Άρθρο Localit 25 Φεβρουαρίου, 2012

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» εντάσσεται στο ΙΚΑ

Υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα λειτουργεί εφεξής το μέχρι σήμερα συγχρηματοδοτούμενο  πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στον εφαρμοστικό νόμο για τις συντάξεις και την υγεία ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης συγκροτείται μια μόνιμη δομή παροχής της υπηρεσίας στη Γενική Διεύθυνση  Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του  ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, με τίτλο «Διεύθυνση κατ΄ οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων».

Η νέα δομή θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και διαχείριση του «Προγράμματος κατ΄οίκον φροντίδας συνταξιούχων» για λογαριασμό όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης και θα στελεχωθεί με μετατάξεις και εσωτερικές μετακινήσεις του προσωπικού του ΙΚΑ –ΕΤΑ. 

Κατ΄αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το υπουργείο, αναβαθμίζονται οι παροχές και εξασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του προγράμματος.

Σκοπός του προγράμματος, όπως περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι η παροχή οικιακής και νοσηλευτικής φροντίδας σε συνταξιούχους φορέων κύριας ασφάλισης και η εξασφάλιση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των αναπήρων συνταξιούχων στην κατοικία τους, ώστε να παραμείνουν στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

Κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων

Τα κριτήρια επιλογής των ωφελουμένων είναι : η ηλικία, το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, η κατάσταση της υγείας και η πρόσκαιρη ή μόνιμη εξάρτηση αποτελούν κυρίως τα κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων.
Με απόφαση του υπουργού Εργασίας εξειδικεύονται τα κριτήρια επιλογής, η διαδικασία επιλογής των  ωφελούμενων και κάθε άλλο αναγκαίο σχετικό θέμα εξειδικεύονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι ωφελούμενοι του Προγράμματος δικαιούνται συμπληρωματική ασφαλιστική παροχή – επίδομα-  αυξημένης κατ’ οίκον φροντίδας. Η φύση και το ύψος του επιδόματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες χορήγησης και αναστολής καταβολής του,  καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια θα ρυθμιστούν  με απόφαση του υπουργού Εργασίας, μετά γνώμη του Δ.Σ. εκάστου φορέα κύριας ασφάλισης.

Συνταξιούχοι και άλλων Ταμείων στο Πρόγραμμα

Εκτός από τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, ωφελούμενοι του Προγράμματος μπορεί να είναι και οι δικαιούχοι της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α), οι δικαιούχοι της σύνταξης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ) και του Δημοσίου, καθώς και οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπό κάποιες προϋποθέσεις.Το Πρόγραμμα δεν καλύπτει συνταξιούχους  που διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας κάθε νομικής μορφής ή σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του Ιδιωτικού Τομέα.

Χρηματοδότηση  από τον  Λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και ειδική εισφορά ασφαλισμένων

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας δημιουργείται στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ειδικός κωδικός όπου μεταφέρονται από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ, οι σχετικοί πόροι χρηματοδότησης του προγράμματος, οι οποίοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, καθορίζεται η διαδικασία μεταφοράς των πόρων αυτών στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ρυθμίζεται κάθε άλλο αναγκαίο σχετικό θέμα.

Επίσης από 1.9.2012 θεσμοθετείται ειδική εισφορά ασφαλισμένων σε φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας για τη χρηματοδότηση της παροχής κατ’ οίκον φροντίδας των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης των σχετικών παροχών.
Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας ρυθμίζονται το ύψος της εισφοράς, οι κατηγορίες των υπόχρεων καταβολής, οι διαδικασίες είσπραξης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Στους φορείς υλοποίησης του προγράμματος και οι δημοτικές επιχειρήσεις

Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους με τις οποίες  αυτοί αναλαμβάνουν, έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο, να παρέχουν  υπηρεσίες κατ’ οίκον βοήθειας στους λήπτες του «επιδόματος αυξημένης κατ’ οίκον φροντίδας». Οι πάροχοι αυτοί δύνανται να είναι ή να ανήκουν σε:

α) επιχειρήσεις Δήμων των άρθρων 103 και 107 του ν. 3852/2010 (Α’ 87),

β) επιχειρήσεις Περιφερειών των άρθρων 194 και του 198 ν. 3852/2010,

γ) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου,

δ) νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό κοινωνικής φροντίδας ή υγείας κατά τις καταστατικές τους διατάξεις

ε) αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στο σκοπό τους την κοινωνική ανάπτυξη ή πρόνοια ή συναφή προς τα ανωτέρω σκοπό κατά το οικείο καταστατικό,

στ) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας του ν. 4019/2011 (Α’ 226).

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται οι όροι, το ύψος χρηματοδότησης ανά ωφελούμενο και κάθε άλλο αναγκαίο σχετικό θέμα για τη σύναψη και παρακολούθηση των συμβάσεων.

Στην Εθνική Επιτροπή κατ’ Οίκον Φροντίδας συμμετέχει και η ΚΕΔΕ

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης συγκροτείται  Εθνική Επιτροπή κατ’ Οίκον Φροντίδας, η οποία παρακολουθεί και αξιολογεί τις δράσεις του Προγράμματος. Η Επιτροπή αποτελείται από:

  • το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως πρόεδρο
  • το Γενικό Γραμματέα Αλληλεγγύης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  • το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών
  • έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας που υποδεικνύεται από το Διοικητικό της Συμβούλιο
  • έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας που υποδεικνύεται από το Διοικητικό του Συμβούλιο
  • δύο μέλη ΔΕΠ ή ΕΠ ΑΕΙ με εξειδίκευση στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας που ορίζονται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

 Διαβάστε την

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Αναβιώνει για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο της Παραδοσιακής Στράτας του Δήμου Χανίων αναβιώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έτοιμη η μελέτη για το rebranding της Ρόδου από τον Δήμο

Στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του brand name της Ρόδου, προχωρά η νέα δημοτική αρχή με σκοπό…