κ. Ράιχενμπαχ αναγνώρισε ως σοβαρό θέμα για τη χώρα το μεταναστευτικό.  

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κόνιτσα: Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης νερού από την Υπηρεσία Ύδρευσης

Να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες, (πότισμα,…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Ωραιοκάστρου: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις από1 έως 31/7

Συνεχίζεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα επισκέψεων του «RemoteCare», του οχήματος μεταφοράς ιατρικού προσωπικού…