Άρθρο Localit 12 Μαρτίου, 2024

3o FORUM ΣΠΑΥ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτικής Προστασίας

Ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στο Συνεδριακό-Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη, το 3ο FORUM του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) με κεντρικό θέμα Τεχνητή Νοημοσύνη και ανθεκτικές πόλεις.

Στόχος η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των έξυπνων τεχνολογιών, ώστε να γίνει ο Υμηττός το πρώτο «έξυπνο δάσος» σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, μίλησε για όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται, αλλά και για την ίδρυση του Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία, που θα υπογράψουν σήμερα κατά τη 2η ημέρα των εργασιών, 83 Δήμοι της χώρας.

Ο κ. Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στην κρίσιμη εποχή που ζει η Αυτοδιοίκηση, χαρακτήρισε εμβληματικό το έργο του ΣΠΑΥ, που υλοποιείται μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και φέρνει τις νέες τεχνολογίες στον Υμηττό, με δημιουργία Σύγχρονου Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, με κάμερες ανίχνευσης πυρκαγιάς, χρήση drones, έξυπνους αισθητήρες, σύγχρονα συστήματα ψηφιακών επικοινωνιών και με υλοποίηση καινοτόμων ψηφιακών δράσεων προστασίας και ανάδειξης του δασικού οικοσυστήματος. Και πρόσθεσε:

«Προχωράμε στη δημιουργία του πρώτου Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία που γεννιέται μέσα από το 3ο Forum του ΣΠΑΥ, δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την κυβέρνηση».

Αμέσως μετά, ο διευθύνων σύμβουλος της NOVAICT Αλέξανδρος Μπρέγιαννης προχώρησε στην παρουσίαση της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης «προκειμένου να προλαμβάνεται το κακό εν τη γενέσει του», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε αρχικά πως η πόρτα του Υπουργείου θα είναι πάντα ανοιχτή για όλο το Δίκτυο των Δήμων όλο ο 24ωρο. «Γιατί οφείλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά το έργο σας», όπως είπε και στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων:

«Νομίζω ότι έχουμε τον τέλειο συνδυασμό, αυτό το φανταστικό που δείξατε με τη Τεχνητή Νοημοσύνη και να το συνδυάσουμε με τη δική μας ταπεινή, φυσική και ανθρώπινη νοημοσύνη, με σκληρή δουλειά, πολλή μελέτη και προσπάθεια, τότε έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Και η ενέργεια έχει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στο πώς θα έχουμε ανθεκτικές, βιώσιμες και αειφόρες πόλεις. Νομίζω ότι είναι από τα πιο προνομιακά πεδία συνεργασίας μεταξύ κεντρικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης το κομμάτι της ενέργειας. Και οι δύο πλευρές οραματιζόμαστε μια πόλη, που πρασινίζει, που στρέφεται δηλαδή προς πιο καθαρές και ανανεώσιμες λύσεις για τους ενεργειακούς πόρους που καταναλώνει».

Αμέσως μετά η κ. Σδούκου είπε: «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όλοι, στις πόλεις που ζούμε πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων, το νερό που ξοδεύουμε, την ενέργεια, τα φώτα που έχουμε αναμμένα. Και νομίζω ότι όλοι ζήσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια της ενεργειακής κρίσης, με τους λογαριασμούς του ρεύματος, τι σημαίνει για ρεύμα να φεύγουν τόσα πολλά λεφτά. Αυτό νομίζω ήρθε η ώρα να το τελειώσουμε, γι’ αυτό στο Υπουργείο έχουμε σχεδιάσει ένα ειδικό πρόγραμμα, που λέγεται ‘’Απόλλων”, το οποίο στοχεύει να μειώσει σε μεγάλο ποσοστό το κόστος ενέργειας στις ενεργειακές καταναλώσεις, που έχουν οι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και οι φορείς, οι οργανισμοί, οι δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και μια σημαντική κατηγορία των ευάλωτων συμπολιτών μας. Αυτό το πρόγραμμα θα το κάνουμε μαζί πράξη με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, πετυχαίνοντας όχι μόνο ενεργειακό όφελος, αλλά κι ένα συνεργατικό παράδειγμα στις σχέσεις Κράτους και Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα της βιωσιμότητας.

Το δεύτερο που οραματιζόμαστε είναι μια πόλη ασφαλή από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, δηλαδή έξυπνοι μετρητές στα σπίτια, όπου έχουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κι έξυπνο δίκτυο με ψηφιοποίηση του δικτύου. Επίσης, έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα σημαντικό πρόγραμμα υπογειοποίησης εναέριων καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, αυτά σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Antiero III, το οποίο έρχεται συμπληρωματικά με τα 155 εκατομμύρια, που είχαμε για πρόβλεψη πυρκαγιών το προηγούμενο χρονικό διάστημα κι έχουμε άλλα 257 εκατομμύρια για το 2024, νομίζω ότι ενισχύουν ακόμη περισσότερο την έννοια της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.

Το τρίτο είναι οι πόλεις να είναι ενεργειακά αποδοτικές κι εδώ πρέπει να αλληλοβοηθηθούμε για το πώς όλα τα κτίρια των Δήμων θα πρέπει να γίνουν ενεργειακά αποδοτικά, να ανέβουν ενεργειακές κλάσεις. Είναι κρίμα να ξοδεύουμε πόρους και να τινάζονται τα μπάτζετ των Δήμων στον αέρα, πληρώνοντας υψηλό ενεργειακό κόστος για κτίρια που μπάζουν από παντού και θέλουν επιδιόρθωση.

Δώσαμε τη δυνατότητα μέσα από το πρόγραμμα ‘’Ηλέκτρα” και χρηματοδοτήσαμε με περίπου 120 εκατομμύρια, γύρω στα 200 κτίρια Δήμων και συνεχίζουμε δίνοντας τη δυνατότητα με νέα εργαλεία να βοηθήσουμε την Περιφέρεια και τους Δήμους να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίριά τους. Πρόγραμμα για τον οδοφωτισμό, που επίσης σχεδιάζουμε και θέλουμε να βγάλουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, βιώσιμη αστική κινητικότητα, ηλεκτροκίνηση».

Και η υφυπουργός κατέληξε: «Τελευταίο και σημαντικό νομίζω ότι είναι το να μην προσπαθούμε να βάλουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Ο κάθε Δήμος, η κάθε πόλη έχει τη δική της ιδιαιτερότητα κι έτσι το προσεγγίζουμε κι εμείς ως κυβέρνηση. Δεν είστε όλοι το ίδιο και γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ στο Υπουργείο για όλα αυτά τα ζητήματα, να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις και πώς η ενεργειακή μετάβαση θα περάσει στις τοπικές κοινωνίες. Ο καθένας μας ξεχωριστά πρέπει να κατανοήσει ποια είναι τα οφέλη από την ενεργειακή μετάβαση. Εδώ έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, να καταφέρουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι όλα αυτά τα έργα που υλοποιούνται στην καθαρή πράσινη ενέργεια, έχουν εν τέλει ένα σημαντικό αντίχτυπο στην πόλη που ζούμε, που τη θέλουμε να είναι καθαρή, μηδενική από ρύπους, αλλά και σημαντικό αντίχτυπο στις τσέπες μας, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις».

Στη σημασία της ανθεκτικότητας των πόλεων και των περιοχών όλης της χώρας αλλά και της Στερεάς Ελλάδας της οποίας η μορφολογία εμπεριέχει πολυμορφία και κατ΄επέκταση υψηλή επικινδυνότητα από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, εστίασε ο περιφερειάρχης Στερεάς  Ελλάδας Φάνης Σπανός, μιλώντας στο 3ο φόρουμ του ΣΠΑΥ για την τεχνική νοημοσύνη και τις ανθεκτικές πόλεις.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ο κ. Σπανός επισήμανε ότι μας αφορά όλους όχι μόνο με την πολιτική διάσταση αλλά και με τη γεωγραφική «γιατί πραγματικά δεν υπάρχει νομίζω γωνιά της πατρίδας μας που με τον ένα τον άλλο τρόπο να μην βίωσε κάποιες συνέπειες». Παρατήρησε ότι στη Στ. Ελλάδα υπάρχει μια ιδιαιτερότητα να τα «βιώνουμε όλα αφού η μορφολογία της μας καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους». Πρόσθεσε ότι ως Περιφέρεια «προσπαθήσαμε να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή αναφορικά με την πολύ μεγάλη πρόκληση της ανθεκτικότητας», σχεδιάζοντας μια στρατηγική διαχείριση με την συνεργασία και την τεχνογνωσία, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα ειδικό λογισμικό και μία σειρά από τεχνολογίες για την υποστήριξη της διαχείριση των φαινομένων όχι μόνο στην πρόληψη αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια τους. Στο σημείο αυτό κ. Σπανός ανέπτυξε τις σχετικές δράσεις τις οποίες υιοθέτησε και ανέπτυξε η Περιφέρεια του όπως την καταγραφή και λειτουργία περισσότερων από 300 μηχανήματα έργου ιδιωτών με gps , κέντρο συντονισμού και παρακολούθησης από οθόνες στα drone κ.λ.π.

Ολοκληρώνοντας ο κ Σπανός έκανε λόγο για τα τεράστια οφέλη της τεχνολογίας και την αισιοδοξία που αυτή προσδίδει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ενώ απευθυνόμενος στους παριστάμενους εθελοντές εξήρε το ρόλο τους αλλά και τη ανάγκη της περαιτέρω υποστήριξης τους με γνώσεις, με εκπαίδευση, με εξοπλισμό, σημειώνοντας ότι στη Στερεά αυτό επιτεύχθηκε μέσα από το πρόγραμμα leader αλλά «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη καθώς ένας εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος εθελοντής αξίζει όσο 10 ελεύθεροι γιαυτό πρέπει να ληφθεί σειρά πρωτοβουλιών για τη βελτιστοποίηση και του θεσμικού μας συστήματος κ.α.».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι εργαζόμενοι του localit.gr συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ και ενώσεων εργαζομένων στα ΜΜΕ

Οι εργαζόμενοι του localit.gr συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι  ΕΣΗΕΑ,  ΠΟΕΣΥ , ΠΟΣΠΕΡΤ, …

Ρεπορτάζ 18 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν Τεστ Παπ και Ψηφιακή Μαστογραφία στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

Στο πρόγραμμα  πληθυσμιακού ελέγχου που υλοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, εντάχθηκε για τρίτη φορά, ο…

Ρεπορτάζ 18 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μητρώο Ευπαθών Ομάδων δημιουργεί ο Δήμος Κοζάνης

Στη δημιουργία μητρώου ευπαθών ομάδων, προχωρά άμεσα ο Δήμος Κοζάνης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του…