Άρθρο Localit 26 Μαΐου, 2022

ΥΠΕΣ: Νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο στο Δημόσιο

Αλλαγές στον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα (προσοντολόγιο) καθώς και στην επικαιροποίηση του κλαδολογίου με την αναμόρφωση του ΠΔ 50/2001 ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τις τομές που θα επιφέρει η εφαρμογή του στη δημόσια διοίκηση μέσω:

  • Της δραστικής μείωσης των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων από 2.700 σε 550 (ποσοστό 79,7%), γεγονός που θα συμβάλλει σημαντικά στη διενέργεια του Ενιαίου Γραπτού Διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π.
  • Της κατάργησης παρωχημένων κλάδων και της δημιουργίας νέων και σύγχρονων που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου και θα προσελκύσουν υπαλλήλους υψηλότερης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Της πλήρους χαρτογράφησης των προσόντων διορισμού ή πρόσληψης ανά κλάδο και ειδικότητα, προκειμένου να προσαρμοστούν στα όσα προβλέπει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων του ΕΟΠΠΕΠ καθώς και ο νέος εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας.
  • Της αντιστοίχισης των υφιστάμενων κλάδων στους σύγχρονους κλάδους και τις επικαιροποιημένες ειδικότητες, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα.
  • Της εξάλειψης των διακρίσεων και της εφαρμογής μίας ενιαίας αντιμετώπισης μεταξύ μονίμων και υπαλλήλων αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), με την απονομή ενός κλάδου και μιας ειδικότητας στο σύνολο του τακτικού προσωπικού, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο διασφαλίζεται περαιτέρω η διαφάνεια και η αξιοκρατία στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, μέσω της κατάργησης της δυνατότητας των φορέων να συστήνουν κλάδους με «φωτογραφικά» προσόντα διορισμού που υπονόμευαν την ακεραιότητα του συστήματος.

Επίσης τόνισε ότι συγκροτείται έπειτα από 20 χρόνια ένα ευέλικτο σύστημα το οποίο θα επιτρέψει στο ελληνικό Δημόσιο να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό του.

Τέλος, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο συνιστά αποτέλεσμα πολύμηνης και κοπιώδους εργασίας που προήλθε από την αξιοποίηση στοιχείων στοιχείων από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού και το ψηφιακό οργανόγραμμα καθώς και της τεχνογνωσίας φορέων του δημόσιου τομέα και εξήρε τη συνδρομή της Expertise France και τη συνεργασία στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, του Α.Σ.Ε.Π., του υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΠΠΕΠ για την ολοκλήρωσή του.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Εσωτερικών 27 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ : Όρια μετακίνησης εκτός έδρας αιρετών Δήμων και Περιφερειών

Οι ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας, αιρετών Δήμων και Περιφερειών, καθορίζονται με Απόφαση, που υπογράφουν ο…

Υπουργείο Εσωτερικών 27 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τροποποίηση 95 αποφάσεων ένταξης στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 του ΥΠΕΣ λόγω αλλαγής δικαιούχου

Τροποποιούνται ενενήντα πέντε αποφάσεις ένταξης στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «ΤΠΑ…

Υπουργείο Εσωτερικών 13 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: Τετραετής προγραμματισμός προσλήψεων σε δημόσιο και ΟΤΑ- Εγκύκλιος

Συγκεντρωτικό τετραετές σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων, συντάσσει το υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη τον πολυετή προγραμματισμό κάθε…