Άρθρο Localit 12 Ιουνίου, 2024

Έργα αστικής ανάπτυξης ύψους 222 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία

Έμφαση στην κλιματική ανθεκτικότητα και το νέο Bauhaus

Έργα αστικής ανάπτυξης ύψους 222 εκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

 Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Κεντρική Μακεδονία 2021-2027, με τα 222 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθούν τα τρία επικαιροποιημένα σχέδια στρατηγικής αστικής ανάπτυξης στη Μητροπολιτική Περιοχή της Θεσσαλονίκης, στις Σέρρες και στην Κατερίνη.

«Αυτές οι τρεις επικαιροποιημένες στρατηγικές έχουν ήδη εγκριθεί και έχουμε ήδη εκδώσει τις πρώτες προσκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έκανε λόγο για έργα ανάπτυξης, τα οποία θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα δώσουν προστιθέμενη αξία στις γειτονιές. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται οι μεγάλες παρεμβάσεις στην πλατεία Αριστοτέλους, την πλατεία Διοικητηρίου και τον Βαρδάρη, ενώ οι δήμοι, από την πλευρά τους, καταθέτουν τις προτάσεις τους για τα μεγάλα εμβληματικά έργα που επιθυμούν να γίνουν στις περιοχές τους.

   

Η κλιματική ανθεκτικότητα και το νέο Bauhaus στο επίκεντρο των έργων

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων της αστικής ανάπτυξης παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν, Κωνσταντίνος Νιάφας, μιλώντας για την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας και τις αρχές του νέου ευρωπαϊκού Bauhaus δηλαδή τον σχεδιασμό των έργων με βάση κριτήρια αισθητικής αξίας, βιωσιμότητας και συμπεριληπτικότητας.

«Το κατά κεφαλήν πράσινο στη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη υπολείπεται σημαντικά από τις συγκρίσιμες αστικές περιοχές της υπόλοιπης Ευρώπης», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υλοποίησης έργων πρασίνου. Παράλληλα τόνισε ότι «ειδικά για τη Θεσσαλονίκη είναι απαραίτητος ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός μέτρων στην κλίμακα της μητροπολιτικής περιοχής με βάση και τις απαραίτητες επικαιροποιήσεις που θα λάβουν υπόψη τους την επικείμενη λειτουργία του Μετρό ως το τέλος της χρονιάς και τις άλλες σημαντικές επενδύσεις του προγράμματος μεταφορών στις βιώσιμες αστικές συγκοινωνίες».

   Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ήδη ο Δήμος Κατερίνης έχει εκτελέσει επιτυχημένα ένα έργο τεχνικής βοήθειας για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων στην περιοχή του πεζοδρόμου της κεντρικής πλατείας της πόλης».

«Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής σε συνεργασία με το Joint Research Center της ΕΕ έχει δημιουργήσει μια κοινότητα πρακτικών για την πρωτοβουλία του νέου ευρωπαϊκού Bauhaus που αποβλέπει στην ενίσχυση της ενσωμάτωσής του στα προγράμματα, παρέχοντας τεχνική βοήθεια», πρόσθεσε.

 

 Εκατόν έξι εκατομμύρια ευρώ το ύψος του προηγούμενου προγράμματος

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος αστικής ανάπτυξης ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης ενώ σε αστικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, υλοποιήθηκαν έξι στρατηγικά σχέδια αστικής ανάπτυξης, συγκεκριμένα στις Σέρρες, την Κατερίνη, τη Βέροια, τη Νάουσα, την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά. Χαρακτήρισε πολύτιμη την εμπειρία εφαρμογής του εργαλείου των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων στις αστικές περιοχές και έδωσε έμφαση στην εφαρμογή της μητροπολιτικής διοίκησης και τη συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους.

Στην επιτάχυνση των ρυθμών του προγράμματος και τη βελτιστοποίηση στις διαδικασίες ωρίμανσης και δημοπράτησης αναφέρθηκε η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής, Αγγελική Ωραιοπούλου. Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «οι οκτώ αρχικά Δήμοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα γίνονται στο νέο πρόγραμμα δώδεκα», ενώ σχολίασε πως στα θετικά του προγράμματος περιλαμβάνονται η συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων από τη βάση προς τα επάνω και η ένταξη στα έργα μεγάλων υπερτοπικών δράσεων, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά και η εξυγίανση και ανάδειξη του δυτικού παράκτιου μετώπου.

   Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις δημάρχων των περιοχών που είναι ενταγμένες στο νέο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 26 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βριλήσσια: Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας απέκτησε ξανά ο Δήμος

Μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος Βριλησσίων ενεργοποίησε ξανά το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ).…

Ρεπορτάζ 26 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των τουριστικών υποδομών

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και…

Ρεπορτάζ 26 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: “Προτεραιότητα η Προσβασιμότητα για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα”

Σε σειρά παρεμβάσεων προχωρά ο Δήμος Αθηναίων, ώστε η πόλη να γίνει προσβάσιμη προς όλες…