Άρθρο Localit 19 Φεβρουαρίου, 2012

Η μεγάλη ανάπλαση στο Φαληρικό Δέλτα

Η μεγαλύτερη οικιστική ανάπλαση που  έχει γίνει ποτέ στην Αττική ετοιμάζεται να γίνει στο Φαληρικό Δέλτα με αφορμή την ανάπλαση της έκτασης οικοπέδου του πρώην ιπποδρόμου από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου

Οι δήμοι στην όρια των οποίων βρίσκεται η περιοχή είναι θετικοί στο έργο με εξαίρεση το δήμο Πειραιά, η ηγεσία του οποίου ασκεί κριτική για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διάλογος της κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση πριν δρομολογηθεί το έργο.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους τρεις δήμους οι τοπικές αρχές είναι θετικές στην υλοποίηση αυτής της οικιστικής παρέμβασης.

Ο δήμαρχος Καλλιθέας, πρόεδρος ΚΕΔΕ, Κώστας  Ασκούνης δήλωσε στο locallit ότι είναι  σύμφωνος με το όλο έργο καθώς εκτιμά πως θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή και θα βοηθήσει αισθητά στην ποιοτική της αναβάθμιση. «Για μας είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και ειδικά η ανάπλαση του οικοπέδου του πρώην ιπποδρόμου» τόνισε ο κ. Ασκούνης και πρόσθεσε: « Τέτοια έργα ανάπλασης με τέτοια ποιότητα σχεδίασης φέρνουν ανάπτυξη και αναβάθμιση που τόσο πολύ ανάγκη έχει το λεκανοπέδιο αλλά και η χώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζιδάκης, ο οποίος δήλωσε στο localit απόλυτα σύμφωνος με το έργο. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μοσχάτου –  Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο στην αποδοχή του έργου καθώς έχει ληφθεί και σχετική θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Για μας η μοναδική ένσταση είχε να κάνει με την παραλιακή λεωφόρο που συνδέεται με την λεωφόρο Ποσειδώνος. Από την στιγμή όμως που αυτή θα μετακινηθεί προς την παραλία και σε κάποια σημεία της θα είναι και υπόγεια δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αφού δεν θα «κόβει» την έκταση σε κομμάτια» δήλωσε στο  localit ο κ. Ευθυμίου προσθέτοντας ότι το έργο θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής.

Στο μεταξύ παρέμβαση της τελευταίας στιγμής για το έργο του Φαληρικού Ορμου έκανε το ΥΠΕΚΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Σηφουνάκης, με τροποποίηση που πέρασε στη Βουλή, η συνολική προς δόμηση έκταση αυξάνεται από τα 2.500 τ.μ. που προβλεπόταν αρχικά σε 4.000 τμ. που ενσωματώνει και κατασκευές που θα γίνουν πάνω σε προβλήτες ενώ αναλόγως αυξάνεται και η κάλυψη από 5.500 τμ σε 8.600 τμ. Το υπουργείο δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου να εντάξει στο ΕΣΠΑ τη συγκεκριμένη ανάπλαση η οποία θα κοστίσει περί τα €200 εκατ. Είναι μία από τις παρεμβάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας μαζί με το Πολιτιστικό Πάρκο του ιδρύματος Νιάρχου καθώς και το χώρο στο Τάε Κβο Ντο που θα γίνει συνεδριακό κέντρο.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας κ. Γιάννης Πολύζος μιλώντας για το όλο έργο στο locallit δήλωσε θετικός καθώς το χαρακτήρισε «αναπτυξιακό» και πολύ «υψηλού επιπέδου» λόγω του σχεδιασμού από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο αλλά σε ότι αφορά τον διπλασιασμό του συντελεστή δόμησης τόνισε ότι «κρατάω αποστάσεις από το ΥΠΕΚΑ και περιμένουμε να δούμε κάποια πράγματα στην πράξη».

Σε ότι αφορά το έργο του φαληρικού όρμου θα κατασκευαστούν γήπεδα, μεγάλη πισίνα, άλλη θερμαινόμενη πισίνα, θεματική παιδική χαρά, εστιατόρια, αναψυκτήρια, τεχνητά νησάκια με φωτισμό, υποστηρικτικά κτίρια γραφείων, εμπορικές χρήσεις, τρεις προβλήτες, κυματοθραύστης, ποδηλατόδρομος ενώ θα υπάρξει μερική υποβάθμιση της Λ. Ποσειδώνος. Το τελικό μάστερ πλαν που δόθηκε από τον κ. Σηφουνάκη προβλέπει ένα πάρκο 1.000 στρεμμάτων και εκφράστηκε η ελπίδα ότι θα ξεκινήσουν κάποτε τα έργα ώστε να συμπληρωθεί το παζλ μαζί με το Πολιτιστικό Πάρκο στον Ιππόδρομο, εκεί όπου το ίδρυμα Νιάρχου έχει ξεκινήσει τις πρόδρομες εργασίες.

Στην πράξη µε την ένωση της παραλιακής ζώνης µε το χώρο τού παλαιού Ιπποδρόμου δημιουργείται µία ενιαία έκταση 1.000 στρεμμάτων. Η δόμηση θα αφορά παρεμβάσεις που δεν θα αλλοιώνουν τον χώρο. Ωστόσο με βάση τα νέα δεδομένα ή δόμηση αναμένεται να αυξηθεί κυρίως όμως κατ’ ύψος και όχι επί της επιφάνειας που θα καταλαμβάνουν τα κτίρια.

Για τη συντήρηση τού πάρκου, όπως επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολιτισμού, «θα αναζητηθεί ο καταλληλότερος τρόπος µε την ένταξη δραστηριοτήτων συμβατών µε τη φυσιογνωμία του. Θα απαιτηθούν έσοδα από επαρκή αριθμό δραστηριοτήτων αναψυχής και αθλητισμού που θα το καθιστούν ζωντανό κατά το μεγαλύτερο µέρος της ημέρας». Μαζί µε το masterplan (που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) λαμβάνονται υπόψη και οι μελέτες για τη δημιουργία – στον πρώην Ιππόδρομο – της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Με βάση τον σχεδιασμό του Ιταλού αρχιτέκτονα, η Λεωφόρος Ποσειδώνος μετατοπίζεται προς τη θάλασσα και υπογειοποιείται κατά το μεγαλύτερο της τμήμα από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως την Εσπλανάδα. Επίσης προβλέπονται κάθετοι άξονες από την Καλλιθέα και το Μοσχάτο προς τη θάλασσα, θεματικές ενότητες «Φύση» και «Πολιτισμός»,  όπου θα γίνονται υπαίθριες εκθέσεις και θα διοργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα και καταδυτικό πάρκο.

Στον χώρο θα κατασκευαστεί και πισίνα που θα ξεκινά από τις εκβολές του Ιλισού, θα είναι μακρόστενη και χωρίς σκληρές επιφάνειες, θα αποτελεί συνέχεια της θάλασσας. Στα σχέδια περιλαμβάνονται ακόμη και ποδηλατοδρόμοι. Οι ανάγκες άρδευσης θα καλυφθούν από την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας.

Στο masterplan περιλαμβάνεται η επίλυση όλων των βασικών προβλημάτων της περιοχής που σχετίζονται με τα υδραυλικά έργα και την αντιπλημμυρική προστασία, την πρόσβαση και τις κυκλοφοριακές εξυπηρετήσεις και ρυθμίσεις, προτάσεις για τον τρόπο χρήσης του πάρκου, καθώς και οι αρχές και κατευθύνσεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της φυσιογνωμίας του τοπίου, των διαμορφώσεων και της φύτευσης.

Την προμελέτη, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, χρηματοδότησε το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος είναι ανεξάρτητη από την κατασκευή στον χώρο του παλαιού ιπποδρόμου του Κέντρου Πολιτισμού “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”. σημειώνεται ότι το ίδρυμα έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 566 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και έχει σχεδιαστεί από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου το 2015.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ανάπλαση του πάρκου «Ειρήνης» στο Ρέντη, στο επίκεντρο μελέτης μεταπτυχιακών φοιτητών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η ανάπλαση του πάρκου «Ειρήνης» και ο στρατηγικός σχεδιασμός των χώρων πρασίνου που βρίσκονται στο…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας

Σε αλλαγή του συνόλου της διοίκησης της Δημοτικής Αστυνομίας και των Δημοτικών Αστυνομικών τμημάτων προχώρησε…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…