Άρθρο Localit 29 Μαΐου, 2018

3,4 εκ. ευρώ σε 27 δήμους που συμμετέχουν στο Κρατικό Πρόγραμμα Κατασκηνώσεων – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Την ανάθεση οργάνωσης και λειτουργίας κατασκηνώσεων του Κρατικού Προγράμματος για φέτος σε  27 δήμους της χώρας προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.

Πρόκειται για τους δήμους Πεντέλης, Τροιζηνίας – Μεθάνων, Μαραθώνος, Λαυρεωτικής, Αμφιλοχίας, Γρεβενών, Προσοτσάνης, Παγγαίου, Θάσου, Αλεξανδρούπολης, Χερσονήσου, Χανίων, Βόλβης, Θερμαϊκού, Πολύγυρου, Σερρών, Λίμνης Πλαστήρα, Αγιάς, Βόλου, Καλαμπάκας, Κέρκυρας, Σικυωνίων, Καλαμάτας,  Σάμου, Χίου, Μώλου- Αγίου Κωνσταντίνου, Αριστοτέλη.

Το κόστος λειτουργίας  εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των 3.410.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι   οποίες θα αποδοθούν οι οικείοι δήμοι που θα λειτουργήσουν τις κατασκηνώσεις κατά τα τρέχον έτος.

Στη δαπάνη περιλαμβάνονται η μισθοδοσία του προσωπικού, δαπάνες εκτέλεσης έργων και εργασιών καθώς και οι πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες των κατασκηνώσεων.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ:

Στις παιδικές εξοχές-κατασκηνώσεις φιλοξενούνται:

  1. Παιδιά, ηλικίας 6-16 ετών, που έχουν ανάγκη παραθερισμού. Από τις παιδικές εξοχές-κατασκηνώσεις αποκλείονται, μέχρι αποκατάστασης της υγείας τους, τα παιδιά που πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα (κοκίτης, κ.λπ.) και εντελώς τα παιδιά που πάσχουν από ψυχονευρωτικά νοσήματα (επιληψία, κ.λπ.). Στις παιδικές εξοχές-κατασκηνώσεις φιλοξενούνται και παιδιά με αναπηρίες, που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην ΚΥΑ και διαθέτουν ιατρική βεβαίωση ότι η κατάσταση της υγείας τους επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα παιδικής εξοχής-κατασκήνωσης.

Β. Ηλικιωμένοι, είτε επισκέπτονται ΚΑΠΗ είτε όχι, εφόσον βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, είναι μόνοι, λόγω έλλειψης άλλης οικογένειας, χηρείας, κ.λπ. και διαθέτουν ιατρική βεβαίωση ότι η κατάσταση της υγείας τους επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατασκήνωσης.

Γ. Ενήλικοι με αναπηρίες, εφόσον προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση ότι η κατάσταση της υγείας τους επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατασκήνωσης.

Για το έτος 2018, ο αριθμός των φιλοξενουμένων θα ανέλθει σε 9.220 άτομα, ως εξής:

Α) 5.500 παιδιά

Β) 1.420 ηλικιωμένοι

Γ) 2.290 άτομα με αναπηρίες (παιδιά και ενήλικες).

Διαδικασίες συμμετοχής

Οι εγγραφές των κατασκηνωτών, πλην των ατόμων με αναπηρίες, γίνονται στους δήμους που θα λειτουργήσουν κατασκηνώσεις, μέχρι την 8η Ιουνίου 2018.

Για την εγγραφή των παιδιών, απαιτείται:

– Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα προς τον δήμο που έχει την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας της κατασκήνωσης, στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, το φύλο και η ηλικία του παιδιού.

– Υπεύθυνη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα, στην οποία να αναγράφονται το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος του προηγούμενου έτους, ο αριθμός των προστατευόμενων μελών, οι ηλικίες των τέκνων, ο τύπος της οικογένειας (π.χ. μονογεονεική, τρίτεκνη, πολύτεκνη), άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά (π.χ. δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης-ΚΕΑ, άνεργοι, ανασφάλιστοι, σε κατάσταση ένδειας, οικογένειες σε κρίση, πληθυσμιακές μειονότητες, κ.λπ.).

– Βεβαίωση ιδιώτη γιατρού ή γιατρού του ασφαλιστικού φορέα, στην οποία να αναγράφονται, υποχρεωτικά, η κατάσταση υγείας του παιδιού, ο εμβολιασμός του με τα υποχρεωτικά εμβόλια, ότι δεν πάσχει από μεταδοτικά νοσήματα, ότι η εν γένει κατάσταση της υγείας του επιτρέπει τη συμμετοχή του σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα και τυχόν λοιπές παρατηρήσεις (φαρμακευτική αγωγή, αλλεργίες, κ.λπ.).

Για την εγγραφή ηλικιωμένων ατόμων, απαιτείται:

– Αίτηση του ατόμου στον δήμο που έχει την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας της κατασκήνωσης.

– Υπεύθυνη δήλωση που θα αναφέρει το ύψος του οικογενειακού ή ατομικού εισοδήματός του.

– Βεβαίωση ιδιώτη γιατρού ή γιατρού του ασφαλιστικού φορέα, στην οποία να αναγράφεται, υποχρεωτικά, ότι δεν πάσχει από μεταδοτικά νοσήματα και ότι η εν γένει κατάσταση της υγείας του επιτρέπει τη συμμετοχή του σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα.

Οι αιτήσεις θα διαβιβάζονται ατομικά ή συλλογικά, μέσω των ΚΑΠΗ, που συμμετέχει κάθε ηλικιωμένος.

Οι διαδικασίες αιτήσεων, επιλογής και συμμετοχής ατόμων με αναπηρίες, η πρόσληψη των συνοδών και του ειδικού προσωπικού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, θα ορισθούν με σχετική ΚΥΑ, που θα εκδοθεί.

Κατά την επιλογή των κατασκηνωτών προτιμούνται οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Οι κατηγορίες των κατασκηνωτών θα καταβάλλουν ποσό συμμετοχής 30 ευρώ, εξαιρουμένων των κάτωθι περιπτώσεων που δεν θα καταβάλλουν:

α) Τα παιδιά των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, των οικογενειών που ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι άνεργοι, καθώς και των οικογενειών που είναι δικαιούχοι τού προγράμματος ΚΕΑ.

β) Τα άτομα με αναπηρίες, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα που θα συμμετέχουν.

γ) Ηλικιωμένα άτομα δικαιούχοι του προγράμματος ΚΕΑ.

Κάθε εξουσιοδοτημένος δήμος που θα λειτουργήσει κατασκηνώσεις του κρατικού προγράμματος θα πρέπει να ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα, που ο κατασκηνωτής, εφόσον επιλεγεί, θα καταθέτει το ποσό συμμετοχής του και, στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι θα δώσουν το διπλότυπο της απόδειξης κατάθεσης της τράπεζας στον διαχειριστή τής κατασκήνωσης με την υποχρέωση να ενημερώσει τον οικονομικό σύμβουλο αυτής.

Το ποσό συμμετοχής επιστρέφεται στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν θα συμμετάσχει τελικά στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα.

Τα έσοδα που θα προκύψουν από τη συμμετοχή των κατασκηνωτών θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των κατασκηνώσεων και για την κάλυψη των πάσης φύσεως δαπανών λειτουργίας τους.

Η κίνηση αυτών των λογαριασμών θα γίνεται μετά από εισήγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των κατασκηνώσεων και έγκριση του οικείου δημάρχου.

Οι δήμοι που θα λειτουργήσουν παιδικές εξοχές-κατασκηνώσεις του κρατικού προγράμματος, υποχρεωτικά θα πρέπει να φιλοξενήσουν κατασκηνωτές και από τους άλλους δήμους της χώρας, εφόσον υποβληθούν σχετικές αιτήσεις.

Κάθε παιδική εξοχή-κατασκήνωση πλαισιώνεται από το ακόλουθο προσωπικό:

Έναν συντονιστή.

Έναν επιμελητή για μέχρι 60 παιδιά.

Έναν ομαδάρχη για μέχρι 15 παιδιά.

Έναν γιατρό.

Έναν νοσοκόμο.

Έναν γυμναστή, μέχρι 75 παιδιά.

Έναν ειδικό συνεργάτη, ειδικευμένο σε θέματα ψυχαγωγίας για μέχρι 75 παιδιά.

Έναν ειδικό συνεργάτη, ειδικευμένο σε θέματα χειροτεχνίας για μέχρι 75 παιδιά.

Έναν διαχειριστή.

Έναν βοηθό διαχειριστή.

Έναν μάγειρα.

Έναν βοηθό μάγειρα.

Έναν αποθηκάριο.

Έναν ειδικό τεχνίτη και ανάλογο προσωπικό βοηθητικών εργασιών.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το προαναφερόμενο προσωπικό θα κατανεμηθεί από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε κάθε παιδική εξοχή-κατασκήνωση, προκειμένου, στη συνέχεια, να γίνει η πρόσληψή του από τον οικείο δήμο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι κάθε είδους προμήθειες αναλώσιμου και μη αναλώσιμου υλικού διενεργούνται με μειοδοτικό διαγωνισμό, σύμφωνα με τις ισχύουσες για τους δήμους διατάξεις. Επίσης, η εκτέλεση εργασιών στις κατασκηνώσεις γίνεται από τους δήμους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Όπως επισημαίνεται στην ΚΥΑ, δεν επιτρέπεται η παραχώρηση του χώρου και των εγκαταστάσεων της παιδικής εξοχής-κατασκήνωσης σε φορείς για τη λειτουργία κατασκηνωτικού προγράμματος. Επιτρέπεται η παραχώρηση μέρους των εγκαταστάσεων των παιδικών εξοχών-κατασκηνώσεων σε ενδιαφερόμενους φορείς (π.χ. σχολεία, συλλόγους, κ.λπ.), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν περιστασιακά για διάφορες εκδηλώσεις τους και όχι για να λειτουργήσουν ως κατασκηνώσεις, σε χρόνο εκτός κατασκηνωτικής περιόδου.

Για την παραχώρηση απαιτείται απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου φορέα, σχετική απόφαση του ΔΣ της παιδικής εξοχής-κατασκήνωσης και σύμφωνη γνώμη του οικείου δημάρχου.

Οι εξουσιοδοτημένοι, με την παρούσα απόφαση, δήμοι δύνανται, και σε συνεργασία με άλλους δήμους, να αναλαμβάνουν τη λειτουργία των παιδικών εξοχών-κατασκηνώσεων της χωροταξικής αρμοδιότητάς τους για τις οποίες έχει αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας τους, καθώς και των παιδικών εξοχών-κατασκηνώσεων που θα λειτουργήσουν κατά το τρέχον έτος, μετά το πέρας της προγραμματισμένης από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατασκηνωτικής περιόδου, εντός του χρονικού διαστήματος 1ης Ιουνίου έως 30ής Σεπτεμβρίου, με ίδια μέσα.

Για την ανάληψη λειτουργίας απαιτείται απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του ΔΣ της παιδικής εξοχής–κατασκήνωσης, οικονομική έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου (ή των δήμων) με εκτίμηση της δαπάνης, σχετική πρόταση ανάληψης υποχρέωσης που συντάσσεται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου (ή των δήμων), εξασφάλιση του απαιτούμενου προσωπικού και σύμφωνη γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου (ή των δημοτικών συμβουλίων).

Επισυνάπτεται η KYA.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών βρέθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία κλήθηκε…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στην Πέλλα στη συνάντηση της περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας με τους δημάρχους της περιοχής

Τα έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Πέλλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο GivEUvoice

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο με τίτλο «GivEUvoice:…